ES Bringa - Miért váltott csapatot Tom Dumoulin?
Miért váltott csapatot Tom Dumoulin?
Fotó: Europress/AFP

Miért váltott csapatot Tom Dumoulin?

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/08/20 12:15
Miért jött el Tom Dumoulin a Sunwebtől, ahol az elmúlt nyolc évben tekert? Miért bontotta fel az élő szerződését, és írt alá a Jumbóhoz?

Egyáltalán mi vezetett a váltáshoz? Hisz jelenlegi sorában egyértelműen ő volt az első számú ember, most pedig egy olyan - egyébként elég erős - csapathoz került, ahol azért lesz konkurencia.

A váltás okai
Leszámítva azt, hogy Dumoulin amióta profi egyetlen sornál tekert, a váltás okait valószínűleg a girós sérülést követő rehabilitációban kell keresni. Nem tudni ki hibázott, de két műtétre is szükség volt, így pedig ugrott a vb. Ahol Dumoulin nagyon szeretett volna rajthoz állni. Minden más csak pletyka. Egyébként pedig könnyen lehet, hogy ennyi év közös munka után simán csak új sorra, közegre és kihívásokra volt szüksége. Vagy mondjuk ő belülről látta azt, hogy a Sunwebbel soha nem fog Tourt nyerni.

Az új szerződés
Dumoulin az élő szerződését bontotta fel, ami nem gyakori. A Sunweb is korrekt volt vele, hisz papíron 2020-ig hozzájuk tartozott. Sajtóinfók szerint pénzügyileg is jobb ajánlatot kapott a Jumbótól, hisz az eddigi 1.5 millió eurós fizetése helyett, 2.5 millió körül fog keresni. Ami azért elég jelentős emelés. Három éves megállapodást írt alá, vagyis 2022-ig teker majd a Jumbo-Vismánál. A holland csapat menedzsere Richard Plugge a De Telegraafnak elmondta, jövőre már több pénzből, nagyjából 20 millió euróból gazdálkodhatnak. 

000_1HE2Y4.jpg Fotó: Europress/AFP

Az új csapat
Roglic, Kruijswijk, De Plus, Bennett, Gesink, Kuss, Van Aert vagy a fiatal Vingegaard. Nem kérdés, Dumoulin elég jó - és nem mellesleg holland - csapathoz került. Ezzel a sorral akár az Ineos-ra is veszélyesek lehetnek a következő évben.

"Tom leigazolása előtt mindkét kapitányunkkal leültünk beszélni, és Primoz illetve Steven is megértette, hogy nem riválist hoztunk melléjük, hanem megerősítettük a csapatot. Az idei Touron az Inoes kapcsán láthattuk, nem olyan nagy baj az, ha van két embered az összetettre"
- mondta Plugge.  

A jövőbeli célok
Minden a 2020-as útvonalaktól függ, de Roglic-al azért eléggé azonos az ízlésük. Ez egy új és kemény kihívás lesz a Jumbo vezetőségének, hisz Dumoulin valószínűleg szeretne elsőként választani. Roglicot viszont ők építették fel, kis túlzással saját nevelésnek számít, és ugye idén már hozott egy GT-dobogót. Plusz ott van Kruijswijk, aki profiként csak itt tekert, és az elmúlt négy körversenyén mindig Top 10-ben volt. Vagyis nem kellene automatikusan segítői szerepbe kényszeríteni. Szinte adja magát valamelyik GT-n a két kapitányos felállás. Az pedig már más kérdés, hogy mi lesz például Groenewegennel. Lehet egyáltalán helye sprinterként a Giro vagy a Tour csapatban?


Hozzászólások