ES Bringa - Hihetetlen befutó: Alaphilippe korán ünnepelt, Roglic nyerte a Liége-t
Hihetetlen befutó: Alaphilippe korán ünnepelt, Roglic nyerte a Liége-t
Fotó: Europress/AFP

Hihetetlen befutó: Alaphilippe korán ünnepelt, Roglic nyerte a Liége-t

Szabó BenceSzabó Bence
2020/10/04 19:41
A legnagyobb esélyesek elléptek az utolsó emelkedőn, a friss világbajnok Julian Alaphilippe azonban előbb egy szabálytalan sprinttel akadályozta meg Hirschi és Pogacar hajráját, majd méterekkel a cél előtt már ünnepelt, így Roglic centikkel lehajrázta a végén.  

Vasárnap már a szezon harmadik Monumentumának vágott neki a mezőny, a Lombardia után pedig ismét szurkolhattunk magyar résztvevőért, hiszen a Mitchelton sorában ott tekert Peák Barna is. A rajtlista egyébként a párhuzamosan zajló Giro ellenére kifejezetten erősre sikeredett, hiszen elindult a friss világbajnok Julian Alaphilippe, de ott volt a startnál Roglic, Pogacar és Hirschi is.   

A verseny igazán az utolsó bő 35 kilométeren indult be, de sajnos addig a pontig már túl voltunk több csúnya bukáson, Greg van Avermaet  és Adam Yates is sérülés miatt adta fel. A Cote de la Redout-on a Sunweb tempója rostálta meg a mezőnyt, majd néhány sikertelen támadás után az utolsó emelkedőn pedig Alaphilippe indult meg. A francia a vb-vel ellentétben most nem tudott mindenkit lerázni, Roglic, Pogacar, Hirschi és Kwiatkowski is csatlakozni tudott hozzá.   


Hirschi kontrája a lengyelt is kiszórta, utána azonban hiába lószolták egymást, a négyes és a lejtmenetben felzárkózó Mohoric együtt érkezett meg a hajrára. A Bahrein versenyzője mögül Alaphilippe szélárnyékból kezdte a hajrát, de finoman szólva sem oldotta meg jól a feladatot: előbb szabálytalannak tűnő irányváltással akadályozta meg Pogacar és Hirschi sprintjét, majd amikor azt hitte, behúzta a versenyt, felült a nyeregből és ünnepelt. Hiába, az utolsó métereken Roglic beérte, célfotóval pedig meg is nyerte Liége-t.

A francia versenyzőt veszélyes manőveréjért utólag vissza is sorolták ötödiknek, volt mit megmagyaráznia verseny utáni nyilatkozatában:

Kétszáz méterrel a vége előtt kezdtem a hajrát, majd elkövettem egy hibát, amiért teljes felelősséget vállalok. Tudom, hogy ezzel problémát okoztam másoknak, de nem ez volt a célom. Elfogadom a zsűri döntését, most már csak annyit tehetek, hogy a következő versenyekre koncentrálok.

A hajrában Alaphilippe miatt esélytelen Hirschi korrekt módon csak annyit mondott, még nem nézte vissza a sprintet, az utólag dobogóra kerülő Pogacar pedig vegyes érzelmeket emlegetett. Roglic viszont nem foglalkozott a körülményekkel, csak őrült a sikernek:

Nagyon szoros volt. Az utolsó centiméterekig nyomtam és hittem a sikerben. Nagyon büszke vagyok, hosszú periódus volt ez számomra, de végül csak nyertem valamit.
Hozzászólások