ES Bringa - Mi lesz veled, Katusha?
Mi lesz veled, Katusha?
Fotó: Europress/AFP

Mi lesz veled, Katusha?

Bodnár GergőBodnár Gergő
2018/12/10 10:48

Ki mire emlékszik a Katusha idei évéből?

Érdemes feltenni a kérdést, mert sokaknál egyszerűen és kapásból jönne a válasz: semmire!

Ennyire nyilván nem egyszerű a helyzet, de a WT-mezőny egyik legkomolyabb költségvetésű csapata tényleg nem sokat mutatott 2018-ban. 

Már önmagában az öt (igen, 5) győzelem is rettentően kevés, a minőséget meg hagyjuk. A két, Kittel által szerzett Tirreno-szakasz mellett ugyanis ott van Tony Martin időfutam-bajnoki címe, Hass győzelme az ománi körről, és Nils Politt sikere az idén végre újraélesztett német körversenyen.

Ennyi.

Hiába a bő 30 millió eurós költségvetés, Kittel, Martin vagy épp Zakarin, a csapat csúnyán alulteljesített. Mert az a keret alapján még oké lenne, hogy egyik tavaszi egynaposon sem villognak, de a háromheteseken sem tudtak főszereplők lenni. A Girón alapból nem volt emberük az összetettre (Goncalves 14. lett), Zakarin a Touron ugyan bejött kilencediknek, de messze volt a legjobbaktól. A Vueltát meg hagyjuk is, ott majdnem egy órát kapott.

A Quick-Steptől szerződtetett Marcel Kittel cserébe hozhatta volna a sprinteket, de a számára ideális hajrák nagy részében egyszerűen ott sem volt. Egy ilyen szintű versenyzőtől, mint ő, a két Tirreno-győzelem rettentően kevés. Főleg azok után, mit csinált mondjuk a 2017-es Touron.

dsc_8770.jpg Fotó: Twitter
Természetesen a vezetőség is érezte, hogy ez így nem mehet tovább, és ennek érdekében komoly változások álltak be a szakmai stábban. Egyrészt érkezett vezető sportigazgatónak Dirk Demol, akire főleg a Trekből emlékezhetünk, plusz ott lesz a csapat mellett amolyan sprinter- és teljesítmény-felelősként Erik Zabel.

A keret, ha  minimálisan is, de változott, érkezett az idei Girón szakaszt nyerő Battaglin, a belga Lottótól megszerzett Jens Debusschere, és Zakarin mellé az ex cofidises Navarro. Tony Martin egy gyengécske év után gyorsan tovább is állt a holland Lottóhoz, Kiserlovski visszavonult, a rutinos Machado hazaigazolt, Restrepo meg a Manzana Postobont választotta.

"A helyzet egyszerű, eredményeket kell hoznunk" - mondta Zabel. "Engem azért igazoltak, hogy ebből a tehetséges sorból a lehető legtöbbet kihozzam. Felelős leszek a srácokért, akik eddig is keményen dolgoztak, de mostantól még jobban oda fogják tenni magukat. Megváltozik a csapattagok közti kommunikáció, megosztjuk egymással az infókat, mindenre és mindenkire figyelni fogunk, és mostantól egy sportigazgató maximum 4-5 emberrel dolgozik együtt."

A Katusha 2019-es kerete
Enrico Battaglin (szerződés lejárta: 2020), Jenthe Biermans (20), Ian Boswell (19), Steff Cras (19), Jens Debusschere(20), Alex Dowsett (20), Matteo Fabbro (19), José Gonçalves (19), Ruben Guerreiro (19), Marco Haller (19), Nathan Haas (19), Reto Hollestein (20), Marcel Kittel (19), Pavel Kochetkov (19), Viacheslav Kuznetsov (19), Dani Navarro (20), Nils Politt (20),  Mads Würtz Schmidt (20), Willie Smit (19), Simon Spilak (19),  (20),  (20), Rick Zabel (20), Ilnur Zakarin (2019)
Érkezők: Enrico Battaglin (LottoNL-Jumbo),Jens Debusschere (Lotto Soudal),Ruben Guerreiro (Trek-Segafredo),Dani Navarro (Cofidis),Dmitry Strakhov (NeoPro),Harry Tanfield (NeoPro)
Távozók: Maxim Belkov (?),Robert Kiserlovski (visszavonult),Maurits Lammertink (Crelan-Charles),Tiago Machado (Sporting/Tavira),Tony Martin (LottoNL-Jumbo),Marco Mathis (Cofidis),Baptiste Planckaert (WB-Veranclassic),Jhonatan Restrepo (Manzana Postobon)

Hasonlóan elhivatott a korábban profiként tekerő Dirk Demol is, aki még 1988-ban, egy (!) egész napos szökés végén tudott Roubaix-t nyerni.

"Jövőre kezdem a huszadik évemet sportigazgatóként, így nyugodtan mondhatom, hogy van tapasztalatom. Ha megnézem ezt a keretet, azt látom, hogy van bennünk potenciál. Nem is kevés. Biztos vagyok benne, hogy ettől a sortól komoly eredményeket várhatunk."

Marcel Kittel nagyon fogadkozik, hogy visszatér a Quick-Stepnél látott formájához, Ilnur Zakarin meg már a 2019-es programját tervezi. Az orosz versenyző (aki tavaly harmadik volt a Vueltán), az Abu Dhabi Touron kezdi az új idényt, és szinte biztosan a Giro d'Italiára fog kiemelten készülni.

Hozzászólások