ES Bringa - Adrie van der Poel: "Mathieu-ben most nem látom a Tour-győzelmet"
Adrie van der Poel: "Mathieu-ben most nem látom a Tour-győzelmet"
Fotó: Europress/AFP

Adrie van der Poel: "Mathieu-ben most nem látom a Tour-győzelmet"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/07/14 10:14
"Szerintem az olasz szurkolók igencsak kedvelni fogják. Ismeritek milyen, amikor csak lehet, támad és megy előre. Mindegy mennyi van a célig" - mondja Adrie van der Poel, Mathieu édesapja. Aki tudja miről beszél, tekintve, hogy a nyolcvanas évek egyik legjobb egynapos menője volt.

Nyert Flandriát, Amstelt, Liége-t, Paris-Tourt és San Sebastiant. Érdekes módon Olaszországban viszont - ahol a fia hamarosan három egynaposon is elindul - nem volt túl sikeres.


Kezdjünk a múlttal. Hogyhogy nem tudtál anno egyetlen nagy olasz egynapost sem megnyerni?

A Lombardián kétszer is második voltam, mindkétszer sprintben kaptam ki. Egyszer bezártak, 1985-ben meg Sean Kelly-nek hívták azt a versenyzőt, aki megelőzött. A Sanremón egyszer lehetett volna reális esélyem, de 1988-ban hiába voltam bomba formában, nem én voltam a kapitány.

Maradt valamilyen kapcsolatod Olaszországgal? 

Bartolival mentem együtt, vele szoktam beszélni. Meg néha Tafival is. Az én időmben Bontempi, Bugno meg Argentin hatalmas sztárok voltak, velük sokszor mentünk egy mezőnyben. Amúgy Olaszországot nagyon szerettem, anno mindig itt voltak a legjobb hangulatú versenyek. A szurkolók imádtam minket. Ja és el ne felejtsem Firenzét. 2013-ban Mathieu ott lett junior világbajnok. Emlékszem, utána pár napot eltöltöttünk Toscanában, Tafi nyaralójában.

CORVOS_00024449-024_preview.jpegFotó: twitter

A fiad most pont Olaszországban kezdi újra a versenyzést. 

Igen, három egynaposa is lesz. Segítőként jövök majd a csapattal. Kis munka, és egy kis nyaralás egyszerre.

Strade Bianche, Milano-Torino, Sanremo. Mathieu-nek lehet esélye valamelyik versenyen? 

Szerintem igen. Bármilyen furcsa, még ő és én is ismerkedünk azzal, meddig mehet el, és hol vannak a határai. Megtippelhetetlen mire lesz képes a Sanremón, főleg ebben az extra időpontban. De szerintem az olasz szurkolók kedvelni fogják. Ismeritek milyen, amikor csak lehet, támad és megy előre. Mindegy mennyi van a célig.

Otthon mennyit beszéltek a kerékpárról? 

Szinte semmit.

Az sem került szóba, hogy ki a jobb versenyző kettőtök közül?

Mások típusok vagyunk. Én figyeltem a többieket, tanulmányoztam az ellenfelek stílusát. Sokszor előre tudtam, ki mit fog lépni, és így nem egy versenyt nyertem. Mathieu-nek erre nincs szüksége. Elindul valahol életében először, és megszerzi a győzelmet. Szóval egyértelműen ő a jobb, és erre nagyon büszke vagyok.

cd2b3558-45b6-11ea-864f-dfa6e8a1271f_web_scale_0.1044659_0.1044659__.jpgFotó: twitter

Szerinted meddig szeretne három szakágat párhuzamosan csinálni? 

Montiban nagyon rápörgött az olimpiai aranyra, de azt szerintem maximum 2024-ig fogja nyomni. Aztán marad a cross és az országút.

És te milyen véleménnyel vagy a háromhetes esélyeit illetően?

Most azt mondom, hogy nem látom benne a Tour-győzelmet. Ahhoz nem keveset kellene fogynia. De nem csak a sárga trikótól lesz jó versenyző valaki. Egy nagy célnál szerintem őt jobban motiválják a részsikerek, mondjuk a szakaszgyőzelmek. A zöld trikó viszont simán benne lehet.


Gazzetta

Hozzászólások