ES Bringa - Mads Pedersen: "Ha otthon vagyok, nem érdekel a kerékpár"
Mads Pedersen: "Ha otthon vagyok, nem érdekel a kerékpár"
Fotó: Europress/AFP

Mads Pedersen: "Ha otthon vagyok, nem érdekel a kerékpár"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/12/28 09:28
Mikor otthon van a családjával, még véletlenül sem néz kerékpárt, ráadásul úgy nőtt fel, hogy utánpótlás versenyzőként még igazi példaképe sem volt. Tizenhat éves koráig nem is látott versenyt a tv-ben, és állítja, nincs az a sporteredmény, ami képes lenne megváltoztatni az életét.

"Sokkal inkább egy esküvő tud újdonságot hozni" - jegyzi meg viccesen Mads Pedersen, aki szeptember végén Yorkshire-ban világbajnok lett. Épp ezért szűnni nem akaró körülötte a médiafigyelem, de egy témából nem enged. A család számára szent és sérthetetlen. Így erről kár is kérdezni. Minden másra viszont szívesen válaszol.


Hányszor nézted vissza?
Egyszer sem.

Komolyan? De miért?
Nincs értelme, mert a végeredmény úgysem változik. Van bennem egy kép arról a napról, és szeretném azt megőrizni. Talán majd egyszer megnézem, kicsit később, de most még nem.

Kiderült, hogy a TDU-n kezded az évet. Ez a te döntésed volt?
Minden döntés az enyém, a csapat nem kötelez semmire.

2018-ban robbantál be, amikor második lettél a Flandrián. Az idei tavaszi egynaposokon viszont...
...kifejezetten rosszul mentem. De már tudom az okát, egyszerűen nem voltam elég vékony. Volt rajtam egy pici súlyfelesleg.

Pedersen: "Nem történt semmi extra, csak megnyertem egy kerékpárversenyt" | Hosszabbítás

"Igazából nem történt semmi extra, csak megnyertem egy kerékpárversenyt." Ez nyilván elég egyszerű és nem feltétlenül a legkomolyabb megközelítése a témának, de ettől még igaz. Mads Pedersen tényleg nyert egy kerékpárversenyt, csak pont az egyik legfontosabbat a világon. Ezzel pedig együtt jár, hogy némileg megváltozik az élete.

Tudnál választani a PR és a Flandria között?
Nem, és nem is szeretnék. Nálam egy szinten vannak a fontossági sorrendet illetően.

Ez a két verseny lenne a gyerekkori álmod?
Egyáltalán nem. Én nagyjából 16 éves koromig nem is láttam kerékpárt a tv-ben. Kicsiként az a fontos, hogy együtt legyél a haverokkal, és élvezd a tekerést. Mikor elkezdtem, nekem nem volt példaképem.

És most nézel versenyeket?
Nem nagyon. Amikor otthon vagyok a családdal, szeretnék 100%-ban rájuk koncentrálni. Akkor meg nem tudok órákra leülni a tv elé.

A családodat és a privát életed próbálod védeni, de mi van, ha egy újságíró nem akad le a témáról?
Akkor felállok, megköszönöm az interjút, és elsétálok. Ennyi. Fontosnak gondolom azt, hogy tiszteljük a másikat. Nálam a család tabu téma.

ELlWXFeXkAEUpZa.jpgFotó: Twitter

Egyre több a baleset az utakon, folyamatosan jönnek a hírek arról, hogy kerékpárosokat ütnek el edzés közben. Szerinted ezzel mit lehet kezdeni?
Nálunk otthon, Dániában van egy mondás, ami így szól: "Elsőként mindenki a saját tükrébe néz bele." Azt hiszem egy-két másodpercen nem múlik semmi, sem az autósoknak, sem a kerékpárosoknak. Ha pedig kivárunk egy pillanatra, minden helyzet jobban és körültekintőbben megoldható.

Van egy kérdés, ami kihagyhatatlan. Nem kezdesz elszállni egy kicsit? Mégiscsak elég fiatalon lettél világbajnok.
Abszolút nem, anyuéktól elég jó nevelést kaptam. Szerintem nincs az a sporteredmény, ami meg tudná változtatni az életedet... Leszámítva talán egyet.

Ami mi lenne?
Szeretem a motorsportokat, Kevin Magnussen pédlául arról a környékről származik, ahonnan én. Arra gondoltam, hogy ha még egyszer vb-aranyat nyerek, csak veszek magamnak egy Ferrarit...


Gazzetta


Hozzászólások