ES Bringa - Lefevere: "Nem akarunk Evenepoelból anorexiás versenyzőt csinálni"
Lefevere: "Nem akarunk Evenepoelból anorexiás versenyzőt csinálni"
Fotó: Europress/AFP

Lefevere: "Nem akarunk Evenepoelból anorexiás versenyzőt csinálni"

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/09/21 18:59
Patrick Lefevere a világbajnokság során minden nap megírja majd a kendőzetlen véleményét a Het Nieuwsblad hasábjain. Mindenekelőtt azonban itt egy vele készült interjú, amelyben szó lesz egyebek mellett arról, mennyire elégedett a belga vb-kerettel, és, hogy mit vár a világbajnokságon Remco Evenepoeltól és Julian Alaphilippe-től.

Négy Quick-Step versenyző lesz ott a világbajnokságon...
Teljes joggal. A versenyzőink egytől egyig kiváló formában vannak, agresszíven versenyeznek, és mindent megtesznek egymásért.

A kapitány, Rik Verbrugghe végül Lampaerttal és Declercq-kel tetette teljessé a csapatot.
Declercq úgy segítette Gilbert-t az első Vuelta-szakaszon, amit megnyert, ahogy senki más nem tudta volna. Nem lehetett kérdés, hogy csapattag lesz. Lampaert helye is egyértelmű kellett, hogy legyen. Bár nehezen tud nyerni, de mindig ott van elöl. 

Stuyven pedig gondolkodhat, hogy mégis mit kéne még tennie, hogy csapattag lehessen.
Jasper is jó versenyző, de most mondok valamit, amit ő nem szívesen fog hallani: a Quick-Step döntött úgy, hogy ő nyerje a német kört. Hagytuk, hogy elmenjen Kasper Asgreennel a harmadik szakaszon. Mi Lampaerttel akartunk volna nyerni, de nem tudtuk leszakítani Colbrellit a mezőnyből. Kasper azonban már annyit dolgozott a csapatért, hogy megérdemelt egy kis sikert. Stuyven meg ott volt vele, ezért ő nyerhette az összetettet. 


Te beválogattad volna Vanmarckét és Benootot? Bretagne Classic első és második hely

Ezek jó eredmények, de ez nem egy olyan rettenetesen fontos egynapos. 

Tehát akkor mondhatjuk, hogy Lefevere maximálisan egyetért a kapitány döntésével?
Nagyjából. Dylan Teunsszel kapcsolatban azért vannak kétségeim. Egy keményebb befutónál jobb lehetne, Yorkshire-ban nem annyira. Tim Wellensnél meg az ember sohasem tudhatja. Ha rossz lesz az idő, ő viszont kifog egy jó napot, akkor jó lehet.

remco.jpg Fotó: Het Nieuwsblad

Mit szólsz ahhoz, hogy Remco Evenepoel is ott van a csapatban. Eredetileg ez nem szerepelt a tervek között.
Verbrugghe felhívott, és beszéltünk a srácról. Az edzőink és az orvosaink szerint nem volt akadály és Remco is menni akart. Szakmailag az ő beválogatása is teljesen indokolt.

Mit gondolsz arról, hogy ez a 19 éves srác megnyerte a San Sebastiant?
Tátott szájjal néztem. Féltettem őt, de megcsinálta. Nem valami jó a spanyolom, de Amador valami olyasmit tweetelt a verseny után, hogy "Ma egy tinédzser nevetségessé tett minket, és ezt én még csak nem is bánom." Ezek jóleső szavak ám. 


Mondtad egyszer, hogy van rajta négy kiló plusz.

És ti újságírók szeretitek ezt újra meg újra leírni. Érdekes, ha viszont megdicsérem háromszor, azt nem olvasom sehol. A lényeg, hogy ez egy belső poén volt. Remco egyébként a mai napig elküldi nekem a képet, amikor mérlegre áll. Persze az eredményei önmagukért beszélnek. Az megvan, kik tekeretek elöl a Vueltán? Csontvázak, akiken szinte csak bőr volt, semmi más. Remcóból nem akarunk anorexiás beteget csinálni.

