ES Bringa - Mads Pedersen: Az örök mókamester, aki képes meghalni a sikerért
Mads Pedersen: Az örök mókamester, aki képes meghalni a sikerért
Fotó: Europress/AFP

Mads Pedersen: Az örök mókamester, aki képes meghalni a sikerért

HosszabbitásHosszabbitás
2019/09/30 19:20
Dánia első világbajnoka hosszú utat tett meg és keményen küzdött a győzelemért. Megtanulta, hogy nem felelhet meg mindenkinek, és nem bánja, ha sokaknak nem szimpatikus. Csak az állandó figyelmet szeretné elkerülni.

A friss vb győztes Mads Pedersen tavaly, egy Flandrián szerzett emlékezetes második hellyel robbant be a legjobbak közé, mostanáig azonban el tudta kerülni a feltűnést, a mezőnyön belül és az országúton kívül egyaránt: 

"Nem szeretném úgy intézni a dolgaimat, hogy egy lépést sem tudok tenni anélkül, hogy aláírást kéne osztogatnom. Úgy mint mondjuk Contador, aki 100 métert nem tudott megtenni a téli edzőtáborban feltűnés nélkül. Engem ez nagyon irritálna."

Az újdonsült világbajnok még két éve mondta ezt egy dán oldalnak nyilatkozva. Hazájában már akkor is az egyik legnagyobb kerékpáros tehetségként ismerték, az igazi feltűnés viszont sokáig elkerülte. Ez most valószínűleg megváltozik, a fiatal bringásnak így az eddiginél is nagyobb szüksége lesz támogató családjára és egy helyre odahaza, ahol elrejtőzhet a világ elől.  

000_1KT45R.jpg Fotó: Europress/AFP

Pedersen ugyanis sok társával ellentétben még mindig Dániában lakik, egészen pontosan Lejrében, ahol két éve vásároltak egy házat a barátnőjével. Ide mindig örömmel tér haza, hiszen a helyiek nem a kerékpárost látják benne, hanem a környékbelit: 

"Egyfajta biztonságot ad hazajönni valahová ebben a nagy világban. Letenni a bringát és olyan emberekkel lenni, akik nem részei ennek a közegnek. Mondjuk találkozni a volt iskolai osztálytársakkal, és kicsit másról beszélgetni, mint a kerékpár.

A városka ugyanis nincs messze attól a helytől, ahol a dán versenyző felnőtt és ahol sportolni kezdett. Először focistaként, ezt viszont hamar abbahagyta, mert gyűlölt veszíteni és olyan sportot szeretett volna űzni, ahol magától is eredményes lehet. 

043_05322614.jpg Fotó: Europress/AFP

Így jött a kerékpár, ahol 15 éves koráig felváltva versenyzett montiban és országúton. A sok verseny és utazás komoly teher volt Pedersen családjának, a fiatal versenyző szerint azonban ez csak méginkább megszilárdította a kapcsolatukat:

"Apukám rengeteg helyre vitt el versenyezni, Németországba, Olaszországba, meg még ki tudja hová. Van két testéverem, akik szintén járták a maguk útját, így nem sokszor volt, hogy együtt vacsorázott a család. Ez fizikailag megosztottá tett minket, de kialakított egy kapcsot, hogy mindenki támogatni próbálja a másikat abban amit csinál."

A fiatal Pedersennek a versenyek mellet a barátaira sem maradt sok ideje, végül pedig az iskolát is abbahagyta, hogy a kerékpárra koncentráljon: 

"Előtte meg kellett ígérnem anyukámnak, hogy újrakezdem a sulit, ha öt éven belül nem leszek profi"

000_1FD8WB.jpg Fotó: Europress/AFP

A dán bringás azonban gyorsan fejlődött, szerződést kapott egy német pro-kontinentális csapattól, a 2016-os De Panne-i háromnaposon pedig felkeltette a Trek érdeklődését is: 

"Még az első szakaszon történt, hogy Luke Rowe húzta a sort, de nem tudott közelebb jutni a szökevényekhez. Aztán előre állt egy fiatal srác és rögtön elkezdett közelíteni. Még a szakasz után küldtem egy emailt a főnöknek: láttam ma egy srácot, akire érdemes lesz figyelni."- mesélte Dirk Demol csapatvezető.

Nem sokkal később az amerikai csapat szerződtette is Pedersent, aki első évében dán bajnok lett, összesen pedig 5 győzelmet szerzett. A Treknél annyira elégedettek voltak vele, hogy a következő (2018-as) év elején új szerződést ajánlottak neki, még a Flandrián szerzett emlékezetes második helye előtt. Ahol ugye 80 kilométer szökve érkezett célba, a legtöbb esélyes előtt.

"Nem hiszem, hogy a többiek eddig a riválist látták benne, ez most meg fog változni. Mads olyan versenyző aki hosszú távon gondolkozik és képes újra és újra meghalni a sikerért" - mondta róla ekkor a csapattárs Jasper Stuyven.

000_13J8M3.jpg Fotó: Europress/AFP 

A remek eredmények mellett a dán versenyző a csapatba is kitűnően beilleszkedett, ahogy az Stuyven elmesélésből kiderül:

"Mads mindig remek hangulatot csinál. Az edzőtáborban egy szobában lakott Ryan Mullennel, az ír srác pedig érzékeny az erős zajokra. Ezért folyton azzal szórakozott, hogy váratlanul rákiabált és halálra rémítette szegényt. Edzés alatt, a hotelben, vacsora közben, mindegy volt. Amíg Ryan métereseket ugrál ijedtében, folytatni is fogja."

Pedersen is tudja, hogy ez a stílus megosztó lehet, de ez nem különösebben érdekli a dán versenyzőt:

"Van egy stílusom és ezt meg szeretném tartani. Ha valakinek nem tetszik ahogy versenyzek, az az ő baja. Ha nem kedvel mint ember, az szintén. Nem akarok senkit meggyőzni, azokkal töltöm az időmet, akik kedvelnek olyannak, amilyen vagyok. Ha valakinek ez nem tetszik, foghatja a cuccát és mehet a másik irányba."


Szöveg: Szabó Bence
Forrás: sport.tv2.dk, Hln.be

Hozzászólások