ES Bringa - Matt White: "Huszonnyolc eltökélt versenyzőnk várja a folytatást"
Matt White: "Huszonnyolc eltökélt versenyzőnk várja a folytatást"
Fotó: Europress/AFP

Matt White: "Huszonnyolc eltökélt versenyzőnk várja a folytatást"

Szabó BenceSzabó Bence
2020/05/28 18:03
Ahogy a járvány enyhülésével a szezon újrakezdése egyre reálisabb lehetőségnek tűnik, az összes csapat megkezdte a tervezést a mozgalmasnak ígérkező őszi hónapokra. A Mitcheltonnál a zsúfolt versenynaptár miatt nem aggódnak, Matt White csapatvezető inkább attól tart, nem jut majd minden versenyzőjének elég szerep. 


Azzal, hogy az UCI nemrég végre kiadta az év utolsó hónapjaira tervezett teljes versenynaptárat, a március óta lényegében tétlen csapatoknál is újra beindulhatott az élet. Az edzők nekiláttak megtervezni a versenyzők felkészülését, a színfalak mögött a csapatorvosok gőzerővel egyeztetnek az UCI felelőseivel a szükséges óvintézkedésekről, a csapatvezetők pedig elkezdték a keret programjának kialakítását a zsúfolt őszi hónapokra.

Bár elsőre szinte lehetetlen feladatnak tűnt elnavigálni a 90 napba belesűrített több mint 100 különböző verseny között, Matt White, a Mitchelton csapatvezetője szerint alaposan megvizsgálva a helyzetet épp hogy a túl kevés verseny jelenti majd a problémát:

"Elsőre az emberek azt gondolták, túl sok lesz a verseny. Ami a keretet illeti, nekünk ezzel nem lesz problémánk. A stábbal már trükkös lehet a helyzet. A naptár a három nagy körrel rendben van, de kevés a felkészülési verseny, azt kívánom bárcsak több lenne."

20186393-405693.jpg Fotó: Twitter

A csapatok dolgát az sem könnyíti meg, hogy a járvány egy újabb hulláma bármikor átírhatja a jelenlegi forgatókönyvet, de White szerint azt a kockázatot vállalniuk kell:

"Ha később lemondják ezeket a versenyeket, hát legyen. Nekünk ki kell dolgoznunk egy tervet és most úgy számolunk, ezek a versenyek meg lesznek tartva. A dolgok a jó irányban mennek, sokkal optimistább vagyok, mint mondjuk áprilisban voltam."

A fölösleges kockázatok minimalizálása viszont fontos szerepet tölt be a csapatok tervében. Ezért könnyen lehet, hogy a legtöbb World Tour sor átveszi majd a Lotto Soudal által kidolgozott megoldást és a versenyzőiket különböző csoportokra bontja, akik aztán egy versenyprogramot követve és minél kevesebbet utazva kerülik az érintkezést a csapat többi részével. White szerint a Mitcheltonnál is hasonló van tervben:

"Ez egy olyan megoldás, amin sok csapatnál dolgoznak. Szeretnénk lecsökkenteni a keveredést a stáb és a versenyzők között, és elérni, hogy minél kevesebb ember érintkezzen a csoportokkal. Amíg nem lesz védőoltás, valószínűleg ez lesz az alap."

Az UCI szintén próbál segíteni a csapatoknak ebben a helyzetben, sok szigorú szabályt a kötelező versenyekről és keretlétszámokról enyhítenek. Sok, jelenleg fontos szabályról viszont nem a szövetség, hanem a különböző országok döntenek a járványügyi helyzetben. Ez kihathat például az edzőtáborok megszervezésére, sok népszerű úti cél válhat elérhetetlenné a csapatoknak. 

A Mitchelton helyzete ebből a szempontból könnyebbnek tűnik, hiszen a csapat versenyzőinek nagy része Andorrában vagy Spanyolország környező részein lakik.

"Nem szervezünk semmi hivatalosat, hiszen a versenyzők és a stáb jó része alapból azon a környéken van. Majd ha körülmények megengedik, szervezünk csoportos tekeréseket, de éjszakára mindenki hazamehet. Andorrában sok versenyzőnk 2000 méter felett él, a lényeg az, hogy elkezdjék építeni a formájukat az augusztusi versenyekre."

000_1IF6Q2.jpg Fotó: Europress/AFP

Ami a versenynaptárat illeti, White szerint a különböző programok nem is térnek majd el annyira egy normális szezonban megszokottól: 

"Persze senki nem fog idén Giro-Tour duplát csinálni, de a Tour-Vuelta még mindig lehetséges. A legtöbb versenyzőnk pedig indulhat majd a számára legfontosabb versenyeken."

A legfontosabb versenyek a többségnek tehát beleférhetnek, White inkább amiatt aggódik, hogy nem tud majd elegendő versenynapot biztosítani az összes bringásának:

"Ha újraindul a szezon, mindenki egyszerre akar majd versenyezni. Általában augusztusra sok versenyzőnk már fáradt, most viszont mindenki készen áll majd a hónap első hetében. 28 friss és eltökélt versenyzőnk lesz majd."

A csapatvezető legnagyobb félelme viszont továbbra is az, hogy a vírus egy újabb hulláma miatt nem tudják megrendezni az eltervezett versenyeket:  

"Csak reménykedhetünk a legjobbakban. Leginkább egy második hullámtól félek, az a szezon végét jelentené."


Velonews

Hozzászólások