ES Bringa - Egy nap, amikor Maradona ott volt a mezőnyben
Amikor Maradona ott volt a mezőnyben
Fotó: Europress/AFP

Egy nap, amikor Maradona ott volt a mezőnyben

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/11/26 09:32
Azt nem tudjuk pontosan, hogy Diego Maradona mennyire szerette - ha egyáltalán szerette - a kerékpársportot, de egy alkalommal biztosan ott volt a mezőnyben. Áttételesen persze, hisz nem tekert, mindössze a 2016-os Dubai Tour díszvendége volt.

Az akkor még létező Tinkoff csapat kihasználta a lehetőséget, és legyártatott egy igencsak egyedi edzőmezt, amely félig a saját szerelésük, félig pedig a Napoli 1986-87-es idényben használt meze volt. Amelyben a Diego Maradona vezette csapat olasz bajnoki címet nyert (az elsőt fennállása során).

Az argentin játékos még egy alkalommal volt ott a mezőnyben, amikor 1990-ben Nápolyban indította el a Tirreno-Adriatico első szakaszát.

Leszámítva azt a tényt, hogy az UAE Emirates-nél versenyző Diego Ulissi az argentin focista miatt kapta a keresztnevét (az édesapja óriási Maradona rajongó volt), több párhuzamot nem nagyon találni a kerékpársport és a tegnap elhunyt legenda között. Akiről egyébként hamarosan hivatalosan is elnevezik a nápolyi stadiont (most még Stadio San Paolo).

4352979_mediagallery-page.jpgFotó: twitter

De van itt még egy párhuzam, igaz csak említés szintjén. Pár évvel ezelőtt Peter Sagan menedzsere, a korábban pályán olimpiai aranyat szerző Giovanni Lombardi nyilatkozta, az akkor már három világbajnoki címnél járó versenyzőjéről, hogy egy szempontból igencsak hasonlít Diego Maradonára.

"Az ő idejében az emberek azért mentek ki a stadionba, mert tudták, hogy varázslatot fognak látni. Peter is ilyen. Bárhogy képes versenyt nyerni, és mindig húz valami váratlant. Nagyon ott van fejben, döbbenetesen nyugodt, még a legextrémebb helyzetekben is. Ráadásul elképesztően profin kezeli a vereségeket. Emlékszem, a 2010-es Párizs-Nizzán ott tekert újoncként Valverde meg Cavendish mellett, és nem látszott rajta a megilletődöttség. Úgy ment, mint egy rutinos profi."
Hozzászólások