ES Bringa - Rasmussen: "Kit érdekel, hogy tiszta-e a Tour, ha igazságos?
Rasmussen: "Kit érdekel, hogy tiszta-e a Tour, ha igazságos?
Fotó: Europress/AFP

Rasmussen: "Kit érdekel, hogy tiszta-e a Tour, ha igazságos?

Szabó BenceSzabó Bence
2020/09/12 10:15
A dán ex-versenyző nem tudja, tisztább-e ma a sport mint volt, de amíg izgalmas versenyzést lát, nem is érdekli. Rasmussen egy friss interjúban elmondta, szerinte ki nyeri a versenyt, de saját eltiltásának körülményeiről is mesélt. 


Ha a dopping és a Tour de France kapcsolata kerül szóba, jó pár név juthat eszünkbe egyből, Michael Rasmussen pedig sokaknak az elsők között lehet. A dátum, ami beugorhat 2007. július 25. A dán versenyző magabiztosan győzött az Aubisque-en és úton volt a sárga trikó megnyerése felé. Csapata, a Rabobank azonban még aznap este hazaküldte őt, és egyúttal szerződést is bontottak vele

Az ok, miszerint Rasmussen hazudott a hollétéről (Mexikó helyett Olaszországban edzett), mai napig nem hagyja nyugodni a csalását később beismerő dán versenyzőt:

"Mindenki a csapatvezetésben tudta, hogyan mentek akkoriban a dolgok. Hülyeség volt engem hazugnak beállítani, miközben EPO-t osztottak a buszon és összeköttetésbe hoztak egy osztrák vérbankkal. A csapat persze komoly nyomás alatt volt a szponzor részéről, ahogy az ASO irányából is. Végül a bank döntött, nem ők."

Az eseményeket egyébként Davide Cassani interjúja indította be, az olasz bringás látta meg Rasmussent edzés közben, ami később a kirúgásához vezetett. A dán elmesélte, hogy a hazaküldése estéjén felhívta az olaszt, az eset pedig mindkettejüket nehezen érintette:

"Sírtam a telefonba, ahogy ő is. Az egész amúgy hihetetlen balszerencse. Mekkora esélye volt, hogy Cassani meglát engem edzés közben, 200 kilométerre az otthonától, egy esős napon?"

rasmussen-sargaRasmussen sárgában, 2007. július 25-én. -Fotó: Europress/AFP

Rasmussen most egy dán lapnak dolgozik a Tour alatt, így pedig természetesen figyelemmel követi a versenyt. Nem tudja, hogy a sport ma tisztább-e, mint korábban, de amíg izgalmas versenyt lát, nem is érdekli:

"Nem igazán érdekel, amíg igazságos küzdelem. Márpedig az."

Hiszen a verseny 13 etapot követően kifejezetten szoros:

"Négy versenyző jött meg azonos idővel vasárnap, másik négy pedig 10 másodpercre. Nem az a helyzet, hogy egyvalaki 5 perccel jobb, mint a többiek. Erről szólsz ez a sport, nekem fair küzdelemnek tűnik. Különben meg, a bringában az első ritkán csal jobban, mint a második."

Rasmussen az esélyekről is elmondta a véleményét:

"Roglic egyértelműen a két legnagyobb esélyes egyike és neki van a legerősebb csapata. Remélem Quintana nyer, kedvelem azt a fickót. A pénzemet viszont Bernalra tenném, de mindkét kolumbiai szereti a hosszabb hegyeket."

A dán arra is kitért, hogy szerinte a jelenleg a járvány miatt bevezetett korlátozások a jövőben akár tartósak is maradhatnak: 

"A Tour egy különleges sportesemény. Szurkolóként a hegyen megérintheted a győztest, ami más sportban egyáltalán nem így megy. Ez viszont idén hiányzik. A körülmények most rendkívüliek, de félek a koronavírus után sok korlátozás megmarad majd, sőt egyre több lesz belőlük.


Sporza

Hozzászólások