ES Bringa - Michael Woods azóta vágyik a Tourra, hogy látta ott Armstrongot versenyezni
Michael Woods azóta vágyik a Tourra, hogy látta ott Armstrongot versenyezni
Fotó: Europress/AFP

Michael Woods azóta vágyik a Tourra, hogy látta ott Armstrongot versenyezni

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/01/22 18:11

Noha Michael Woods 25 éves kora után lett csak profi kerékpáros, már tizenévesen, amikor még futókarrierjét egyengette, már akkor arról álmodott, hogy egyszer majd rajthoz áll a Tour de France-on. 

Azok után, hogy a 2018-as szezonban komolyan letette a névjegyét a World Tour-mezőnyben, joggal bízhat abban, hogy régi vágya az idén nyáron végre valóra válik.

"Mondtam a csapatnak, hogy az idén Tourozni akarok. Ez még sosem adatott meg nekem, és ebben a szezonban ez az első számú célom."

Woods második lett a tavalyi Liége-en, harmadik a világbajnokságon, a kettő között pedig nyert egy örökké emlékezetes szakaszt a Vueltán. Most, 2019 elején pedig úgy érzi, készen áll, hogy rajthoz álljon a világ legfontosabb kerékpárversenyén. Mint mondta, szívesen lenne segítő a nyolcfős csapatban, Rigoberto Uránt és Tejay van Garderent támogatva.

"Tudom, hogy megy ez. Én lennék a srác, aki vinné a vizes palackokat, ha szükség volna rá. Rigo és Tejay két tapasztalt versenyző, ezért olyan keret kell mögéjük, akik maximálisan tudják őket támogatni. Ha rendben lesz a forma, remélhetőleg ott leszek majd én is a segítők közt."

Az, hogy ilyen jó eséllyel pályázik a csapatba kerülésre, jól mutatja, mennyit fejlődött azóta, hogy 2016-ban bemutatkozott a WT-mezőnyben. Minden évben egyre jobb eredményeket szállít a csapatnak.

"Bíztam benne, hogy elcsípek majd pár jó helyezést, de mostanra már a saját magammal támasztott elvárásokat is túlszárnyaltam. Hatalmas utat tettem meg, és közben minden csak egyre jobban és jobban alakult a számomra."

A múlt héten már meg is kezdte az idei szezont a TDU-n egy összetett hetedik hellyel, és alig várja (mi nemkülönben), hogy megkezdődjenek végre az európai versenyek is.

"Full gázon akarom nyomni az Ardennekben, iszonyatosan várom már, hogy végre újra ott legyek."

Egyelőre azonban még Ausztráliában marad, mert részt vesz a Cadel Evans Road Race-en, és a Herald Sun Touron is. Európában először valószínűleg a katalán és a baszk körön láthatjuk majd, melyek után jöhet az Ardennek. A Girót tavaly szezonális allergiától szenvedve tekerte végig, ezért úgy döntött, idén nem megy Olaszországba a májusi időszakban. 

woodstdu.jpg Fotó: Europress/AFP

Az, hogy kihagyja  az év első háromhetesét, növeli az esélyeit, hogy végre Tour-induló lehessen. Két Giro és két Vuelta már a lábában van, szóval elmondható, hogy megszerezte a szükséges tapasztalatokat. 

"Minden nyáron néztem a Tourt a Lance-érában. Közben pedig az járt a fejemben, hogy én is részt szeretnék venni ezen a versenyen. Mindezt úgy, hogy bármit is tudtam volna arról, hogy mi kellene ehhez. Az volt bennem, hogy 'ó, ez nem is olyan kemény'. Szerencsére a szüleim belém nevelték, hogy higgyek magamban, és megtanítottak arra, hogy igenis van értelme nagyot álmodni."


(Forrás: velonews)
Hozzászólások