ES Bringa - Matt White: "A valaha volt legjobb mezőny lehet a Touron, ha lesz verseny"
Matt White: "A valaha volt legjobb mezőny lehet a Touron, ha lesz verseny"
Fotó: Twitter

Matt White: "A valaha volt legjobb mezőny lehet a Touron, ha lesz verseny"

Szabó BenceSzabó Bence
2020/04/01 19:25
A Mitchelton-Scott csapatvezetője optimistán látja a járvány hatását az idei Tourra, bár nem biztos benne, hogy a versenyt az eredeti időpontban meg lehet rendezni. White kifejti, hogy az elsődleges szempont továbbra is a biztonság kell, hogy legyen és elmondja véleményét a felkészülési időszak ideális hosszáról is. 


Bár jelenleg minden bizonytalan a nyári versenyek, így a Tour de France megrendezésével kapcsolatban is, ez nem gátolja meg a kerékpáros mezőny tagjait, hogy elmondják véleményüket a helyzetről. Így tett Matt White, a Mitchelton-Scott csapatvezetője is, aki szerint ugyan júliusra jelentősen javulhatnak majd a körülmények, mégsem biztos benne, hogy az eredeti időpont alkalmas lesz a verseny megrendezésére:

"Elég biztos vagyok benne, hogy júliusra elcsendesedik a dolog, de vajon annyira, hogy több ezer ember gond nélkül összegyűlhessen Európa különböző részeiről a versenyre? A Touron ráadásul nem 4-5 helyszínről beszélünk, hanem egy kész utazó cirkusz vagyunk. Kétezer ember utazik egy hónapon át, legalább 20 hotelben megszállva. A biztonság kell, hogy legyen az elsődleges szempont."

A szervezők szerencséje, hogy az olimpia elhalasztásával felszabadult pár hét a naptárban, így a verseny kisebb elcsúsztatása is szóba jöhet. Ez a halasztás White szerint is jó ötlet lehet, akkor is, ha ez egyben a nézők nélküli versenyt jelenti:

"Talán ez a legjobb lehetőség, hogy egy teljes Tourt lássunk. Biztos vagyok benne, hogy az ASO is ezt szeretné, egy teljes háromhetes versenyt. Furcsa lenne, de ez is egy opció, amíg biztonságos." 

EAjfrXJXUAAyEMX.jpg Fotó: Twitter

A verseny halasztása már csak azért is elkerülhetetlen lehet, mert mint minden más csapat, jelenleg a Mitchelton számára is komoly probléma, hogy legtöbb versenyzőjük a karantén miatt még az országútra sem mehet ki edzeni. Márpedig White szerint ez komoly akadálya lenne az igazságos versenyeknek, ha túl korán indulna újra a szezon:

"Azok a versenyzők, akik most kint lehetnek az utakon, csinálhatnak 4-5 órás edzéseket, ami a normális. Közben azok, akik csak otthon görgőzni tudnak, legfeljebb egy-másfél órát edzenek. Talán az intenzitás nagyobb, de nem tudják a normális szinten tartani a mennyiséget."

"Ha a versenyzők május elejére nem mehetnek ki az utakra, nincs értelme júniusban versenyt rendezni. Reméljük, hogy április végéig valamilyen szinten mindenki visszatérhet az utakra. Akkor mire legjobb eseteben júniusban újraindul a szezon, mindenki mögött lenne 6 hétnyi edzés, ami kiegyenlítené a mezőnyt."

White szerint az is fontos, hogy ne a Tour legyen majd az első megmérettetés az új versenynaptárban:

"Kell valamilyen verseny előtte, nem lehetne a Tour az első. Az egyszerűen nem működne a versenyzőknek. A legjobb esetben, ha a Dauphiné és a Svájci Kör megrendezésre kerül előtte, a legtöbb bringás 20 versenynappal a lábában érkezhetne a Tourra, van aki még kevesebbel."

10435305_white_covid_update.jpg Fotó: Twitter

Ugyanakkor ha ezek a körülmények megvalósulnak, White szerint akár még jó hatással is lehet a Tourra a jelenlegi helyzet:

"A valaha volt egyik legjobb mezőny lehet. Sosem volt még olyan, hogy a Giro nem volt ott a Tour előtt. Most, hogy tavasszal hónapokig nincs verseny, nem lesz értelme várni a Vueltáig. Egy normális szezonban sokan ezt csinálják, vagy mert lenyomták a Girót, vagy mert máshol sokat versenyeztek a tavasszal."

"Biztos, hogy furcsa lesz, de egy nagyon izgalmas verseny lehet majd." 


Cyclingnews

Hozzászólások