ES Bringa - Miért "bujkál" Sagan pont Medellínben?
Miért "bujkál" Sagan pont Medellínben?
Fotó:twitter

Miért "bujkál" Sagan pont Medellínben?

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/02/18 10:11
Nem a Teide, nem Sierra Nevada, és még véletlenül sem Livigno. Hanem Kolumbia. Peter Sagan Medellínt választotta a februári magaslati edzőtábora helyszínéül, útvonalakat pedig a közelben lakó jó barátja, Fernando Gaviria ajánlotta neki. 

Oss, Bodnar, Gatto és Szmyd alkotja a Borás különítményt, amely Kolumbiában készül együtt a tavaszi folyatásra. Sagan a San Juanon már elkezdte a 2020-as szezont, amely számára - és persze számunka - a Giro miatt lesz kifejezetten különleges. 


Nemrég ünnepelted a 30. születésnapodat, és megint itt egy újabb szezon. De milyen volt az elmúlt tíz év?
Gyors. Nem is tudom elmondani, milyen hamar eltelt. Kicsit olyan ez az egész, mint amikor nekivágsz egy hosszú esős versenynek, ami soha nem akar véget érni. Nézed az órád és még csak a fele ment le. Aztán átlépsz egy pontot, és onnantól kezdve rohan az idő. Majd azt mondod magadban, ja, hát ez egész gyorsan lement. Valami ilyesmi van velem is. Mintha csak 4-5 éve kezdtem volna.

A szülinapod előtt azt nyilatkoztad, hogy nem kérsz ajándékot, csak még harminc évet. Aztán pár óra múlva jött a hír szegény Kobe Bryant-ről...
Elképesztő tragédia, borzasztóan sajnálom, ami vele történt. És tényleg pont az én szülinapomon. Ezért mondom mindig, hogy felesleges előre tervezni. Napról-napra kell élni.

Könnyen tudod még motiválni magad, így 113 profi győzelem után?
Én választottam magamnak ezt a sportot, tudtam hova jövök. Büszke vagyok az eddigi sikereimre, de még mindig azért tekerek, mert nyerni akarok. Ez viszont egyre nehezebb, hisz nagy a konkurencia, és jönnek a fiatalok. A versenyzés stílus pedig folyamatosan változik.

5944a7e0-439b-11ea-a97a-3768ead50ee9_web_scale_0.0730994_0.0730994__.jpg Fotó: twitter

Mire gondolsz pontosan?
Én az elmúlt 10 évről tudok beszélni, de ennyi idő alatt is jelentős a változás. Mikor bekerültem a mezőnybe, a klasszikusokon Cancellara meg Boonen irányított, de amióta ők nincsenek, teljes az anarchia, és szinte lehetetlen kontrollálni a versenyeket. Mindenki agresszív, és kész jó korán támadni. Nem tudom, hogy Boonenék hiánya nekem jó vagy rossz, de ezt érzem. Minden csapatnak külön embere van mindenre, legyen az összetett, egynapos, vagy sprint. A mezőny úgy változik, mint a minket körülvevő világ. Nézd csak meg, tíz év alatt mennyit fejlődött a technika.

És neked mi jön be jobban? A régi iskola, vagy ez a mostani stílus?
Ezt a mostanit nehezebb irányítani, az biztos. Mindig elmegy egy komoly szökés, a mezőnyben meg alig van nyugi. Minden tisztára kaotikus.

Az olyan srácok miatt van ez az egész, mint Van der Poel vagy Van Aert?
Tetszik ahogy mennek, de ez nem egy könnyű dolog. Nagyon nehéz lesz tíz év múlva is ilyen szinten tekerniük. Én már különbséget teszek kis és nagy verseny között. Egyszerűen muszáj. Nem tudsz januártól novemberig folyamatosan nyerni. Ezt az évek során megtanultam.

És Evenepoelra mit mondasz? Lehet belőle egy új Sagan?
Legyen inkább önmaga, azzal jár a legjobban. Mindenki járja a saját útját, és szerintem annyira nem is vagyunk egyformák. De nagyon erős, azt látom.

EQgnOIkXUAE8oTg.jpg Fotó: twitter

Azért te is változol, most például Kolumbiában edzőtáborozol. Miért pont ott?
Nem olyan nagy dolog ez, a Sky már ebben is megelőzött:) A San Juan után egyből jöttünk Medellínbe, a szállásunk csak pár kilométerre van onnan, ahol Gaviria szülei laknak. Ő ajánlott nekünk útvonalakat, csomót segített. Magaslaton készülünk, hoztam a montimat, tök jól elvagyunk. Csodás ez az ország, ezt már két éve is láttam, amikor Fernandóval pár napig Cartagenában nyaraltunk. 

Tavaly nem nyertél egynapost tavasszal, most jön a 'vendetta'?
Nem nyertem, mert a Tirrenón lebetegedtem, és az kihatással volt a folytatásra. Több akkor egyik versenyen sem volt bennem. És amúgy nekem a szezon nem csak a márciusból meg az áprilisból áll.

Eddig minden évben a Tourra készültél, idén végre elmész a Giróra. Tényleg célod lesz ott a ponttrikó?
Megpróbálom megszerezni, ha az olasz hegyek is így gondolják...de a Tour után lesz egy olimpia, ahol most országúton indulok. De egyszer jó lenne montiban is világbajnoknak lenni, bár ennek most még nincs realitása.


Hln.be, Het Nieuwsblad


Hozzászólások