ES Bringa - Lopez nyerte a királyszakaszt, Roglic tovább növelte az előnyét összetettben
Lopez nyerte a királyszakaszt, Roglic tovább növelte az előnyét összetettben
Fotó: Europress/AFP

Lopez nyerte a királyszakaszt, Roglic tovább növelte az előnyét összetettben

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/09/16 18:51
Miguel Angel Lopez nyerte az idei Tour talán legkeményebb szakaszát Primoz Roglic és Tadej Pogacar előtt, és összetettben is feljött a dobogóra. A nap másik nagy hőse Richard Carapaz, aki nagyot ment szökésben az Egan Bernalt elvesztő Ineosért, végül azonban a GC-esélyesek bedarálták őt.

Ez történt

Sokáig egy kifejezetten jó nevekből (Alaphilippe, Carapaz, Dan Martin, Gorka Izagirre) álló szökevénycsapat haladt elöl, a főmezőnyben pedig a Landáért dolgozó Bahrain diktálta a tempót. Colbrellinek köszönhetően Quintana elég hamar le is szakadt onnan. Carapazék a Madeleine-t el is vitték, nagyjából másfél perces előnnyel. 

A hegytető felé közeledve a főmezőnyből kivált Pogacar, és megszerezte az ötödik helyet. Ez nyolc hegyi pontot ért neki, aminek köszönhetően virtuálisan átvette a pöttyös trikót Cosnefroy-tól. Az élen álló négyesből lejtmenetben leszakadt Martin, őt hamar utol is érte a mezőny. 

Alaphilippe, Carapaz és Izgairre két perc előnnyel kezdték meg a Méribelt, az idei Tour legmagasabb emelkedőjét. A főmezőnyben továbbra is a Bahrain ment tempót. Tizennéggyel a vége előtt Bilbao állt élre, ezután a szökevények előnye rohamosan csökkenni kezdett. Elöl Carapaz egy fokozattal följebb kapcsolt, amivel előbb Alaphilippet, majd Izagirrét is le tudta szakítani. 

A Bahrain folyamatosan rostálta a főmezőnyt, Carapazhoz azonban egy jó ideig 15-20 másodpercnél nem tudtak közelebb kerülni, sőt a legkeményebb utolsó 5 km-en az ecuadori még növelte is az előnyét. A főmezőnyben élre állt Pogacar és De la Cruz, amivel Dumoulint, Landát, Yateset és Uránt is leszakították. Nem sokkal később pedig utolérték Carapazt.

Az utolsó három kilométeren a három legerősebb saját tempón harcolt egymással és a heggyel. Óriásit küzdöttek és végül 15-15 másodpercre jöttek meg egymáshoz képest Lopez-Roglic-Pogacar sorrendben. Lopez összetettben feljött a harmadik helyre, Roglic pedig már közel egy perccel vezet az új pöttyös trikós Pogacar előtt. 

A szakasz végeredménye: ITT
Az összetett állása: ITT


A szakaszgyőztes - Miguel Angel Lopez (Astana)

Két Vuelta-szakasz után Lopez most már elmondhatja magáról, hogy a Tourról is van győzelme. A Giro két évvel ezelőtti dobogósa ezzel jó pozícióba hozta magát, hogy vasárnap a párizsi dobogóra is felállhasson. 

A nap száma - 17

A jóváírással együtt ennyi másodperccel növelte Roglic az előnyét összetettben Pogacarral szemben.

A nap mondása

"Egész nap jól éreztem magam, a végén különösen. Ez persze nem meglepő, hisz kétezer fölött vagyunk. A feleségemre és a gyermekemre gondoltam, amikor megjöttem. Nagyon hiányoznak, ezért is különösen érzelmes most ez a pillanat nekem." (Miguel Angel Lopez)

Ez jön (09.17 - 18. szakasz)

A csütörtöki szakasz nem hegyi befutóval zárul, ám ettől még kőkeménynek ígérkezik. Összesen öt kategorizált emelkedő és több, mint 4 000 méter szint vár a mezőnyre. 

🗺️ A 18. szakasz szintrajza: ITT 
📺 Eurosport  - 12.00

Hozzászólások