ES Bringa - Mathieu van der Poel, akit (még) nem érdekel a Tour de France
Mathieu van der Poel, akit (még) nem érdekel a Tour de France
Fotó: Europress/AFP

Mathieu van der Poel, akit (még) nem érdekel a Tour de France

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/11/06 09:46
Azért volt abban valami egészen félelmetes, hogy szinte a komplett mezőny, és majdnem az összes mértékadó fogadóiroda szerint ő számított a világbajnoki mezőnyverseny legnagyobb esélyesének.


Úgy, hogy mindössze 24 éves, nem World Tour csapatnál teker, és ez volt az első "igazi" éve az országúton. Őt még nem nagyon izgatják a háromhetesek, idén is lazán nemet mondott a Roubaix-ra, hogy ott lehessen hazai pályán az Amstelen. Amit úgy nyert meg, hogy, arra évtizedek múlva is emlékezni fogunk.

Cyclocrossban és már montiban is egyeduralkodó, ha a vb-n aranyat nyert volna, két különböző szakágban lehetett volna nála a szivárványszínű trikó. És az egészben az a legszebb, hogy ha Corinne az édesanyja tartja magát a tinédzserkori fogadalmához, erről az egészről nem is írhatnánk.

A mama ugyanis - akinek a nyolcszoros Tour-dobogós Raymond Pulidor az apukája - ígéretet tett a családjának, hogy nem a kerékpáros világból választ magának férjet.

Mondjuk amikor megismerte Adrie van der Poelt, még tényleg nem tudta, hogy a kiszemeltje profi versenyző. A többi már történelem, 1995 januárjában megszületett Mathieu, aki még véletlenül sem akart focista lenni. Pedig rövid ideg próbálkozott a Willem II csapatánál.

043_BELGAIMAGE-148358774.jpg Fotó: Europress/AFP

"Azokban a sportokban amiket kipróbáltam, kivétel nélkül jó voltam. A focival sem volt másként, igaz nem sokáig jártam edzésekre. De jól ment a tenisz is. A főzés? Azzal sincs gondom. Akad viszont egy-két dolog, amiben nem vagyok a legügyesebb. Például borzasztóan énekelek. Bár ha egyedül vagyok, akkor szoktam."

Mathieu-t egyébként egy Alpokban eltöltött családi nyaralás indította el a pályán. Amikor két napon keresztül azzal fárasztotta az apját, hogy újra és újra másszák meg együtt az Alpe d'Huezt, hazaérve csak kapott egy montit. Itt dőlt el a sorsa.

Mathieu van der Poel már most hatalmas sztár, annak ellenére, hogy nem pörgött rá az országútra. Sőt jelezte, jövőre még véletlenül sem megy el a Tourra, mert csakis a monti érdekli. Ugyanis olimpiai bajnok akar lenni. Ő nem a pénzért csinálja, hisz már most különböző bónuszokkal együtt majdnem (!) kétmillió euró körül keres. És ugye nem WT-csapatnál teker. Csak előző télen a cyclocorssból 250.000 eurót szedett össze a győzelmekért járó jutalmakkal.  

Szóval nem meglepő, hogy az Amstel győzelem után, több élvonalbeli csapat elkezdett érdeklődni iránta. A Canyonnál meg folyamatosan mosolyognak, hisz ismét csak kiderült, hogy nem csináltak vele rossz üzletet. Bár "tettek is bele", hisz csak tavaly 28 kerékpárt gyártottak le van der Poel számára. Azért, hogy mindhárom szakágban a lehető legjobb "munkaeszköz" álljon a rendelkezésére. 

000_1FT8I6.jpg Fotó: Europress/AFP

Szóval a jövő, hisz hiába van 2023-ig szerződése, azért valahogy csak nehéz elképzelni, hogy a teljes pályafutását a Corendon-Circusnál húzza le. Annak ellenére, hogy itt rá építenek, ő a legfontosabb, és nem szólnak bele a versenyprogramjába. És ahol arra is meglehet az esélye, hogy az utrechti nagy rajt miatt, 2020-ban ott legyen a Vueltán. Hisz mostanában erre vonatkozó utalásokat lehetett hallani tőle.

"Kiválóan érzem magam a jelenlegi csapatomnál, de nem tagadom, hogy már voltak megkeresések. A Quick-Step? Apu nagyon régen jóban van Lefeverrel, szóval abban semmi meglepő nincs, ha ők ketten beszélgetnek."

Egy ilyen év és tavasz után, a sajtó természetesen mindent tudni szeretne róla, így derült ki, hogy rajong a sportautókért, és félig-meddig ennek a hobbijának köszönheti a jelenlegi barátnőjét is. Roxanne ugyanis a Porsche marketingeseként dolgozik, és dolgozott tavaly, amikor Mathieu Finnországban, egy média eseményen volt a német autómárka meghívott sztárvendége.

Visszatérve Lefeverre, állítólag a kis Mathiue még csak pár hónapja tekert élesben, amikor az édesapja ráírt a Quic-Step főnökére. "Hidd el, a fiam sokkal jobb lesz nálam" - nagyjából így szólt az üzenet.

Bár van der Poel még nem lett világbajnok, de tényleg közel van ahhoz, hogy túlszárnyalja a papát. Aki Flandriát, LBL-t, Amstelt, és cyclocorss világbajnoki címet is nyert. Szóval nem volt egy rossz versenyző.


Het Nieuwsblad, hln.be
Hozzászólások