ES Bringa - Megint egy verseny, ami egy kamion sötétjében, monitorok előtt dőlt el
Megint egy verseny, ami egy kamion sötétjében, monitorok előtt dőlt el
Fotó: Europress/AFP

Megint egy verseny, ami egy kamion sötétjében, monitorok előtt dőlt el

Rév DánielRév Dániel
2019/09/28 11:06
Péntek este negyed nyolc körül világgá kiabáltuk, hogy Nils Eekhoff, Hollandia versenyzője nyerte a 23 éven aluli férfiak versenyét a Yorkshire-i országúti kerékpáros világbajnokságon. Mire negyed kilenckor a hírekben volt szó a versenyről, már Samuele Battistella lett a világbajnok. Nézzük meg, mi történt a versenyen, ami miatt az UCI zsűrije elvett egy szivárvány színű trikót valakitől, és odaadta a második helyezettnek.

Ahogy arról már tegnap beszámoltunk, hivatalosan az olasz Samuele Battistella nyerte a világbajnokság U23-as férfi mezőnyversenyét. Battistella mögött a svájci Stefan Bissegger lett a második, és a hazaiak kedvence, Tom Pidcock kapta meg a bronzérmet. Csakhogy ehhez az eredményhez az kellett, hogy a sprintet megnyerő Nils Eekhoffot kizárják a versenyből.

Elvették Eekhoff aranyát, Batistella a világbajnok! | Hosszabbítás

Amikor már kész tényként közöltük, hogy a jövőre a Sunwebnél tekerő Nils Eekhoff az U23-as mezőnyverseny győztese, nem sokkal a befutó után jött a hír, hogy a sprintet Battistella és Bissegger előtt megnyerő holland versenyzőt kizárták. Vagyis hivatalosan olasz aranyérmese lett a számnak, a brit Pidcock bejött a dobogóra, Valter Attila a 31.

A döntést követően természetesen két irányba indult el a diskurzus a Twitteren. Az egyik oldal szerint jogos döntés született, hiszen ha valaki az érvényben lévő szabályok ellen vét, azt meg kell büntetni. A másik oldal viszont sérelmezte, hogy miért zárnak ki valakit negyed órával a verseny vége után egy olyan - véleményes - szabálytalanságért, amely 125 kilométerrel a vége előtt történik.

Az események

Ahogy azt a közvetítésben is láttuk, szűk 130 kilométerrel a verseny vége előtt a mezőny egy kisvárosba érkezett, ahol többen elestek egy szűk útszakaszon. Köztük volt a holland Nils Eekhoff, aki egy út szélén parkoló autó mellett fájlalta a vállát, amikor mutatták.

Ezt követően a közvetítésben is látszott, hogy a holland csapatkocsiból ún. "ragadós kulacs" megoldással segítik Eekhoff visszazárkózását, majd két másik jelenetben Eekhoff csapakocsik mögött szélárnyékozva ér fel a mezőny végére.


Ahogy a videókon is látszik, ezek az események nagyjából a cél előtt 120 km-el történtek, és a zsűri számára elérhető videófelvételeken a verseny közben is látszódtak.

A szabályok

Az UCI szabálykönyve egy elég komoly útvesztő, szerencsére a megbízható La Flamme Rouge kihalászta belőle a számunkra jelenleg releváns részt.

Ezekből az olvasható ki, hogy a zsűri dönthet úgy, hogy kisebb kihágásként, közepes, vagy súlyos szabálytalanságként kezeli az ügyet, illetve kirívóan súlyos esetekben, többszöri szabálytalanság vagy súlyosbító körülmények esetén élhet a kizárással. Ezúttal a zsűri úgy döntött, hogy a lehető legsúlyosabb büntetést alkalmazza, - egyébként nem csak Eekhoffot, hanem az olasz Konychevet és a dán Stokbrót is kizárva - mert a sport imázsának érdekében ezt tartották jó döntésnek.

