ES Bringa - Lehozhat Sagan egy ilyen tavaszt?
Lehozhat Sagan egy ilyen tavaszt?
Fotó: Europress/AFP

Lehozhat Sagan egy ilyen tavaszt?

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/04/30 19:19

Bár az összes számára fontos egynaposon jól ment, versenyt nem tudott nyerni. Mindig megjött az elejében, de a győzelem elmaradt. Épp ezért Sagan a Liége-re már el sem ment, inkább pihen egy nagyot a következő feladata - a Kaliforniai körverseny - előtt.

Ez a tavasz nem volt a tőle megszokott, így felmerülhet bennünk egy-két kérdés: mi történt vele? Történt egyáltalán valami? És mi lesz így a Tourral? Vagy az még nagyon messze van?

Nyolcan válaszoltunk, három Sagan tavaszát érintő kérdésre, de mint mindig, kommentben jöhet a ti véleményetek is!

Az ESB kérdései
1.
 Egyetlen győzelem a tavasz során, az is a TDU-n. Miközben egyetlen tavaszi egynaposon sem volt dobogón. Mit gondolsz, mi történt Sagannal? (ha egyáltalán történt vele valami)
2.  Az elmúlt évek miatt mindenki elvárja Sagantól a jó eredményeket. Belefér nála - a legjobban kereső kerékpárosként - egy ilyen, "gyengébb" tavasz?
3.  Ha most kellene mondanod valamit: szerinted milyen Tour de France-t fog futni?

Lengyel Tomi

1.Volt egy hányós hasmenéses betegsége a klasszikusok előtt. Nemrég találkoztam Boasson Hagen edzőjével, ő mesélte, hogy mindenki, aki abban a hotelben lakott az egyik versenyen, ahol ő is elkapta, nem bírt menni a klasszikusokon. Pl. teljes Trek, Sagan, Dimension Data. Azt mesélte, hogy konkrétan tudják milyen vírus volt, és hogy hiába volt pár napra rá jó (érzésre) az Edvald, elképesztően visszaesett a teljesítménye. Az anaerob küszöb 80 wattot zuhant...

2. Majka elég jól megfogalmazta a napokban, azért mert valakinek van egy rossz szezonja, még nem lett más ember. Gilbert a BMC-ben csak 'mekegett' 3 évig. Aki sportolókkal foglalkozik, az tudja, hogy nem gépekkel dolgozunk.

3. A Tour messze van, Sagan az Sagan. Nincs most kimagasló sprinter, akik vannak azokat egy jó Sagan bármikor megverhet.

Szeghalmi Bálint

1. Azt gondolom hogy nincs egyetlen nagy probléma vagy akadály, ami okozhatja a gyengébb teljesítményt, ha annak tekintjük, hogy nem nagyon lehet kivakarni az első tízből bárhol áll rajthoz. Valószínűbb, hogy sok kis apró összetevő az ok. Magánélet, válás, kicsit lehet hogy motiváció vesztésben van. Nehéz dolog sok év után újra minden edzésen "megerőszakolni" magad, lehet hogy változtatni kell a módszereken, munkán, partnereken, a levegő változás néha csodákat tesz.

2. Úgy érzem simán belefér egy ilyen kezdés, ettől még lehet nagyon sikeres és jó éve! 

3. Bízom benne, hogy tud szakaszt nyerni majd és harcban lesz a zöld trikóért. Még van egy kis idő, talán megtalálja a formát, vagy a motivációt vagy mindkettőt.... 

043_BELGAIMAGE-148472260.jpg Fotó: Europress/AFP

Rév Dani

1. Az, amit az Amstelen mondtam Van Avermaettal kapcsolatban: magasabb lett a mezőny színvonala. Ha megnézzük, volt egy csomó nagy név, aki kb semmit nem ért el a tavasszal (GvA, Naesen, Vanmarcke, Stuyven, hogy egy párat írjunk). Ha nem tökéletes a felkészülésed, beteg vagy, sérült vagy, bármi baj van, nem fogsz tudni olyan eredményeket elérni, mintha minden rendben lenne. És akkor még nem beszéltünk egy bizonyos Mathieu van der Poelról.

2. Szerintem ezt a csapatának meg a szponzorainak kell eldönteni. Amikor megkötötték vele a mostani, 2021-ig érvényes szerződését, pontosan tudták, hogy az akkori Sagan marketing szempontból bőven visszahozza az árát. Viszont kockáztattak is, mert nyilván nem lehetett előre tudni, hogy azt a Sagant látjuk-e 2021-ben is. Ha a következő három évben olyan eredményei lesznek, mint most tavasszal, akkor 2022-től nem ő lesz a legjobban kereső kerékpáros, ez biztos. Viszont azt is fontos megjegyezni, hogy Sagan nem csak azért rendelkezik kiemelt marketingértékkel, mert eredményes kerékpáros. A személyisége pedig valószínűleg nem sokat fog változni, ha az eredményei gyengébbek lesznek.

