ES Bringa - Miért a Vueltát választotta Roglic, miért nem a Tourt?
Miért a Vueltát választotta Roglic, miért nem a Tourt?
Fotó: Europress/AFP

Miért a Vueltát választotta Roglic, miért nem a Tourt?

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/09/10 09:37
Miért a Vueltát választotta Primoz Roglic, és miért nem a Tourt? A kérdés jogos, hisz az év elején a spanyol kör még egyáltalán nem szerepelt a szlovén versenyző programjában.


"Csak aztán lenyomta a Girót, értékeltük a helyzetét, és levettük, hogy fáradtan semmi értelme nem lenne elindítani a Touron"
- mesélte a velonews-nak Eddy Engels, a Jumbo menedzsere. "Pedig télen még arról beszéltünk vele, hogy bevállalja a duplát."

De mi történt májusban, amiért Roglic megváltoztatta az eredeti tervét?

Semmi különös, csak a szlovén versenyző - csapata támogatásával persze - nemet tudott mondani a Tourra, mivel reálisan látta a saját helyzetét. És inkább a későbbi nagy győzelem lehetőségét, meg a pihenést választotta.

Persze az sem volt utolsó szempont, hogy a Vuelta útvonala kifejezetten bejött neki.

"A Giró után nagyon elfáradt, főleg mentálisan. Ahhoz viszont, hogy tökéletesen fel tudj készülni a Tourra, hegyi edzőtábor, és teljes koncentráció szükséges. Primozban ez nem lett volna benne a fárasztó olasz kör után. Ahelyett, hogy a dobogóért harcolt volna, a pihenést, és a Vuelta megnyerésének lehetőségét választotta" - mondta Engels.

Nem mellesleg ez a döntés megnyitotta az utat Kruijswijk előtt, aki 2018-ban két nagy körön is bejött a Top 5-be, szóval nem volt irreális elvárás, hogy a Touron esetleg a dobogóért fog harcolni (mint ahogy később meg is szerezte a harmadik helyet).

000_1K54M6.jpg Fotó: Europress/AFP

"Eredetileg arra gondoltunk, hogy Bennett lesz a kiemelt emberünk a Vueltán, de egy picit borult a terv. Hisz Primoz rápihent erre a versenyre, így pedig nem volt kérdés, hogy kiért fog dolgozni a csapat."

Hiába az első napos bukás, Roglic érezte, hogy tökéletesen felkészült, kifejezetten friss, és benne van egy nagy eredmény. Ezt látván pedig George Bennett szó nélkül beállt a sorba. És az sem vetette vissza a csapatot, hogy Kruijswijk térdsérülés miatt viszonylag korán kiszállt.

Azt pedig csak maga Roglic tudja, hogy a girós "pofon", vagy használjuk inkább a tapasztalatszerzés kifejezést, mennyire segít neki ezen a versenyen. Hisz kifejezetten okosan megy, nem pazarolja az energiáját, és csak arra ugrik, akire tényleg kell.

Most pedig ott tartunk, hogy úgy mehet neki az utolsó hétnek, hogy majdnem három perccel vezet Valverde előtt.Hozzászólások