ES Bringa - Miguel Angel Lopez: "A mai versenyzésből hiányzik a varázslat"
Miguel Angel Lopez: "A mai versenyzésből hiányzik a varázslat"
Fotó: Europress/AFP

Miguel Angel Lopez: "A mai versenyzésből hiányzik a varázslat"

HosszabbitásHosszabbitás
2020/01/09 10:10
Miguel Angel Lopez tavalyi éve jócskán elmaradt a várakozásoktól. Bár a kolumbiai versenyző két háromhetesen is nagy esélyesként indult, végül a Giron és a Vueltán sem zárt dobogón. A kudarc okait nem akarja magyarázni, de úgy érzi a modern versenyzés stílusa nem neki kedvez. Idén mégis debütál a Touron, egy friss interjúban pedig erről és a fiatal kolumbiai versenyzőkről is elmondja a véleményét. 


A 2018-as évhez képest, amikor mindkét versenyen dobogós lettél, mi hiányzott tavaly a Giron és a Vueltán?

Nem igazán tudom. A formám rendben volt, a csapat pedig végig nagyszerűen támogatott. Ahhoz, hogy a dobogón végezz, mindennek tökéletesen kell mennie, néha viszont valami hiányzik. Néha a szerencse, ha mondjuk a bukások közbeszólnak, mint idén Andorrában. 

Az tavalyi Vuelta ilyen szempontból kifejezetten nehéz volt, nem csak az emelkedőkön, hanem az olyan oldalszeles szakaszokon is, mint a toledói.

Néha egy taktikai döntés képes megváltoztatni mindent, de ezt abban pillanatban még nem lehet tudni. Voltak napok amikor segítettünk Roglicnak, máskor viszont, amikor nekünk kellett volna kisegítés, a csapata cserbenhagyott minket. Ilyen a versenyzés, a pillanat hevében millió dologgal a fejedben kell döntened.

Aztán ott volt a nap a Los Machucoson...

A nap, amikor azt hittem, adni fogok a riválisoknak, de végül időt veszítettem. A leginkább mégsem ez zavart, hanem hogy a csapatom nagyon keményen dolgozott értem, mégsem tudtam szállítani az eredményt. Ez akkor összetört, de ilyen sajnos néha előfordul. Nem egy videojátékban versenyzünk, hanem emberek vagyunk, képesek vagyunk megzuhanni.  

000_1JV9MG.jpgFotó: Europress/AFP

Nem lehet, hogy 2019-ben a túlságosan támadó versenyzésre fizettél rá? 

Nem hiszem. Amikor tudok, támadok és igyekszem ezt nem megbánni később. Inkább megpróbálom és elbukok, minthogy később megbánjam, hogy nem próbálkoztam. Amikor elindulok, a lábaimra figyelek és nem arra, mit mond a wattmérőm. Ha azt nézném, nem támadnék. Néha nagyobb, néha kisebb számot mutat, de az egész nem jelent semmit, minden a versenyhelyzettől függ.

Néha eljön az a pont a versenyen, ahol választanod kell a szakaszgyőzelem és a jó összetett helyezés közül.

Mindkettő nehéz feladat, és nem tudsz egyszerre fütyülni és énekelni. Ha az összetettre fókuszálsz, ritkán nyersz szakaszokat. Egyszerűen ilyen a modern kerékpározás, a rengeteg technológiával. A bringások csak ülnek és néznek le a Garminjukra. Hiányolom a bátor versenyzőket és a versenyzés varázsát 10-12 évvel ezelőttről, amikor a 80 kilométeres támadások sem voltak ritkák. Ma, ha támadnék az utolsó 500 méteren, jól meg kell gondolnom, mert minden olyan kontrollált, hogy ha megzuhanok lehet én kapok a végén 20 percet. És akkor onnantól maradnak a szakaszok.

Jövőre mégis elindulsz a Touron, miért? 

A csapatnál döntöttek így, én pedig nyitott vagyok az ötletre. Az útvonal nagyon csalogató számomra, a sok heggyel és az időfutammal a harmadik héten. Nagyon motivált vagyok, de szeretnék nyugodt is maradni, mert ez lesz az első Tourom, élvezni szeretném. A csapattársaim mesélték, hogy az első hét nagyon gyors és kemény, de hát ott kell lennem, hogy ezt megtapasztaljam. 

000_1JS041.jpgFotó: Europress/AFP

Lesz valaha Kolumbiának saját World Tour csapata?

Remélem, hogy egyszer megvalósul, de ez nem ilyen egyszerű. Nagyon nehéz elképzelni, hogy a nagy kolumbiai versenyzők ott tekerjenek. Szinte mind hegyimenők vagyunk, ki dolgozna kiért? Még a sprinterek, mint Gaviria vagy Hodeg is kapitányok akarnának lenni. 

Manapság szinte minden World Tour csapatnak van egy fiatal kolumbiai versenyzője, miért?

A kolumbiai kerékpározás az utóbbi időben nagyot lépett előre, a fiatalok sokat fejlődtek. Szinte gyerekkoruk óta profik, mire elérik az U23-as korosztályt már szárnyalnak. Ez sokat változott, mióta én elkezdtem, csendben, a háttérből tanulva. Most szinte tőlük kéne ellesnem dolgokat, olyan profik. Az étkezésük, a felkészülésük, én még mindig csak próbálom ezeket a dolgokat jól összerakni.

Ez lehet az oka, hogy Bernal ilyen fiatalon megnyerte a Tourt? 

Nem tudom, hogy emiatt volt-e. Azt is látni kell, hogy ő nem országúti háttérrel érkezett a profik közé, hanem montival kezdte. Az biztos, hogy hatalmas ereje van és egy kiváló csapat segítette, szóval a körülmények is rendben voltak neki. 

Látod magad előtt, hogy te valaha háromhetest nyersz? 

Mindig is optimista voltam, szóval azt látom, hogy legalábbis harcban lehetek érte. Már régóta ott vagyok a közelben, eddig nem sikerült, de jó úton járok.  

Szöveg: Szabó Bence

Forrás: ciclored.com

Hozzászólások