ES Bringa - Lefevere: "Ha a Tourt sem rendezik meg, sok csapat csődbe mehet"
Lefevere: "Ha a Tourt sem rendezik meg, sok csapat csődbe mehet"
Fotó: Europress/AFP

Lefevere: "Ha a Tourt sem rendezik meg, sok csapat csődbe mehet"

Szabó BenceSzabó Bence
2020/03/23 11:09
A járvány miatt félbeszakadt szezon a Quick-Step főnökét is arra kényszerítette, hogy felhagyjon munkával. Levefere most a szokásos Het Nieuwsbladban megjelent rovatában osztotta meg gondolatait arról, hogy egy hosszabb szünet milyen hatással járhat a csapatok gazdasági helyzetére.   

Most, hogy jó polgárként bezárva ülök a lakásban, minden eddiginél könnyebben látom át, hogy milyen pörgős életet éltem az elmúlt negyven évben. Most hirtelen mindez megállt, csapatként felfüggesztettük minden tevékenységünket. Az előző hétfőn volt egy hosszú konferenciahívásunk a stábbal, de együtt úgy döntöttünk, hogy egy hét pihenőt adunk a versenyzőknek.

Nem szabad alábecsülni a jelenlegi történések mentális hatását. A versenyzők öt hónapja készültek erre az időszakra, most pedig hetente törlik újabb és újabb céljaikat. Ezt idő feldolgozni. Persze nem kéne hirtelen 5 kilót felszedniük, de erre a hétre nem kaptak semmilyen edzéstervet.

Ami engem illet, próbálok minél többet olvasni és közben az újságok segítségével naprakész maradni a járvány híreivel is. Aggaszt, amiket olvasok. Minden nap attól félek, hogy egy versenyző vagy egy stábtag felhív azzal, hogy megbetegedett. Bramati és Ballerini Bergamoban laknak, ahol a legrosszabb a járvány Európában. Bramaval szinte minden nap beszélek, elképesztő dolgokat mesél. Az emberek paranoiásak, olyan az egész néha, mintha egy horrorfilm lenne.

043_05380589.jpg Fotó: Europress/AFP

Persze tudom, hogy a kerékpársport csak egy lábjegyzet ebben a helyzetben, de én egy bringás csapat menedzsere vagyok, szóval aggódom, hogy milyen hatást gyakorol majd ránk. Olvastam egy Philip Roodhoofttal (az Alpecin-Fenix csapatvezetőjével) készült interjút, amiben kiemelte, hogy a sport gyenge finanszírozási rendszere- a szinte teljes függés a szponzoroktól- jelen helyzetben előnyt jelent. Más bevételek nélkül nem esünk el most akkora pénzektől, hogy ez azonnal befolyásolja a működésünket.  

Értem a gondolatmenetét, de azt feltételezi, hogy a szponzorok tovább fizetnek majd. Amit olvasok, az nem nyugtat meg ezzel kapcsolatban. Minden exportáló vállalatot nehezen érint a helyzet, a marketing elhagyása pedig egy könnyű út a spóroláshoz. Naiv lenne azt gondolni, hogy a járvány okozta gazdasági helyzet nem gyűrűzik majd be a kerékpársportba is.

Nem kaptam olyan jelzést, hogy a szponzoraink kárpótlást szeretnének a kihagyott versenyekért. Ettől még a tavasz, ami a szezon legfontosabb része számunkra, elúszott. A Quick-Steppel persze régi és sikeres a kapcsolatunk, de a Deceuninck csak két éve szponzorál minket. Remélem gondolnak majd arra a 83 győzelemre, amit közösen szereztünk. 

043_05443644.jpg Fotó: Europress/AFP

Viszont mi történne, ha Tour de France-ot sem tudnák megrendezni? Akkor totális katasztrófáról beszélnénk, de bolondság lenne ezt a lehetőséget nem figyelembe venni. Mindig egy legjobb és egy legrosszabb lehetőséggel számolok. A legjobb esetben júniusban már versenyezhetünk, a legrosszabb verzióban viszont a szezonnak lőttek. Talán pesszimista vagyok, de ki gondolta volna három hete, hogy fél Európa hirtelen házi őrizetbe kerül?

A Tour talán nagy szerepet játszik majd a szponzorok döntésében, talán nem. Csak reménykedni tudok. Az ASO kitudna heverni egy ilyen ütést, a csapatok nem. Nekünk nincsenek tartalékaink egy ilyen helyzetre. A Tour nélkül a kerékpársport teljes finanszírozási rendszere összeomolhat.


Het Nieuwsblad

Hozzászólások