Az időfutam Eb-cím után hosszabbítottál Evenepoellal. Ez azt jelenti, hogy ő már a jól keresők közé tartozik a csapaton belül?
Miért akartok ti folyton a pénzről beszélni? Ez valami újságírói deviancia. Valójában ő nem keres sokat. Annyit, amennyire szüksége van. Ő egy okos srác. A szerződéskötéskor megkérdezte, hogy tudom-e, hogy hány éves. Persze tudtam, mondtam, hogy 20. Mire ő: "Akkor miért nincs bónusz a fehér trikóért? Megnyerhetem akár négyszer is" - mondta nevetve. Ez nem tűnt fel a pénzügyi vezetőnknek, nekem és az apjának sem, de ő kiszúrta.

lef.jpg Fotó: Het Nieuwsblad

Ez azt jelenti, hogy jövőre Tour, vagy vártok még egy évet?
2020-ban még nem vinném, de őt nem lehet megállítani. Szerintem előbb a Dauphinét kéne kipróbálnia, mielőtt a Touron gondolkodna. De ő másként van ezzel. 

Ez lehet Patrick Lefevere utolsó nagy projektje? Hogy Tourt nyerjen Evenepoellal?
Nem volna helyes ilyet mondanom. Egyébként is mindenki olyan könnyedén beszél erről. Pedig a Tourról van szó, nem igaz?! A Tourról.

Amellett, hogy építetek egy hegyi segítői csapatot Remco köré, akartok egy top sprintert is Sam Bennett személyében.
Van most egy jogi hercehurcája a csapatával. A kérdés az, hogy van-e érvényes szerződése 2020-ra, vagy nincs. Megvárom, mi lesz, ha közbeavatkozok, megbüntethet az UCI. Persze, ha egy versenyző menni akar, akkor nem túl jó gondolat őt erőszakkal visszatartani.

Nézzük azt az esetet, hogy nem sikerül megszerezni Bennettet. Akkor nem lesz igazán komoly igazolásotok. Cserébe viszont elmegy Gilbert, Viviani és Mas is.
Miért, nem így volt ez az elmúlt években is? A nagy nevek elmennek, de jönnek helyettük fiatalok. Azért nem állunk rosszul idén sem. Van 65 győzelmünk, ezekért a bónuszokat mosolyogva csengettem ki, persze, ha Alaphilippe vagy Evenepoel világbajnok lesz, akkor már nem lesz annyira őszinte a mosolyom, amikor perkálnom kell nekik. (nevet)

ala.jpg Fotó: Europress/AFP

És, ha mondjuk Gilbert most megnyeri a vb-t?
Az más tészta. Neki nem jár bónusz. Szigorítottunk ezen a téren. Csak akkor jár a plusz, ha az illető a következő évben is velünk marad. Persze, ha világbajnok lesz, akkor az én világbajnokom lesz.

Hogy látod, Alaphilippe kellően friss lesz a vb-n?
Remélem. Annak kell lennie. Sokat versenyzett, ez igaz, de elég pihenőt is kapott közben, hogy most jó formában legyen. 

És Remco? Mi történik, ha világbajnok lesz szerdán vagy vasárnap?
Jó kérdés. Az új szerződése akkor nem lesz több, mint egy darab papír. Újraindul körülötte a tülekedés, a korábbiaknál is erősebben. Régebben a Bahrain is kereste, Dave Brailsford is megígért neki mindent, de jött Giovanni Lombardi is. Mi megtisztítottunk a környezetét, néha fájdalmas lépésekre is szükség volt. A szülőknek ez nehéz, nekem viszont ez a dolgom.


Het Nieuwsblad

Hozzászólások