ES Bringa - Mathieu van der Poel, akihez fogható tehetséget még nemigen látott a kerékpársport - II. rész
Mathieu van der Poel, akihez fogható tehetséget még nemigen látott a kerékpársport - II. rész
Fotó: Europress/AFP

Mathieu van der Poel, akihez fogható tehetséget még nemigen látott a kerékpársport - II. rész

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/04/27 11:01

A sorozat első része ITT olvasható


Mathieu van der Poel cyclocrossban általában egy jól bevált forgatókönyv szerint versenyez. Szereti kezébe venni a verseny irányítását, gyorsan élre áll, és onnan már csak a hátát nézik a többiek. Ezután már övé a verseny, melyből általában nem hiányoznak a show-elemek sem.

"A legjobb, amit tehetsz, hogy te irányítod a versenyt"  - mondja Mathieu"Így a saját tempódban, a legjobb íveken haladhatsz anélkül, hogy mások akadályoznának. Persze elég jónak kell lenned, hogy ott tudd hagyni a többieket, és elég erősnek, hogy a pozíciódat meg is tudd tartani. A show pedig nem csak a közönségnek szól, magamnak is. Edzésen is csinálok mindenféle flik-flakot. Élvezem, ez az én stílusom."

A cyclocross pályán a legnagyobb riválisa Wout van Aert , aki szintén eredményesen próbálkozik az országúton is. Rendkívül sikeresek mindketten, de amikor igazán formában van, Van der Poel a dominánsabb kettejük közül. A holland az ügyesebb a kerékpáron, de a belga a jobb futó. A holland az erősebb fizikálisan, a belga pedig mentálisan. Mathieu persze lehet, hogy azért sem akkora küzdő, mert neki kevesebbszer kellett még hátulról előrejönnie verseny közben. Erre talán majd az országút tanítja meg. Sőt, az Amstel talán már meg is tanította.

Ami kettejük személyes viszonyát illeti, Van der Poel szerint korrekt. Voltak súrlódások, de a holland úgy véli, azokat javarészt a sajtó fújta fel.

"A média arra helyezi a hangsúlyt, hogy mi inkább vagyunk riválisok, mint barátok. Ez így meg is állja a helyét. Baráti jellegű a viszonyunk, és mindig fair módon viselkedünk a másikkal, ráadásul borzasztóan tiszteljük egymást." 

matwout2.jpg Fotó: cyclingtips

"Sőt, tulajdonképpen hálásnak is kell lennünk, hogy ott van mellettünk a másik, hisz inspiráljuk egymást, és izgalmasabbá tesszük a versenyeket. A párharcunk jót tesz a sportágnak."

"Szerintem tök jól kijönnek"  - mondja Schotte"Amikor az egyikük győz, és ez általában Mathieu, a másik szinte azonnal ott terem, és gratulál. Ráadásul látszik, hogy a dolog őszintén, szívből jön. Ha Van Aert nem tudná elviselni a vereséget, a dolog biztos, nem így zajlana, és inkább valahová félrevonulna."

Bár holland, Belgiumban, Antwerpen mellett született és nőtt fel. Franciául és angolul is kifogástalanul beszél, ahogy ez Instagram-posztjaiból is látszik. A civil Van der Poelt elsősorban három dolog határozza meg. Az autók, a dalmaták, és a sült krumpli szeretete. Talán ebben a sorrendben. 

Van három BMW-je, de a Porschékat sem veti meg. A család két kutyája, Luna és Solly is fontos szerepet töltenek be az életében. Ami azonban a legtöbb témát adja vele kapcsolatban, az a finoman szólva sem szigorú étrendje. Szívesen koktélozik, a sört jóval kevésbé szereti, és szívesen eszik sült krumplit, gyakorlatilag szívesebben, mint bármi mást. 

"Amikor vége egy vasárnapi versenynek, akkor Mathieu bevág egy jó adagot majonézzel"  - meséli Schotte. "Szóval tök olyan, mint egy átlagos srác."

Apa és fiaApa és fia Fotó: cyclingtips

"Ha egyszer majd úgy dönt, hogy nincs több sült krumpli, akkor tutira ott lesz majd Chris Froome nyomában."

És, hogy miért nem vált át már most száz százalékosan az országútra?

"Hát, az az igazság, hogy bizonyos részei unalmasak a számomra. Nagyon hosszú napok vannak, akár 200 km hosszú szakaszok is. Cyclocrossban és montiban az elejétől kezdve full gázon nyomjuk, és mindig történik valami, és én pont ezt szeretem benne. Meg azt is, hogy sokkal inkább egyéni sport. Itt az esetek 95 százalékában a legerősebb nyeri a versenyt, az országúton azért ez nem így van."

Mathieu-nél akkor tehát egyelőre a cyclocross és a monti élvez elsőbbséget. Bár az édesapja, Adrie ezzel nem igazán ért egyet.

"Sokan azt mondják, hogy az édesapám nyomja előre a karrierem. Ha ez így volna, akkor nem a mountain-bike-ra fókuszálnék. Apu szerint fontos, hogy szeressem, amit csinálok, ezért támogat a döntésemben. Én pedig annyira élvezem a montit, hogy egyelőre nem lehet kérdés, hogy rá esik a választásom."

matvége.jpg Fotó: Europress/AFP

És, hogy milyen országúti karrier állhat majd előtte?

"Nehéz megmondani"  - magyarázza Marianne Vos"Mathieu elég magas, de viszonylag könnyű, mégsem mondanánk rá azonnal, hogy egy összetett menő alkat. Persze jó időfutam-menő és jól bírja a hegyeket is, úgyhogy miért ne? Remekül sprintel a hosszú, kemény szakaszok végén, és van benne potenciál a kockaköves egynaposokra is."

"És lehet, hogy unalmasnak tűnik számára az országút, azonban könnyen előfordulhat, hogy mihelyt elérte a cyclocrossos és montis céljait, egy új, meghódításra váró területként fog majd rá tekinteni."



(Forrás: cyclingtips)

Hozzászólások