3. Nyer 1-2 szakaszt, és elviszi a zöld trikót. Sok idő van még addig formába lendülni.

Kálmán Laci

1. Szerintem az idei évében egy kicsit benne van még a válása. Szétcsúsztak körülötte a dolgok, tavaly még vitte a lendület, aztán az offszezonja egy kicsit más lehetett, mint a korábbiak, egy árnyalattal talán kevésbé (volt) motivált, és egy ilyen erős mezőnyben ez is megmutatkozik. Ő is csak ember, hatnak a teljesítményére a magánéleti dolgok, és még tőle sem elvárható, hogy minden évben, januártól októberig agyonnyerje magát.

2. Néhány relatíve lyukas hónapja mindenkinek lehet. Még a világ legjobban kereső kerékpárosának is.

3. A Touron hoz egy jó, kiegyensúlyozott szintet, úgyhogy megint övé lesz a zöld. Max nem nyer szakaszt, bár erre azért nem vennék mérget.

Pintér Laci

1-2. Sagan nem "csak" egy bringás, még a sikeresebb versenyzőkhöz képest is többszörös figyelem irányul rá. Ezt éveken át nyom nélkül tűrni nem biztos, hogy lehet, úgy, hogy közben csúcsteljesítményt nyújtasz. Magát a csúcsteljesítményt sem lehet az örökkévalóságig fenntartani. Szerintem annyi történt, hogy egy picit belefáradt. Nehezebben talál motivációt, amikor ezredszer kell ugyanarra a sablon újságírói kérdésre válaszolnia. Olykor magában is felmerülhet, hogy "miért is csinálom én ezt az egészet? Az eredményekért, vagy azért, mert élvezem? Élvezem-e még egyáltalán?" A másik, hogy ő sem gép. Ismerjük a magánéleti gondjait. Az olyan szintű eredmények, amelyekkel a korábbiakban elkényeztette a rajongóit, csak maximális odaadással és koncentrációval érhetők el. Ha máshol jár az esze, az azonnal kihatással van a teljesítményére. Ez is lehet az ok.

3. Erre nehéz válaszolni, mivel nem tudjuk a gyengébb eredmények konkrét okait. Mivel azonban én hajlok a magánéleti háttér instabilitására, szerintem ennek hatását még a Touron is érezni fogja. El tudom képzelni, hogy nyer szakaszt, vagy legalábbis harcban lesz érte, de most úgy érzem, idén nem lesz újabb zöld trikó. Egyszóval magához képest gyengébb Tourt várok tőle.

000_1FN10E.jpg Fotó: Europress/AFP

Németh Szabi

1. Nagyon jó mezőny, jönnek a fiatalok, vagy a nem annyira figyelt, de erős versenyzők. Lásd Bettiol. Sagannak az a betegség biztos bekavart, és engem az sem lepne meg, ha őt már régen az újabb vb érdekelné. A nagy versenyek közül Roubaix-t és Flandriát már nyert, Sanremót nem, de abban mindig sok a szerencse faktor.

2. Hogy erre az évre megérdemli-e a 6 millió eurót, azt majd ősszel lehet eldönteni. Mit mondunk akkor, ha nyerni fog egy vb-t, vagy egy újabb zöld trikót?

3. Szerintem nagyjából a szokásos lesz, a szakasz szinte biztos, de valószínűleg a pontverseny is.

Lanti
1. Azt gondolom, hogy mindenkinél van hullámzás a formát illetően, ez nála most jött ki. Ott van ugye Gilbert példája. Aki 2011-ben szétnyerte magát, aztán a BMC-ben annyira már nem ment jól.

2. Belefér, ő így is bőven megéri a pénzét. Az már más kérdés, hogy mi lesz ha éveken keresztül így megy...De ez eddig egy tavasz volt. Ő pedig ennek ellenére is bevételt hoz.

3. Szerintem nem lesz jó a Tourja sem. De egy szakaszt nyerhet. Zöldet most nem.

Bodnár Gergő

1. Minden egynaposon volt vagy 10-15 nagy esélyes, szóval ebben a mezőnyben nem könnyű sokat nyerni. És ő folyamatosan megjött az elejében...Amióta Sagant ismerjük, kb. csak nagy tavaszai voltak. De az elmúlt 3-4 évben tutira. Nem hiszem h pánikolni kellene a "gyengébb" két hónapos időszak után. Ha a Touron tarol, a Boránál erre senki nem fog emlékezni. Amúgy sztem - és ugye nem ismerjük személyesen, vagyis ez találgatás - a válás egy picit benne lehetett a fejében. Ilyen nagy sztároknak teljes nyugi kell ahhoz, hogy minden stimmeljen. Sagannak meg így nézve nem volt "sima" tele.

2. Nem hülyék dolgoznak a Boránál, ők is tudhatták, hogy benne van a pakliban, egy eredménytelen(ebb) tavasz. Sagan háromszoros világbajnok, nyert már Flandriát és PR-t is, innentől kezdve akármit csinál, ő a legnagyobbak egyike, és nagyon megérte leigazolni. Csak legyen még hosszú évekig kellően motivált. Mert ez nála fontos.

3. Nem lesz jó a Tourja, betalálja a sajtó, ő megsértődik és közli: jó, akkor 2020-ban a Girón indulok!:))

Hozzászólások