ES Bringa - Megvan az első Groenewegen-győzelem!
Megvan az első Groenewegen-győzelem!
Fotó: Europress/AFP

Megvan az első Groenewegen-győzelem!

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/07/12 20:11
"Egy maraton, majd sprint." Így vezette fel ma reggel a L'Equipe a Tour de France idei leghosszabb, 230 km-es szakaszát. Sokat nem tévedtek, tényleg ez történt. Az összetett esélyesek nyugiban begurultak, a sprinterek pedig meccseltek egyet a győzelemért. Dylan Groenewegen nagyjából tíz centivel megverte Caleb Ewant, ezzel megszerezte a Jumbo harmadik győzelmét ezen a Touron.


Ez történt 
A Wanty-s Offredo (akiről ITT olvashattok egy kifejezetten érdekes cikket), és a Cofidisban tekerő Rossetto gondolta úgy, hogy bevállalja a mai napot, és a 230 km hosszú szakasz nagy részét szökésben tölti. Miután elmentek, mögöttük szépen nyugiban, 34-35-ös átlaggal gurulgatott a mezőny. Ez a fotó pontosan összefoglalja azt, mennyire volt komoly a szakasz eleje. A mezőny ahogy kell, az utolsó húszason belül könnyen megfogta a két szökevényt (Offredo megkapta a piros rajtszámot), majd jött a sprint, és Dylan Groenewegen első idei Tour-győzelme.

A holland sprinter Ewant verte minimális különbséggel (ITT a célfotó), Sagan tisztán harmadik lett. A pontversenyben így még jobban elhúzott a többiektől, már 56 pont az előnye Colbrellivel szemben.

A Jumbo-Visma pedig fantasztikus első hetet fut, hisz Teunissen elvitte a nyitónapot, nyerték a TTT-t, most pedig Groenewegen behúzta a sprintet. 


A szakasz végeredménye:  ITT 
Az összetett állása: ITT


A szakaszgyőztes - Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma)

Idén először, amúgy pályafutása során már negyedik alkalommal nyert a Touron. Nagyon akarta a győzelmet, ez látszott is rajta. Akárcsak tavaly, most is ő nyerte a verseny leghosszabb szakaszát.

A nap száma - 111
Száztizenegyedik alkalommal szerezte meg pályafutása során a zöld trikót Peter Sagan.

A nap mondása 
"Ez már csak így megy. Amikor Ewan ellen sprintelek, mindig centik döntenek."
(Dylan Groenewegen)

Ez jön
Szombaton egy a mainál jóval izgalmasabb, és sokkal hegyesebb/dombosabb szakasz következik. A Trek versenyzőit valószínűleg többet látjuk majd a sor elején, mint ma. Elnézve a szintrajzot, nem tűnik rossz ötletnek a szökés.

A 8. szakasz szintrajza: ITT
TV: 12.00 - Eurosport

Hozzászólások