ES Bringa - Matt White: "A szponzorok dönthetik el, ki kerül a Tour-keretbe"
Matt White: "A szponzorok dönthetik el, ki kerül a Tour-keretbe"
Fotó: Twitter

Matt White: "A szponzorok dönthetik el, ki kerül a Tour-keretbe"

Szabó BenceSzabó Bence
2020/05/06 14:19
A Mitchelton-Scott csapatvezetője örül az új versenynaptárnak, de véleménye szerint a zsúfolt őszi hónapok sok megoldandó problémát felvetnek majd.  


Kedden délután az UCI végre kiadta tervét a szezon utolsó hónapjainak versenynaptáráról, benne szinte az összes, a koronavírus miatt elhalasztott nagyobb versennyel. Bár a járvány miatt továbbra sem biztos, hogy a versenyekre ekkor tényleg sor kerül, másfél hónap teljes bizonytalanság után a csapatok és a versenyzők legalább elkezdhetnek tervezni. Így tesz a Mitchelton csapatvezetője, Matt White is, aki természetesen örül a helyzetnek:

"Remek, hogy végre van egy naptár, ami köré elkezdhetünk tervezni. Persze végül vagy kivitelezhető lesz, vagy nem, a járvány túlmutat a kerékpársporton. Abszolút megértjük, hogy a végső döntés majd az egészségügyi hatóságoké lesz. Viszont azok a csapatok, akik tudnak alkalmazkodni az új, sosem látott körülményekhez, nagyon sikeresek lehetnek."

White azért kiemeli, hogy az új naptár meglehetősen zsúfoltra sikeredett (például a Giro és a Vuelta október végi ütközésével), amivel nem teszik egyszerűvé a csapatok helyzetét:

"Az biztos, hogy egy nagyon sűrű három hónap lesz, és ebben a naptárban a kisebb versenyek még benne sincsenek."   

EAjfrXJXUAAyEMX.jpg Fotó: Twitter

"Ezekről is tudnunk kell, hogy meg lesznek-e tartva, és ha igen, pontosan mikor. Olyan versenyek, mint a horvát, és a dán kör, vagy a kisebb olasz egynaposok. Így is vannak időszakok, amikor egyszerre három WT verseny fut majd, ehhez jöhetnek még hozzá. Így lesznek csapatok, akik megengedhetik maguknak, hogy egyszerre 4 helyen versenyezzenek."

Persze a tervezés középpontjában az augusztus végén rajtoló Tour de France áll majd, White szerint viszont az is előfordulhat, hogy a csapatoknak nem sok beleszólása lesz a szezon legfontosabb versenyére küldött keretükbe:

"Látok egy olyan forgatókönyvet, ahol a csapatok kényszerítve vannak, hogy a legerősebb összetett menőiket küldjék a Tourra. Szerintem ebben az évben a szponzorok minden korábbinál jobban bele akarnak majd szólni a keretbe. Nem akarnak majd a Giróra várni, így több esélyes, aki azt tervezte tavaszra, kénytelen lesz váltani. Az Ineos persze megengedheti, hogy mondjuk Carapaz oda menjen, de más soroknak nincs ilyen mély kerete."

White szerint ez a helyzet a Touron kívüli versenyek erőviszonyait is felboríthatja:

"Ez azt jelentheti, hogy a Giro könnyebb célponttá válik az összetett menőknek. Szintén trükkös lesz megtervezni a Tour utáni időszakot. Lehet, hogy a Vuelta nagyon erős lesz, mert addigra néhány a Touron induló versenyző jól regenerálódik majd."


Cyclingnews

Hozzászólások