ES Bringa - Mathew Hayman: tizennyolc év munka, egy nap főszerep
Mathew Hayman: tizennyolc év munka, egy nap főszerep
Fotó: Europress/AFP

Mathew Hayman: tizennyolc év munka, egy nap főszerep

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/01/14 10:22

Kezdjük a legfontosabbal. Kym-nek nem kellett fegyvert vásárolnia.

Az ok egyszerű, a férje, egy bizonyos Mathew Hayman hivatalosan is visszavonult. A Paris-Roubaix 2016-os győztese még tavaly januárban mesélte el, hogy tett egy ígéretet a feleségének, amely így szólt: "Ha még egy évet maradok, nyugodtan lőj le!"

Mostanra kiderült, Hayman tartotta a szavát.

Bár a múlt idő használata nem feltétlenül pontos, hisz a 40 éves ausztrál kerékpárosra vár még egy verseny. A Tour Down Under. Hivatalosan itt zárja le a 2000-ben indult profi pályafutását.

"Mikor júliusban eljutottam Párizsig, és a Champs-Elysees-n tekertem, akkor éreztem először: ennek tényleg vége, megcsináltam. Egy ideje már érett ez a döntés, amit véglegesen meghoztam. És nem fogom meggondolni magam."

Hayman 2016 áprilisában örökre beírta magát a sportág történelemkönyvébe. Egyszerűen leszámolt a közhelyekkel és bebizonyította, hogy segítőként, sérülésből visszatérve, a tavasz folyamán keveset tekerve, 200 kilométert az élen töltve is lehet Roubaix-t nyerni. 

000_ARP4383299.jpg Fotó: Europress/AFP

"Azon a vasárnapon teljesen nyugodtan álltam rajthoz, mivel a múltban pár Roubaix-t egyszerűen elizgultam. Indultam már tizennégy alkalommal, szóval volt tapasztalatomAmikor először indulsz itt, már az is nagy szó, ha egyáltalán célba érsz. Emlékszem, a verseny végéhez közeledve körbenéztem, és arra gondoltam, de jó lesz ilyen nevekkel együtt a velodrome-ba érkezni. Aztán a hajrában rájöttem, nekem aztán pont nem kell idegeskednem. Sokan alig ismernek, senki nem számol velem, szóval nyugodtnak kellett maradnom."

"Egy olyan srác, mint ő, nagyon megérdemli ezt a sikert. Egész pályafutása során másokért dolgozott, és alig kapott figyelmet"-  mondta róla Tom Boonen. Aki azon a napon az ötödik Roubaix-győzelmével történelmet írhatott volna. 

"Mikor célba értem, tényleg nem tudtam, mit csináljak. Átfutott az agyamon, hogy olyan korábbi csapattársaim képtelenek voltak itt nyerni, mint Flecha vagy Wauters. Nekem meg sikerült"
  - mesélte Hayman, aki úgy nyerte meg azt a Roubaix-t, hogy egy súlyos sérülésből tért vissza.

043_05392981.jpg Fotó: Europress/AFP

A február végén rendezett Omloop Het Nieuwsblad-on eltörte a könyökét, az Orica csapatorvosa meg közölte vele, hogy nyugodtan felejtse el a további tavaszi egynaposokat. 

"Tisztán emlékszem: a srácok elkezdték versenyezni Belgiumban, én pedig begipszelt kézzel egy létrának támaszkodva a garázsunkban görgőztem. És néztem őket a tv-ben."

De felgyógyult, bekerült a csapatba, és a verseny elején belekeveredett a szökésbe. Majdnem 200 kilométert töltött az élen, majd lesprintelte Tom Boonent. Akitől a 2008-as Roubaix-n még félórát kapott. Így lett akkor teljesen utolsó, vagyis száztizenharmadik.

"Már pályafutásom elején szerelembe estem a Roubaix-val. Ha egy versenyt kellett volna mondanom, amit szeretnék megnyerni, természetesen ez lett volna. Ott megtanultam, hiába vagy idős, indultál már sok versenyen, és gyűjtöttél rengeteg tapasztalatot, mindig megéri próbálkozni, és bízni a sikerben."

043_04829054.jpg Fotó: Europress/AFP

Egy igazán nagy sikerben, melyet pályafutása végén, tizenhat évnyi tekerés után ért el. Még tízéves korában kezdett Canberrában, Michael Rogersszel együtt. A gimiben direkt francia szakra jelentkezett, mert az volt a kerékpáros nyelv. Márpedig ő hitt benne, hogy profi versenyző lesz.

"Rengetegen elmondták már, hogy ez a sport mennyi lemondással és áldozattal jár. Ezt én is így gondolom. Egy mindenben támogató feleség nélkül lehetetlen profinak lenni. Nagyon sok időt töltöttem el a mezőnyben, de azt hiszem, mostantól kizárólag a három legnagyobb szurkolómra, Harperre, Noah-ra és Elodie-ra fogok koncentrálni."

Meg egy kicsit talán az országúti kerékpárra is, hisz a tervek szerint Hayman marad a Mitchelton-Scottnál, amolyan mindenesként.

Bár pontosabb ha azt írjuk: rutinos segítőként.


(Forrás: részben - smh.com.au)
Hozzászólások