ES Bringa - Mas: "Büszkén mesélem majd az unokáimnak, hogy Alaphilippért dolgozhattam"
Mas: "Büszkén mesélem majd az unokáimnak, hogy Alaphilippért dolgozhattam"
Fotó: Europress/AFP

Mas: "Büszkén mesélem majd az unokáimnak, hogy Alaphilippért dolgozhattam"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/02/04 15:42
A Movistar legfontosabb téli igazolása Enric Mas, két mallorcai egynapossal kezdte a 2020-as szezont. Akárcsak a két Kométás magyar, Dina Marci és Fetter Erik, a spanyol versenyző is a Trofeo Serra de Tramuntanán tekert először ebben az idényben. 

Mas az AS-nak mesélt a Quick-Stepes időszakról, a Movistarnál várható nyomásról és arról, milyen céljai vannak a 2020-as évben a spanyol csapat egyetlen igazi háromhetes menőjeként.

Hogy érezted magad az első idei verseny előtt?
Őszintén szólva jobban izgultam, mint amikor bemutatkoztam a World Tourban. Már az első movistaros versenyektől kezdve szeretném bizonyítani, hogy nem véletlenül bíznak bennem ennyire a csapatnál. Ahol végre spanyolul beszélhetek mindenkihez. Vagy mallorcai dialektusban. Apróságok ezek, de könnyebbséget jelentenek. 

Készen áll arra, hogy igazi kapitányként vezesd a csapatot?
Ezt a "feszültséget" a média generálja, ilyen jellegű nyomás nincs rajtam a csapatvezetés részéről. És már korábban is említettem, hogy a Movistarban - az eredményei és a tapasztalata miatt - egyértelműen Valverde a főnök. A többiekkel próbálunk megfelelni az elvárásoknak.

Milyen kapcsolatban vagy Valverdével?
Szuper a viszonyunk, de már korábban is jó volt. Mikor még nem mentünk együtt, akkor is csomószor segített nekem. Például a 2018-as Vueltán, amikor nyerni tudtam Lopez ellen a Gallinán. Ő szólt, hogy elsőként menjek be a cél előtti kanyarba, mert csak akkor nyerhetek. A szakasz előtt vagy 50.000 alkalommal megnéztem azt a befutót videón.

Nem helyez rátok nyomást, hogy három jó GT menő is elment a csapattól, de megint van három vezéregyéniség a Movistarban?
Egyáltalán nem. Elég sokan érkeztek, alaposan megújult a keret. Mi hárman meg tök jóban vagyunk.

EPmnU0YW4AAgl2b.jpg

2018-ban második voltál a Vueltán, de a tavalyi Tour nem igazán sikerült. Mi lesz most?
Ezzel én is egyetértek, tovább kell fejlődnöm. Szerencsére legalább az év végén Kínában nyerni tudtam egyet, de ettől még nem volt jó évem. Nem robbantam be.

A Quick-Stepes időszak milyen volt?
Elképesztően hasznos, például megtanultam angolul. És abból is profitálhatsz, ha tartósan segítesz másoknak, mert tudod mit jelent nem magadért melózni. Ha valaha lesznek unokáim büszkén fogom mesélni nekik, hogy igen, ott voltam a 2019-es Touron, és Alaphilippért dolgozhattam. De ez itt sem lesz máshogy. Ha segíteni kell valakit, akkor simán dolgozni fogok valamelyik csapattársamért.

Mindezek fényében, mi a fő célod idén?
Most mondhatnám, hogy a Tour győzelem, de ez jelenleg nagyon nem aktuális. Szeretnék két nagy körön indulni, mivel 25 éves vagyok, és szerintem nincs hova tartalékolni. A Vuelta mellett jó lenne elmenni az olimpiára, de az még nagyban függ a Tourtól. Most nem tudom megmondani, hogy milyen érzéssekkel és legfőképp milyen erőállapotban jutok el Párizsig.


AS


Hozzászólások