ES Bringa - Merckx, Gimondi, Nibali
Merckx, Gimondi, Nibali
Fotó: Europress/AFP

Merckx, Gimondi, Nibali

Bodnár GergőBodnár Gergő
2018/03/19 20:33

Eddy Merckx, Felice Gimondi, és szombat délután óta Vincenzo Nibali.

A kerékpársport történetében ez a három versenyző volt képes arra, hogy megnyerje mindhárom nagy körversenyt, és megcsinálja a Lombardia-Sanremo duplát.

Elég elit klub, és nem mellesleg tényleg nagyon komoly eredmény.

Nibali nyolc szezon alatt hozta össze ezt a sorozatot, amit még a 2010-es Vuelta megnyerésével kezdett. Három év múlva jött az első Giro-győzelem, 2014-ben a sárga trikó, a következő évben meg az első klasszikus (Lombardia).

A legváratlanabb győzelem - és ezt ő is elismerte - a két nappal ezelőtti volt, hisz ha van egynapos, ami nem fekszik (vagy eddig nem feküdt neki), az pont a Sanremo lett volna. Nibali úgy fogalmazott, hogy talán a szombati volt a legnehezebb győzelme, de azért ne felejtsük el a 2016-os Girón bemutatott fordítását sem.

Grafika: CdS

"Egy nap majd elmondhatom: láttam Nibali támadását a Poggión" - mondta Fabian Cancellara. A mezőnyt egyenesen "sokkolta" Nibali bátor akciója. Peter Sagan a legtökösebb srácnak nevezte az olasz versenyzőt, Alberto Contador meg egyenesen őrült, de mégis kiváló támadásnak nevezte a Poggión látottakat.

A Milan csapata - a hétvégi Chievo elleni bajnokija előtt - az óriáskivetítőre kitett fotóval emlékezett meg a Sanremo megnyeréséről. Annak a Nibalinak, aki ha nem is hatalmas foci rajongó, de azért szimpatizál a Milánnal.

Eddy Merckx pedig szinte egyből a befutó után, telefonon gratulált.

"Nem gondolkozott sokat, nem számolgatott, hanem ment. És ez így van rendjén. Én mindig is ezért szerettem, mert nagyon jó mentalitású kerékpáros. A sportágnak csak jót tesz az, hogy egy korábbi Giro, Tour és Vuelta bajnok tudott egy ilyen klasszikust nyerni. Ráadásul nem is akármilyen akcióval" - mondta a Sanremo korábbi hétszeres győztese, Eddy Merckx.

Hozzászólások