ES Bringa - Megnyerheti vajon Geraint Thomas a Tourt?
Megnyerheti vajon Geraint Thomas a Tourt?
Fotó: Europress/AFP

Megnyerheti vajon Geraint Thomas a Tourt?

Kálmán LaciKálmán Laci
2018/07/22 10:19

Ha valaki azt gondolta, hogy azzal, hogy Chris Froome szalbutamol-ügye lezárult, semmilyen kérdőjel nem marad majd a Sky háza táján, az tévedett. Ott tartunk ugyanis, hogy Geraint Thomas a Tour második hetét követően bő másfél perces előnnyel vezet a korábbi négyszeres győztes előtt.

Persze, a walesi már tavaly is viselte a sárga trikót, de az a helyzet egészen más volt, hisz akkor az első szakaszon megrendezett rövid egyenkénti megnyerésével állt az élre. Aztán az is rendben volt, hogy most, a verseny elején nyújtott kiváló teljesítményének köszönhetően, a második hét közepén átvette a vezetést az összetettben. Az már talán egy kicsit váratlan volt, hogy behúzott egy alpesi szakaszt, és, hogy adott Froome-nak is fél percet. Az interjúkban persze nyilván elmondta, hogy továbbra is Chris a kapitány. 

Majd jött az Alpe d'Huez, melyet szintúgy megnyert, még inkább váratlanul, még tovább növelve az előnyét az összetettben. Természetesen megint lenyilatkozta, hogy ez mennyire hihetetlen, meg őrület, meg minden, és, hogy az első számú ember az vitán fölül továbbra is Froome.

Mielőtt továbbmennénk, menjünk egy kicsit vissza az időben. Thomas pályafutása a pálya-kerékpárral indult, az országúton pedig klasszikus menőként kezdte, elsősorban a pavés (macskaköves) egynaposokról voltak kiváló eredményei. Aztán 2015-re fordulva fogyott nyolc kilót, versenyképesebb lett a többnaposokon is, megnyerte például az Algarve-i kört, és ötödik lett a Párizs-Nizzán. Ezzel azonban nem vesztette el a kockakő-menő képességét, és még ebben az évben behúzta a Harelbekét. 

A legfontosabb azonban, hogy úgy lett 15. a 2015-ös Touron, hogy a 18. szakasz után még a negyedik helyen állt. Jól látszott tehát, hogy a hosszú, akár háromhetes versenyek, igenis neki valók. 

cg3.jpg Fotó: Europress/AFP

Érdekes karrier az övé, ugyanis nem sok korábbi Harelbeke-győztes próbálkozott eddig a nagy körök összetettjével. És még kevesebben álltak ilyen jól két hét után. Az, hogy ennyire jól megy a többiekhez képest a hegyeken, részben elég egyértelmű okokkal magyarázható. Landa és Martin korábbi sérüléseiket cipelik magukkal. Dumoulin és Froome túl vannak egy kimerítő Girón, ráadásul a verseny első két helyén végeztek. És nyilván az is könnyíti a dolgát, hogy Porte, Nibali és Uran már nincsenek versenyben. 

Az már nehezebben értelmezhető, hogy hogyan adhat Thomas az Alpe d'Huez-en 47 másodpercet, az ízig-vérig hegyi-menő Quintanának, vagy, hogy hogyan verheti a szintén specialista Bardet-t. Ne feledjük, a kolumbiai nyert már háromhetest, és mind ő, mind a francia volt már második Froome mögött a Touron. Egyikük sem Girózott, és egyikük sem sérült meg az idei versenyen.

A Sky-nál valamit nagyon tudnak. Wiggins, Froome és Thomas személyében kineveltek három GT-menőt, úgy, hogy egyikük sem feltétlenül annak indult, és mindhárman viszonylag későn értek be. Benne volt ugye a pakliban, hogy Froome nem lehet majd itt ezen a Touron. Nos, a Sky nem jött zavarba, és előálltak egy B-tervvel. És jelenleg ez a B-terv bő másfél perccel vezeti az összetettet a harmadik hét előtt. 

Thomas eddig a sebezhetőségnek még a jelét sem mutatta. Van még három, vagy ha úgy vesszük, négy nap a Pireneusokban, plusz egy 31 km-es egyenkénti, ezeken a szakaszokon előzheti meg Froome a walesit. Direktben aligha fogja a csapattársát betámadni a hegyeken. Marad az időfutam, illetve az, hogy Thomas elhasználódik a hegyeken Froome segítőjeként. A négyszeres győztes nyilván mozdul majd Bardet, Roglic vagy Dumoulin támadásaira, kérdés, hogy Thomas úgy is tud-e majd reagálni, hogy előtte sokat kellett elöl tempót mennie. 

cg2.jpg Fotó: Europress/AFP

Számíthatunk esetleg egy olyan csapaton belüli drámára, mint amit láttunk a 2012-es Touron Froome és Wiggins között? Nem valószínű. Ahhoz Chris és Geraint túl jóban vannak, és túl régóta csapattársak. Ám az is biztos, hogy a walesi nem fog csak úgy egyszerűen félreállni, és hagyni, hogy a csapattársa nyerjen.

Bradley Wigginsnek megvan a saját elmélete a kérdésben.

"Dave Brailsford mindkettejüknek azt fogja mondani, hogy megnyerhetik, azért, hogy motiválja őket. Neki igazából a csapat a fontos, nem a versenyzők. Számára az a lényeg, hogy a csapat győzzön."

Elképzelhető, hogy Thomas teljesen szétszaggatja magát, mire az egyenkéntinek nekivágnak, és Froome ott lenyomja őt. Ez egy lehetséges forgatókönyv, de nem túl valószínű. A walesi sem (sokkal) rosszabb ebben a műfajban, mint csapattársa. Adhat Chris neki mondjuk egy percet, két másodpercet kilométerenként, de többet aligha. 

Nicolas Portal, a Sky sportigazgatója azt nyilatkozta, hogy továbbra is mindkét versenyzőjüket védeni fogják, és majd az út eldönti a dolgokat. 

"A csapat győzni akar. Van két kártyánk, melyeket 100%-ig ki akarunk játszani, de a versenynek még nincs vége. Nem tudjuk Geraint meddig fog kitartani, ahogy azt sem, Chrisnél visszaüt-e esetleg majd a Giro. A csapat mindkettejüket támogatni fogja."

cg1.jpg Fotó: cyclingtips

Fontos megjegyezni, hogy Thomas sosem végzett még háromhetesen a top 10-ben. Igaz majdnem mindig Froome-ot vagy Wigginst kellett segítenie. Ettől függetlenül nagyon más dolog 14 szakasz után élen állni, és nagyon más 21 szakasz után. Erről Simon Yates is tudna mesélni, aki 18 szakaszt követően még vezette az idei Girót, ám végül a húszon kívül végzett. 

Azonban látva Thomas erejét, ismerve az időfutam-menő képességeit, és tudva, hogy a Tour utolsó hete korántsem olyan durva, mint a Giróé, eléggé valószínű, hogy ő dobogón végez majd.

A valódi kérdés inkább az, annak hányadik fokára léphet majd föl. 


(Forrás: cyclingtips)
Hozzászólások