ES Bringa - Mi történt Sagannal?
Mi történt Sagannal?
Fotó: Europress/AFP

Mi történt Sagannal?

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/04/26 09:51
Egyetlen győzelem (az is a januári Tour Down Under-en), dobogó nélküli tavaszi klasszikusok, majd a szerda esti bejelentés: Peter Sagan kihagyja a vasárnapi Liége-t.

Az elmúlt években annyira hozzászoktunk a kimagasló eredményekhez, hogy egy gyengébb két hónapos időszak után, máris hajlamosok vagyunk komoly okokat keresni a gyengélkedés háttérben. 

Pedig, lehet, hogy Peter Sagannal nem történt semmi különös, egyszerűen csak nem jöttek a győzelmek. Mert lehet, hogy nem nyert, de a Sanremo-Flandria-Roubaix hármason annyira azért nem ment rosszul.

Ettől még tény, a szlovák versenyző 2011 óta nem hozott le annyira gyenge tavaszt, mint most. A második liquigasos éve óta mindig nyert egy versenyt vagy szakaszt, esetleg valahol legalább dobogós volt.
 

Sagan eredményei a tavaszi egynaposokonSagan eredményei a tavaszi egynaposokon (Forrás: procyclingstats)

Lehet, hogy nem történt vele semmi extra, ugyanakkor ezer más ok is lehet a visszaesés hátterében. A legutóbbi telet például úgy dolgozta végig, hogy ott volt a fejében a válás, és az, hogy már nem lakik együtt a fiával. Lehetnek motivációs gondok is a háttérben, vagy változtatnia kellene az eddig jól bevált edzésmódszereken. Mert azt látjuk, hogy a naptárba nem nyúlt bele. Rajt a TDU-n, tavaszi egynaposok, szünet, Kalifornia, majd Tour de France.

A pontos okokat, nyilván ő és a Bora szakmai stábja ismeri, minden más meg találgatás. Mi csak az eredménytelenséget látjuk. 

"Véget ért ez a kemény Fléche Wallonne, ahol azért álltam rajthoz, hogy a többieket segítsem" - írta Sagan szerda este a Twitteren. "A csapattal közösen úgy döntöttünk, hogy most pár napig leállok, nem indulok az LBL-en, és legközelebb a kaliforniai körön fogok versenyezni."

A kemény szó egyébként az összes nagy verseny utáni nyilatkozatában visszaköszönt, a Rouabaix-t követően pedig Sagan simán elismerte, hogy elfogyott a hajrára. Nem először, és ezt a Het Nieuwsbladnak adott interjúban Eddy Merckx is kihangsúlyozta.

000_1FN2YV.jpg Fotó: Europress/AFP

Negyedik hely a Sanremón, ötödik hely a Roubaix-n, majdnem Top 10 a Flandrián, ez azért nem annyira rossz eredménysor. Bár az is igaz, hogy Saganról beszélünk, és két alkalommal, kifejezetten messze volt a későbbi győztestől.

De ha valakit, akkor őt aztán nem kell temetni. Mert Peter Sagan simán képes arra, hogy egy ilyen tavasz után elmegy a Tourra, és nyer 2-3 szakaszt, miközben simán behúzza a zöld trikót.

Hozzászólások