ES Bringa - Lejáró szerződés, véget érő karrier? Mi lesz a veterán versenyzőkkel a járvány után?
Lejáró szerződés, véget érő karrier? Mi lesz a veterán versenyzőkkel a járvány után?
Fotó: Europress/AFP

Lejáró szerződés, véget érő karrier? Mi lesz a veterán versenyzőkkel a járvány után?

Szabó BenceSzabó Bence
2020/05/21 09:47
A profi mezőny versenyzői közül a járvány azokat a veterán kerékpárosokat érintheti a legrosszabbul, akiknek a szezon végén lejár a szerződésük. Hiszen versenyek nélkül nincs lehetőségük bizonyítani, sokuknak így a csonka idény könnyen az utolsó is lehet. Most három rutinos versenyző mondja el, mire számít a folytatásban.

Serge Pauwels (CCC - 36 éves, 2006 óta profi)

Ha aggódok a helyzetem miatt, az nem segít. Igaz, nálunk a csapat jövője is kérdéses, de ezt az ő dolguk kommunikálni. A szezon pedig még igazán el sem kezdődött. Remélem, hogy még legalább 50 napot tudok versenyezni idén. Az elég lenne, hogy megmutassam, van még bennem elég a folytatásra. Szeretnék indulni a Touron és a Vueltán, de persze tudom, hogy a szezon most sokkal tömörebb lesz. Bárkinek, aki megsérül, nagyon kevés ideje lesz felépülni. 

Egyértelmű, hogy jövőre is szeretnék versenyezni. Edzek és nem engedtem el magam, hogy készen álljak a versenyekre. Nincs menedzserem, magam intézem a tárgyalásokat, de egyelőre nincsenek folyamatban. Különben sem csak az én csapatom körül nagy a bizonytalanság. Ki mondja meg biztosan, hogy mondjuk jövőre lesz még Quick-Step? Milyen szponzorok fognak ilyen helyzetben befektetni a sportba?

Nem csak nekem, de minden lejáró szerződésű versenyzőnek türelmesnek kell lennie. Lehet, hogy az anyagiak terén nem lesz jó alkupozíciónk, de nem a pénz motivál. Még mindig imádok versenyezni. Mindent megteszek majd, hogy bizonyítsam az értékem és jövőre is kapjak szerződést. Már 37 éves leszek, de szükség van tapasztalatra az egyre fiatalabb mezőnyben. Az újoncoknak szükségük van útmutatásra.

043_2411619.jpgFotó: Europress/AFP

Iljo Keisse (Quick-Step - 37 éves, 2006 óta profi)

Normális esetben már lehet, hogy meg is lenne az új szerződésem. A tavaszi klasszikusok és a Giro: ezeken akartam bizonyítani. Ezek a célok most elcsúsztak, ráadásul ütköznek is. Így talán olyan versenyeken indulok majd, amiken nem szoktam. Beszéltem már Lefevere-rel, de logikus, hogy most semmit sem tehet. Azt is tudom, hogy ebben a sportban olyan jó vagy, mint az utolsó versenyed, szóval bizonyítanom kell. A sorsom viszont a saját kezemben van.

Az is egy komoly veszély, hogy egyszerre sok versenyző lesz elengedve, ha megszűnik egy csapat, mint a CCC. Attól is félek, hogy a gazdag és szegény sorok közti különbségek tovább nőnek majd. Remélem nem így lesz, mert akkor olyan lenne a sport, mint a Forma-1.

Soha ne mondd, hogy soha, de már nem látom magam egy másik csapatban tekerni. A világ egyik legjobb csapatában vagyok 10 éve. Visszalépni egyet, gyengébb csapattársak és rosszabb felszerelés mellé elég nehéz lenne. Ha máshol többet kereshetnék, akkor is maradnék. Nincs is ügynököm, nincs rá szükségem. Lefevere és én tisztában vagyunk az értékemmel és mindig gyorsan megegyezünk. Remélem most is így lesz. 

37 éves vagyok, szóval persze már gondolkozom a pályafutásom utáni időkön. Viszont szeretnék benne maradni a sportban, talán valami pozícióban a csapatnál. Először viszont jöjjenek a versenyek. Szeretném segíteni Evenepoelt és ő is szereti, ha ott vagyok mellette. Persze nem hiszem, hogy ez önmagában elég a maradáshoz (nevet). Tele vagyunk tehetséges fiatalokkal, de a tehetség magában nem elég. Útmutatásra van szükségük, versenyeken és azon kívül is. 

000_1OD89I.jpgFotó: Europress/AFP

Jürgen Roelandts (Movistar - 34 éves, 2008 óta profi) 

Egyelőre nem aggódom, bár ez a helyzet nyilván kellemetlen. Jó volt a felkészülésem és jól kezdtem a szezont, erre jött a járvány. Pedig végre nem hátráltattak a sérülések. Ha a koronavírusnak meg kellett történnie, jöhetett volna inkább tavaly. Akkor négy hónapig küzdöttem sérülésekkel, ami nem kellemes, pláne nem ha épp új csapatba kerültél. 

Szeretek a Movistarnál tekerni, itt magamért mehetek a klasszikusokon. Még egy csapattal sem beszéltem, de szeretnék maradni. Remélem a szezonban még tudok bizonyítani. Ha tudnék indulni a Touron és a klasszikusokon, az ideális lenne számomra. A helyek viszont végesek, ezt én is jól tudom. Nem mindenki tekerheti majd azt a programot, amit a szezon előtt eltervezett a csapattal. 

Minden nap edzek, bár elismerem, nehezebb összpontosítani. Fontos, hogy fenntartsuk a kondinkat, remélhetőleg hamarosan többet tudunk. Nyugodt maradtam, régóta vagyok profi, túllépek ezen is. Az egészség az első, nem lenne jó elkapni a vírust. Az komolyan veszélyeztetné a karrieremet. 

Néha már gondolkozom a pályafutásom utáni életen. Van testnevelési végzettségem, szeretnék edző lenni. Nem is kell feltétlenül bringában, számos sport érdekel. Előbb viszont még versenyezni szeretnék. Úgy érzem még van bennem és korai lenne átadni a stafétabotot. A fiam, Arton ugyan megszállott a kerékpár iránt - úgy hajtja a BMX-ét, mint egy őrült - de ő még csak 5 éves! 


Het Nieuwsblad

Hozzászólások