A két oldal

Ahogy az manapság tulajdonképpen megszokottnak mondható egy vitás döntés esetében, az internet egyből kettészakadt. Az egyik oldal védte a zsűri döntését, mondván, ha szabálytalanság történt, és erről bizonyítékok vannak, akkor ezt a döntést kellett meghozni.

A másik oldal Eekhoff győzelmét védte, mondván, az eset nagyon korán történt, nem tűnt kirívónak más hasonló esetekkel szemben, és nem befolyásolta érdemben a verseny végkimenetelét. Magyarul, Eekhoff, ha stéherezett is, nem azért lett világbajnok, mert előnybe került ezáltal másokkal szemben, hanem annak ellenére, hogy egy nagy bukása volt a verseny korai szakaszában.

Természetesen megjelentek az összeesküvés-emléletek is, amelyek az UCI zsűri összetételében találták meg a döntés magyarázatát (olasz, svájci és brit zsűritag volt a panelben, holland nem...).

A nyilatkozatok

Samuele Battistella: Nagyon boldog vagyok. Az első 30 másodpercben nem is hittem el, hogy mi történt, de aztán mondták, hogy én vagyok a világbajnok, és most, hogy rajtam van a szivárvány színű trikó, és a nyakamban lóg az aranyérem, már elhiszem.

Nagyon sajnálom a holland srácot. Személyesen nem ismerjük egymást, de el tudom képzelni, milyen érzések lehetnek most benne. Ettől függetlenül győztesnek érzem magam. Őt kizárták, és megvan az oka annak, hogy miért nem ő lett a győztes. Sajnálom őt, de én nyertem.

Ez egy nehéz döntés lehetett, hiszen ez mégiscsak a világbajnokság. Ezért is tartott sokáig, mire a zsűri meghozta a döntését. Ez nem olyasmi, ami minden nap megtörténik.

Nils Eekhoff: Amikor beérkeztünk, nem sokkal később a zsűri kamionjába hívtak. Őszintén szólva fogalmam sem volt arról, hogy miért, azt hittem először, hogy rossz helyen dobtam el egy kulacsot. Megmutatták a felvételeket, és elmondták, hogy még nem hoztak döntést, mondjam el én a véleményem.

A bukás során kiment a vállam. Visszaraktam a helyére, visszaültem a kerékpárra, és mentem. A csapatkocsi segített felérni a kocsisorra, és amikor utolértük őket, akkor visszatekertem a mezőnybe. Ekkor még 125 km volt hátra, a verseny érdemi része előttünk volt. Szerintem én megharcoltam a győzelmemért. Egy bukás után bele kellene férnie a versenybe annak, hogy segítenek visszajutni a mezőnybe. Fogalmam sem volt róla, hogy ezzel kockázatot vállalok.

Nils Eekhoff ügynöksége, az SEG Cycling és a Sunweb csapat egyébként jogi úton szeretné visszavonatni a zsűri döntését, bár a múltban ilyenre nem volt példa (lásd Peter Sagan kizárása a 2017-es Tour de France-on).

A szavazás

Kíváncsiak vagyunk nézőink/olvasóink véleményére is az ügyben. Igyekeztünk olyan válaszlehetőségeket adni, amik nem "fekete-fehér" módon döntik el a kérdést, de ha ez nem elég, a cikk alatti hozzászólásokban egymásnak lehet esni :)

Mi lett volna a jó döntés?

Jó döntés született - Eekhoff súlyos szabálytalansága miatt kizárást érdemelt
 
0% (0 szavazat)
Eekhoff szabálytalan volt ugyan, de nem történt semmi kirívóan súlyos, pénzbüntetést érdemelt
 
0% (0 szavazat)
Bukás után igenis segítse a csapatkocsi a visszazárkózást - Eekhoff nem volt szabálytalan
 
0% (0 szavazat)
Eekhoff valóban súlyosan szabálytalankodott, de nem utólag, hanem verseny közben kellett volna kizárni
 
0% (0 szavazat)
Összes szavazat: 0


Hozzászólások