ES Bringa - Martinelli: "Ha valaki Girót szeretne nyerni, nem várhat a szakaszok végéig"
Martinelli: "Ha valaki Girót szeretne nyerni, nem várhat a szakaszok végéig"
Fotó: Europress/AFP

Martinelli: "Ha valaki Girót szeretne nyerni, nem várhat a szakaszok végéig"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/05/23 09:54
Kilenc nagy körversenyt nyert már sportigazgatóként, az egyiket 2016-ban pont itt a Girón, Vincenzo Nibalival. Három évig dolgoztak együtt, szóval jól ismeri az olasz versenyzőt.

Az Astana sportigazgatója Giuseppe Martinelli annak ellenére, hogy Miguel Angel Lopez személyében rendelkezik egy dobogóesélyes versenyzővel, pont a korábbi kapitányától, Vincenzo Nibalitól várja azt, hogy kitalál valamit Primoz Roglic ellen.Szerinted is Roglic a legnagyobb esélyes?
Eddig két Girónk volt, a második, a mindent eldöntő rész most kezdődik. Primoz ellen valamit ki kell találni, ez biztos. Én azt hittem, hogy a második időfutamon nem lesz ilyen erős, pont az ellenkezőjét láttam rajta a korábbi napokon. Ha megnézzük az utolsó szakaszt, akkor azt kell mondjuk, jó helyzetben, két perces előnyben van.

Mit kell ellene csinálni ellene a hegyeken?
Ha valaki Girót szeretne nyerni, nem várhat a szakaszok végig, az utolsó hegyig. Akkor azt Roglic megoldja. Fél perceket akár párszor veszíthet is. Itt kockáztatni kell. Hívhatjuk bevállalós akciónak, korai támadásnak, csapat taktikának, ez mindegy is. De ha valaki kivár, akkor Roglic a végén megeszi.

Akár már ma is lehetne menni?
Szerintem a mai szakasz erre nem alkalmas. Nálam a szombati etap lesz a legfontosabb. Öt hegy szerepel a programban, Roglicot ott el lehet választani a sorától. És ha akkor még nem is szakad le, a mini Lombardiás szakasz másnap, rosszul eshet neki.

Nálatok továbbra is Lopez a kapitány?
Igen, ez nem is kérdés. De szeretnénk ha legalább vasárnapig Bilbao is versenyben lenne.

A többi esélyes helyzetét, hogy látod?
Yates sokat kapott vasárnap, neki kockáztatnia kell. A Movistarnál szerintem inkább Carapazra fognak tenni, mint Landára.

Nibali?
Nem szeretném felhozni a 2014-es Touron látott formáját, de elképesztően élesnek látom. Mintha újra a legjobb éveit futná. Tőle lehet tartani.

2584806-53594837-1600-900.jpg Fotó: twitter

2016-ban nagyot fordított...
Akkor a harmadik héten minden este beszélgettünk egy nagyot a szobájában. Folyamatosan azt hangsúlyoztam neki, hogy nem Froome van előtte, hanem Kruijswijk és Chaves. Szóval nyomja, és higgyen magában. Akkor szerencsére volt terep és hegy a fordításra. Mondjuk nem tudom én mennyire hittem benne, de akkor őt folyamatosan motiválni kellett.

Most lesz terep és szakasz a fordításra?
Nem is kérdés. A Gaviás-Mortirolós nap ilyen.

Most mit mondanál a veronai dobogóra?
A harmadik helyre Carapazt, vagy hozzá hasonló versenyzőt mondanék. De nehéz válaszolni, mert lenne egy forgatókönyv amit a szívem választana, és egy, amit az eszem. Utóbbinál Roglic-Nibali a sorrend, előbbinél pedig pont fordítva. Nibaliban sok van. Ha a kezdeményezőkészséget és a fantáziát erőnek számítjuk, akkor ő nagyon jól áll.


(Forrás: Gazzetta)

Hozzászólások