ES Bringa - Miért nem jó egyik csapat sem Mikel Landának?
Miért nem jó egyik csapat sem Mikel Landának?
Fotó: Europress/AFP

Miért nem jó egyik csapat sem Mikel Landának?

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/08/21 10:26
Ki tudja, ha nem szűnik meg 2013 végén az Euskaltel már lehet, hogy Grand Tour győztes. Vagy sokszoros dobogós. De jó eséllyel egyértelmű kapitány.

Mivel a baszk sor sajnos nem tudta folytatni, ezt már soha nem tudjuk meg. Landa mindenesetre váltani kényszerült, de valahogy sehol nem találta meg a számításait. Két év az Astanában, újabb kettő a Sky-nál, aztán megint kettő a Movistarban. Majd a menetrendszerű váltás, és 2021 végig szóló szerződés a Bahrain-Merdiával.

Ahol - a dolgok jelenlegi állása szerint - ő lesz az egyedüli kapitány. Az a versenyző, aki szabadon választhat a programját illetően. Vagyis nem lesz előtte senki a sorban.

Mert az eddig látottak alapján úgy tűnik, Landának pont ez volt a legnagyobb gondja. A bizalom hiánya. Hogy nem ő az első számú ember, hanem mindig csak a 'b' opció. Hiába erős.

Mikel Landa az elmúlt négy nagy körversenyén
2019 TdF - 6. hely, 2019 Giro - 4. hely
2018 TdF - 7.hely, 2017 TdF - 4. hely

Amióta a baszk versenyző berobbant (2015, Giro), nyolc GT-n indult. Ebből hatszor úgy, hogy "érdekelte" az összetett. Négyszer volt Top 10-ben, pont a legutóbbi négy körversenyén. A két Movistaros évében, mindig bejött a legjobb hétbe, ugyanakkor négy éve nem volt dobogón. A Girón szépen beállt Carapaznak, szóval meg sem próbálta felborítani az érvényben lévő (és egyértelmű) hatalmi viszonyokat. Ezt később az ecuadori versenyző is többször kiemelte.

Ugyanakkor Quintanával vélhetően nem jöttek ki. Erről nyilván egyikőjük sem beszélt nyíltan, sőt, folyamatosan próbálták az ellenkezőjét bizonygatni. "Szó nincs arról, hogy nem beszélünk egymással, vagy ilyesmi. Teljesen jóban vagyunk, ahogy az a csapattárak között lenni szokott. De közösek voltak a céljaink, ezt pedig nem egyszerű kezelni és összhangba hozni" - mondta erről a témáról Landa.

Az mindenesetre elég egyértelmű fogadtatás volt Quintana részéről, amikor a Movistar 2018-as bemutatója során kijelentette, szép dolog Landa érkezése, de ez bizony az ő csapata.

A baszk versenyző most megint a váltás mellett döntött, annak ellenére, hogy valószínűleg Quintana és Carapaz is eligazol. Két év után távozik, és a Nibalit elvesztő Bahrain-Meridánál próbálkozik.

000_1IZ5NA.jpg Fotó: Europress/AFP

Ahol nincs más háromhetes menő mellette, vagyis kapitányként tekerhet. Hogy hol, az még nagy kérdés.

"Imádom a Girót, de a Tour az a Tour" - mondta Landa az AS-nak. "Még nem döntöttem el semmit, az útvonalakat sem ismerem, de azt látom, hogy két nagy körön egymás után nagyon nehéz jól menni. Jövőre ráadásul olimpiai is lesz. Menjen le ez az év, aztán szépen megtervezzük a következő szezont."

Immár egyedüli kapitányként, és számára ez lesz a legfontosabb.

"Szükségem volt egy ilyen sorra, ahol első számú emberként kezelnek, és száz százalékban megbíznak bennem. Nem félek a felelősségtől, mert mindig is egy ilyen helyen szerettem volna tekerni."

Hozzászólások