ES Bringa - Lefevere: "Vajon ki mondhatja még el magáról, hogy Gilbert, Boonen és Museeuw is nála tekert?"
Lefevere: "Vajon ki mondhatja még el magáról, hogy Gilbert, Boonen és Museeuw is nála tekert?"
Fotó: Europress/AFP

Lefevere: "Vajon ki mondhatja még el magáról, hogy Gilbert, Boonen és Museeuw is nála tekert?"

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/11/05 15:12
Philippe Gilbert három évre aláírt a Lotto-Soudalhoz, ami azt jelenti, hogy a belga kerékpáros és Patrick Lefevere útjai szétváltak. A Quick-Step csapatfőnöke szerint Gilbert szeretett volna velük maradni, de mint mondja, egy ponton túl minden a pénzről szól. Az alábbiakban Lefevere mondja el véleményét egykori versenyzőjéről és az együtt töltött három évről. 

Úgy gondolom, hogy ez a három év mindkét fél számára sikeres volt. Philippe-et már junior kora óta ismerem, azaz nagyjából húsz éve. Hosszú időn keresztül elkerültük egymást. Amikor le akartam ülni vele beszélgetni mindig épp máshová szerződött. Aztán 2016 nyarán ő maga hívott fel, hogy jöhetne-e hozzánk tekerni.

Sokan nagyon egocentrikusnak tartották őt, aki csak önmagával törődik, én azonban tudtam róla, hogy nagyon oda tudja tenni magát a csapattársaiért is. Erre egy kiváló példa, amikor a Vueltán segítette az egyik megzuhant társát, James Knox-ot. Philippe szereti átadni a tudását a fiatalabb versenyzőknek. Elmondja a dolgokat úgy, ahogy vannak, az már a másik félen múlik, hogy megfogadja-e azokat vagy sem.

Már azelőtt tudta, hogy mennek nálunk a dolgok, mielőtt felhívott volna. Egy olyan okos versenyző, mint Gilbert gyorsan leveszi ezt. Amíg nálunk tekert, két fontos győzelmet is felírhatott a hosszú eredménylistájára: a 2017-es Flandriát, és az idei Roubaix-t. 

Aki nálunk megy, az tudja, hogy ha teszel valakiért valamit, akkor azt egy nap majd visszakapod. Az megvan, hogy Phil a Poggión Alaphilippe-ért ment? Persze nyilván tudta, hogy Julian egy olyan emelkedőn jóval robbanékonyabb, mint ő, így több esélye van a győzelemre. Aztán jött a Roubaix, ahol már ő volt soron. Bántotta a Flandria, de itt annál inkább bizonyítani akart. Lampaert megalapozott mindent egy iszonyatosan nagy tempóval, aztán a végén Phil és Politt voltak elöl, a többi pedig már történelem.

Tom Boonen és Phil különböző személyiségek, de egyaránt vezéregyéniségek. És kölcsönösen tisztelik egymást. Phil mindig megmondja a frankót, kerek perec. Legyen az jó vagy rossz. Felelősséget vállal a versenyeken, és a többiek hallgatnak rá. Tomnak másként volt meg a tekintélye, de az egész helyzet más volt, hisz ő 22 éves kora óta velünk volt. Phil pedig szinte már mindenen túl volt, mire hozzánk került. 

Egyébként nem olyan visszafogott, mint néha az interjúkban tűnik. Egy kedves, spontán srác, aki imád nevetni és viccelődni a többiekkel. Néha megiszik egy pohár bort, vagy legurít egy sört, de nem viszi túlzásba. 

gil.jpg Fotó: Het Nieuwsblad

Phil szereti különválasztani a munkát a magánélettől. És igaza van. Tavaly tavasszal eléggé feszültnek látszott. Senki sem tudta, miért. Aztán elmondta, hogy szétmentek a feleségével. Ez a Tirreno utolsó előtti napján volt, tehát pont a szezon legfontosabb időszaka előtt. Ez mindig nehéz, mert nem tudni, hogy reagál a versenyző a helyzetre. Azt kell mondjam, hogy mindketten remekül kezelték a dolgot. Phil igazi profi módjára nem állt le, edzett tovább. 

Van, hogy az ember élete nem úgy, alakul, mint ahogy azt eltervezi. A két fia azonban ott maradt neki bástyának. A versenyek után első dolga, hogy megkeresse őket. Akár nyert, akár veszített.

Egyszer láttam csak csalódottnak. Tavaly, a belga bajnokság után. Lampaert támadott, Stuyven nem állt ki, és bezárta őt. Nem tudom, hogy ők ketten lezárták-e már ezt, de az biztos, hogy Phil nem fogja egykönnyen elfelejteni. Ardenneki srác, így aztán elég makacs. 

Amikor megtudta, hogy az idén nem mehet a Tourra, dühös volt és bántotta a dolog. A Halle-Ingooigem után megbeszéltük a dolgot a csapatbuszban. Elmondta az álláspontját, hogy miért lenne ő jó a Tourra, és mi is elmondtuk a miénket. Érvelt, megpróbálta magát eladni, de nem vitázott. Persze a döntésünket már nem változtattuk meg. Ő pedig többet nem is hozta ezt szóba. Aztán a Vueltán nyert két szakaszt. Ez is Phil. 

Igazi példakép, aki csak azért is bizonyítani akar. Ahogy visszajött tavaly a térdsérülés után, vagy ahogy az idén új célt tűzött ki maga elé, a világbajnokságot. Fantasztikusan ment, de az a bukás szertefoszlatta az álmait. Még a könnyei is kicsordultak. Sosem láttam annyira összetörve, mint akkor. 

gil3.jpg Fotó: Europress/AFP

Nyilván szeretett volna velünk maradni, de egy ponton túl minden a pénzről szól. A menedzsere olyan ajánlatot tett, amelyben egy kicsit túl sokat kért, ráadásul minimum két évre. Az a két év nekem nem fért bele. A Lotto pedig okosan játszott. Benoot és Vanendert elmentek, Monfort visszavonult, és meglett a pénzük Gilbert-re. Nem bánom, hogy láthatom őt majd Lotto-mezben, és az is fontos számomra, hogy hároméves szerződést kapott. A Vuelta óta nem találkoztunk, de ha majd Monacóban leszek, rácsörgök, hogy itt vagyok. 

Hogy hagy-e űrt maga után? Ezt majd egy év múlva megmondom. Az biztos, hogy egy nagyon jó versenyzőt, és egy kiváló embert veszítünk azzal, hogy elmegy. Jó volt vele dolgozni. Ahogy jó volt Boonennel és Museeuw-val is. Vajon hányan mondhatják ezt el magukról?


Het Nieuwsblad

Hozzászólások