ES Bringa - Miből élnek a Tour-csapatok szponzorai? (II. rész)
Miből élnek a Tour-csapatok szponzorai? (II. rész)
Fotó: Europress/AFP

Miből élnek a Tour-csapatok szponzorai? (II. rész)

HosszabbitásHosszabbitás
2019/07/18 07:19
A kerékpársport sajátos finanszírozási rendszerének köszönhetően a szponzorok szerepe a mai napig megkerülhetetlen a csapatok életében. De tulajdonképpen kik is ezek a támogatók, akik nélkül a mezőny egyetlen csapata sem tudna talpon maradni? Ki biztosítja Chris Froome csapatának hihetetlen anyagi fölényét? Mely cégek teszik lehetővé Peter Sagan hatmillió eurós fizetését? Sorozatunk második részében az idei Tour de France-mezőny másik felének szponzorait mutatjuk be.


Astana
:

Asztana a gázban gazdag, Nyugat-Európa nagyságú poszt-szovjet állam, Kazahsztán fővárosa volt. Ma már Nur-Szultannak hívják a várost, melyet az ország korábbi elnökéről neveztek el – mintha csak azt akarnák sugallni a világnak, hogy náluk ma is él a személyi kultusz. A kazahsztáni nemzeti vagyonalap, a Samruk által alapított csapatban az évek során történtek kisebb változások, majd amikor a béreket befagyasztották, az elnöki professzionális sportklub (Presidential Professional Sports Club) ernyője alá kerültek. Ez az egyesület pontosan azt takarja, amit a neve is sejtet, ide tartozik még a labdarúgás, a jégkorong, a kosárlabda és a boksz-csapatok. Az Astana célja az ország népszerűsítése, valamint szembeszállni a „Borat-jelenséggel”, illetve a diktatúra és a cenzúrázott sajtó által kialakított képpel.

astana.jpg Fotó: Europress/AFP

Cofidis: 

Kerete nagyobb, mint számos World Tour csapatnak, költségvetése 10 millió euró körül mozog. A cég maga személyre szabott hitelekre specializálódott, főleg a kevésbé tehetős, illetve alsó-középosztálybeli lakosságot célozza meg, emiatt sok kritika éri a sajtó részéről, mely szerint kizsákmányolja ezeket a rétegeket. A Cofidis központja Észak-Franciaországban található, de vannak érdekeltségei Spanyolországban és Olaszországban is; így kerülhetett képbe náluk Jesus Herrada és a hírek szerint a csapathoz 2020-ban csatlakozó Elia Viviani.

Team Dimension Data: 

A dél-afrikai csapatot az információs technológiával foglalkozó cég szponzorálja, a Di Data jelen volt a Londoni Értéktőzsdén is, míg be nem olvadt a japán telekommunikációs óriásba, az NTT-be. Ennek ellenére a csapat neve maradt, ami azt jelzi, hogy nem a kerékpársportban látja a fő marketingpotenciált a vállalat. Tavaly óta az együttes elveszítette a Deloitte-et, megnyerte viszont az Alcatel-Lucentet. Mellettük van még a dél-afrikai Nederberg borászat, emellett együttműködnek a Qhubeka Foundation jótékonysági alapítvánnyal, mely helyi gyerekek számára készít kerékpárokat.

Lotto-Soudal:

A belga állami lottócég tudhatja magáénak a legrégebb óta érvényben lévő proficsapat-névszponzorációt, egy olyan együttes mögött állnak, mely 1985 óta sok-sok névváltoztatáson ment keresztül – persze a Lotto mellett. A szintén Belgiumban bejegyzett Soudal ragasztószerek és tömítőanyagok gyártásával foglalkozik. Európa-szerte és azon túl is híresek „Do it yourself” boltjaikról, módszereikről, hogyan lehet egyébként csaknem használhatatlan termékeket életre kelteni. A háttér és az állami támogatás ellenére stabilan „csak” a második számú belga csapat a Lotto-Soudal, mely két mezt váltogat az évben. Otthon a szerencsejátékcég neve van elől, míg a határokon túl a Soudal, hiszen azt világszerte ismerik, míg a belga állami lottót értelemszerűen csak náluk lehet játszani.

UAE Team Emirates:

Nem meglepő, ők az Egyesült Arab Emírségek támogatását élvezik. A hét emirátust magában foglaló monarchia fővárosa Abu-Dzabi, de ide tartozik például Dubaj is. A legkisebb költségvetésű csapat volt a kínai szponzoráció bedőlése után, de jött az Emirates légitársaság, mely többmilliós tőkeinjekcióval megmentette őket – így megszűnés helyett az egyik leggazdagabb együttessé vált egy blue chip vállalattal a fedélzeten.

Movistar:

Spanyol mobiltelefonos, telekommunikációs cég, mely jelen van Dél-Amerikában is, illetve O2 márkanéven az Egyesült Királyságban és Németországban. Ez a földrajzi sokszínűség megfigyelhető a keretén is, Spanyolország szinte minden tájáról található köztük versenyző, plusz Nairo Quintana Kolumbiából, Richard Carapaz Ecuadorból, Andrey Amador Costa Ricából és Jasha Sutterlin Németországból. A hírek szerint Carapaz eligazolhat az Ineoshoz, de a Movistarnak megérné ráígérni a britekre, az ecuadori piacon ugyanis igen jó reklámot biztosít nekik a friss Giro-győztes.

Trek-Segafredo:

Az egyesült államokbeli kerékpáros márka és az ismert olasz kávégyártó „házassága”. Massimo Zanetti cége 2006-ban robbantott a tőzsdén, ma 205 millió eurót ér. 2020-ra szeretnék leigazolni Vincenzo Nibalit, az itáliai szponzor foga ugyanis egy olasz sztárra fáj.

Trek-Segafredo.jpg Fotó: Europress/AFP

Ag2r La Mondiale:

Beteg-és életbiztosítást, nyugdíj-előtakarékossági terveket kínál a franciáknak a cég: ez némileg megmagyarázza a kék és barna színeket, mely az eget és a földet szimbolizálja. A Matmut biztosítóval történt fúziójuk után Franciaország egyik legnagyobb pénzügyi társaságává váltak.

Total Direct Energie:

Alternatív villamosenergia-előállító és értékesítő cég, mely próbálja megdönteni az EDF France monopóliumát, a kerékpársport által Franciaország olyan területeit is elérve, melyeket más marketingkampányokkal nem tudna. A Direct Energie-t tavaly vásárolta fel a Total óriás olajcég, a nagyobb névvel pedig nagyobb bevétel is párosul. Közel álltak Julian Alaphilippe megszerzéséhez, de a francia maradt a Quickstepnél, így tovább vadásznak egy nagy névre.

Arkea-Samsic.jpg Fotó: Europress/AFP

Team Arkéa – Samsic:

A régi Fortuneo-Samsic: a Fortuneo az Arkéa bank alá tartozik, a Samsic pedig egy munkaerő-toborzó cég. Mindkét vállalat bretagne-i illetőségű, innen a tradicionális breton-viselet ihlette, fehér alapon fekete csíkos dizájn.

Wanty-Gobert:

A kőfejtéstől a közműépítésen át az útépítésig sok tevékenység tartozik a Wanty profiljába. A Gobert építőanyagokkal lát el cégeket, legyen szó például szigetelésről vagy burkolókövekről.


Szöveg: Soós Péter
Forrás: inrng.com

Hozzászólások