ES Bringa - Mathieu van der Poel, akihez fogható tehetséget még nemigen látott a kerékpársport - I. rész
Mathieu van der Poel, akihez fogható tehetséget még nemigen látott a kerékpársport - I. rész
Fotó: Europress/AFP

Mathieu van der Poel, akihez fogható tehetséget még nemigen látott a kerékpársport - I. rész

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/04/25 09:31

Brutális, nyers erő, kivételes technikai tudás, mindent elsöprő elszántság és világklasszis gének. Ő Mathieu van der Poel, egy akkora tehetség, amelyhez foghatót eddig még nemigen látott a kerékpársport.


Időről-időre minden sportágban előfordul, hogy érkezik valaki, akiket a tehetségük magasan a kortársai fölé emel. Ilyen volt Michael Jordan, Usain Bolt vagy épp Roger Federer. És ilyen volt Eddy Merckx is a maga idejében.

A mai világban, ami a specializálódásról szól, arról, hogy egy valamiben kell jónak lenned, de abban lehetőleg a legjobbnak, jön egy srác, aki komoly versenyeket képes nyerni cyclocrossban, mountain bike-ban, és országúti kerékpárban is. A hölgyeknél még csak-csak láttunk ilyet Marianne Vos és Pauline Ferrand-Prévot révén, de a férfiaknál ez a jelenség gyakorlatilag ismeretlen.

A modern korban talán Peter Sagan sokoldalúsága mérhető Van der Poeléhoz. A háromszoros országúti világbajnok korábban juniorként mountain bike-ban is tudott világbajnoki címet nyerni, sőt cyclocrossban is volt ezüstérmes junior világversenyen.

És bár a cyclocrosshoz iszonyatos sebesség, koncentráció és technikai tudás kell, ezek a képességek nem mindig vihetők át az országútra. Erről Sven Nys vagy Niels Albert is tudna mesélni. Ellenpéldának persze ott van Zdenek Stybar, aki azért komoly eredménysorral rendelkezik az országútról is. Van der Poel azonban más szint, ő sokkal fiatalabb korban ért el egészen kiváló eredményeket ráadásul nem csupán kettő, hanem három szakágban. 

Renaat Schotte, a Sporza riportere úgy véli, Van der Poel sokkal több, mint egy cyclocross sztár, aki egy kicsit kirándulgat az országút tavaszi klasszikusain.

matb.jpeg Fotó: cyclingtips

"Kiváló háromhetes-menő válhat belőle. Szerintem semmi kétség, ha egyszer majd az országút mellett dönt, komoly eséllyel indulhat a nagy körök összetettjéért."

Egyelőre persze erről szó sincs, a holland ugyanis kijelentette, hogy a 2020-as olimpiáig a másik két szakágra helyezi a hangsúlyt.

"A célom az olimpia. A cyclocross ugye nem olimpiai sportág, országúton pedig elég nehéz bekerülni a csapatba. Mountain-bike-ban pedig már bizonyítottam, célzott felkészüléssel pedig még jobb lehetek."

Említettük már a géneket, melyeknek elvitathatatlan szerepe van Mathieu eredményességében. Édesapja, Adrie van der Poel cyclocross világbajnok volt 1996-ban, az országúton pedig klasszikus specialista. Nyert Flandriát, Liége-t, Amstelt és San Sebastiánt is, ezen kívül 1983-ban az országúti vb mezőnyversenyben ezüstérmes lett Greg Lemond mögött. Fiaitól, Davidtól és Mathieu-től eltérően azonban Adrie az országúton kezdte, és utána tért át a cyclocrossra. 

Ha kiváló génállományról beszélünk, akkor még korábbra, Van der Poel nagyapjáig, Raymond Poulidorig kell visszamennünk. A nagypapa nyerte az 1964-es Vueltát, és összesen nyolc alkalommal volt dobogós a Touron, ám győznie egyszer sem sikerült. Poulidor meglehetősen sokoldalú versenyző volt, hisz a fönti eredmények mellett nyert Nizzát és Dauphinét, valamint Sanremót és Fléche Wallonne-t is. 

A 15 éves Mathieu (balra) szüleivel és testvérévelA 15 éves Mathieu (balra) szüleivel és testvérével Fotó: cyclingtips

A nagypapának két lánygyermeke született, Isabelle és Corinne. És, bár édesanyjuk óva intette őket attól, hogy kerékpáros férjet válasszanak maguknak, amikor Corinne és Adrie találkoztak, azonnal egymásba szerettek. Két fiuk, David és Mathieu pedig, követve a családi hagyományokat a kerékpársport, azon belül is a cyclocross felé vették az irányt. Mindketten jó eredményeket értek el, ám hamar kiderült, hogy a fiatalabb Mathieu a tehetségesebb kettejük közül.

"Minden tehetsége megvan hozzá, az egész egy nagy játszótér a számára" - mesélte öccséről David. "Ő a bátrabb, a könnyedebb és a gyorsabb is kettőnk közül."

Van der Poel legnagyobb erénye a technikai képzettsége, melyről talán azt gondolnánk, hogy sokkal inkább tanult, semmint öröklött képesség. Ez azonban nem teljesen van így. A motoros készségek fejlődésében, úgy mint az egyensúly, a ritmusérzék és a térbeli orientáció, szintén komoly szerepet játszanak genetikai tényezők. 

"Úgy gondolom, hogy a kerékár-kezelési képességek is ott vannak a génekben" - mondja Marianne Vos. "Kell egy érzék hozzá, és Mathieu rendkívül gyorsan tanul, amelyben szerepet játszik az is, hogy keményen dolgozik, és, hogy élvezi is azt, amit csinál."

Poulidor, a nagypapa 83 éves kora ellenére is föltűnik a versenyek környékén, és természetesen rettentő büszke az unokájára.

Mat nagypapi2.jpeg Fotó: cyclingtips

"Elképesztő tehetség van benne" - mondja a nagypapa. "Egy leendő Tour-győztes? Ki tudja? Erősebb, mint a nagyapja és az édesapja. Elképesztő karakter." 

"Hihetetlen örömmel és ambícióval ül föl a kerékpárra. Senki mástól nem látni ilyet. Ez a srác megállíthatatlan."


(folytatás következik...)


(Forrás: cyclingtips)

Hozzászólások