ES Bringa - Mathieu van der Poel úgy érzi, fekszik neki a világbajnoki pálya
Mathieu van der Poel úgy érzi, fekszik neki a világbajnoki pálya
Fotó: Europress/AFP

Mathieu van der Poel úgy érzi, fekszik neki a világbajnoki pálya

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/09/08 09:50
A monti Európa-bajnoki, és a cyclocross világbajnoki mez már nála van, ezek mellé tehetné oda Yorkshire-ban a szivárványszínű trikót.


Őrültségnek hangzik? Esetében - főleg egy ilyen tavasz után - egyáltalán nem. A férfi mezőnyben még soha senki nem volt képes arra, hogy ugyanabban az évben, két különböző szakág világbajnoki trikóját viselhesse. De valaki egyszer nagyon közel volt hozzá.

"Talán De Vlaeminck volt az, nem?" - kérdezi bizonytalanul, és természetesen igaza van. Mathieu van der Poel még tippelni is jól tud. A holland versenyző ott lesz Yorkshire-ban, épp ezért hagyta ki egy hete a monti vb-t. Jövőre a tokiói olimpián viszont minden pont fordítva lesz. 

"Képtelen lennék egy tejes nyarat végig az országúti kerékpáron tölteni. Nekem szükségem van a változatosságra. Szóval ezeken jövőre sem fogok változtatni, és megyek mindhárommal."

De azért a monti mellett az országút továbbra is ott lesz a programban. Nagyjából egy hasonló tavaszra számíthatunk tőle, mint idén.  "Azzal a különbséggel, hogy ott leszek a Roubaix-n" - mondja van der Poel, aki továbbra sem pörgött rá egyik háromhetesre sem. A vb viszont nagyon érdekli.

086_AP-1ZCT92RQ91W11.jpg Fotó: Europress/AFP

"Azt hiszem a mostani az én pályám lesz. Épp ezért hoztam meg a döntést, és hagytam ki a kanadai monti vb-t. Jövőre az országúton már jóval hegyesebb lesz a pálya, szóval ez lesz az én nagy lehetőségem. Beszéltem nemrég a szövetségi kapitánnyal (Koos Moerenhout), és nekem is azt mondta, amit a médiának. Nála én vagyok a kapitány. Ennek nagyon örülök, de egyáltalán nem várom el azt, hogy a másik hét ember egész nap ott legyen mellettem."

Mathieu azt mondja, az idei vb pályának van egy kis Amstel "feelingje". Épp ezért határozott úgy, hogy a szeptember neki kizárólag az országútról fog szólni. 

"Hosszú a verseny, 280 kilométer, a várható forgatókönyv szinte megtippelhetetlen. Ilyen sokat én nem is szoktam menni. Azt viszont tudom, hogy 250 kili után egy kis domb nagyon tud fájni, és ott is meg lehet húzni a sorsdöntő támadást."

000_1JK17Q.jpg Fotó: Europress/AFP

És az ellenfelek?

"Evenepoel indul? Mert ha igen, akkor én számolnék vele. Amúgy Van Avermaet jól mehet ezen a pályán, mint ahogy Alaphillipe. Akitől le voltam nyűgözve a Touron. És nálam Lutsenko sem esélytelen."

Végül a nagy kérdés, amire egyből érkezik a válasz: világbajnoki trikó, vagy inkább olimpiai bajnoki cím?

"Világbajnokság. Mondják, hogy az olimpiai arannyal beírod magad a történelemkönyvekbe, de szerintem ez a szivárvány trikóval is igaz. Ráadásul egy gyönyörű mezről beszélünk, mindenhonnan jól kitűnik, és egy évig tekerhetsz benne."

(Forrás: hln.be)


📺 Mathieu van der Poel jövő szombatig a brit körön teker. A verseny 2. szakaszát ma 14.30-tól közvetítjük az Eurosport 2-n!

Hozzászólások