ES Bringa - Lefevere: "Megint nem vállaltunk be őrültségeket azért, hogy valakit megtartsunk"
Lefevere: "Megint nem vállaltunk be őrültségeket azért, hogy valakit megtartsunk"
Fotó: Europress/AFP

Lefevere: "Megint nem vállaltunk be őrültségeket azért, hogy valakit megtartsunk"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/01/14 15:47
A napokban ünnepelte a 65 születésnapját a Quick-Step csapatának lelke és főnöke, Patrick Lefevere. Olyan régen tagja a mezőnynek, hogy szinte el sem tudunk képzelni nélküle egy tavaszi klasszikust. 1976-ban lett profi, 1990-től dolgozik sportigazgatóként, a lehető legjobb helyen, a legendás MAPEI-nél kezdett. Már nagyjából 18 éve "teljhatalmú ura" a Quick-Step csapatának, mellyel valóssággal halmozza a győzelmeket. 

Lefevere a születésnapja kapcsán egy picit visszatekintett az elmúlt évekre, mesélt a csapata előző szezonjáról, és arról, milyen átigazolási politikát követ. Hisz a Quick-Step évről-évre a legeredményesebb WT-együttes, miközben olyan nevek távoztak tőlük, mint Boonen, Kittel, Tony és Dan Martin, Tersptra, Gaviria, vagy legutóbb Gilbert és Viviani.


A csapat eredményességéről

Tavaly 68, előtte 73 győzelmünk volt. Nem lehetetlen, itt van, megcsináltuk. Méghozzá úgy, hogy messze nem a miénk a legnagyobb költségvetés a mezőnyben. Épp ezért figyeljük a tehetséget, és fektetjük beléjük a pénzt meg a bizalmat. Sokan fizetési sapkát javasolnak a kerékpársportban, de ezzel én nem értek egyet, valahogy demokratikusabb vagyok. Mindenki azt kezd a pénzével, amit akar, és a piac dönti el, kinek mennyi az értéke. Tényleg nehéz versenyezni az Ineos-al, de ha holnap valaki adna nekem szponzorként 40 millió eurót, nem utasítanám el, és én is a legminőségibb versenyzőket próbálnám megvenni. Most 11 érkezőnk volt, és megint nem vállaltunk be őrültségeket azért, hogy valakit megtartsunk. De tényleg nem tudom mit tennék, ha Evenepoel miatt ilyen helyzetbe kerülnék...Erre még akkor sem tudok válaszolni, ha el kell ismernem, az anyukája tényleg egy kifejezetten látványos hölgy...:) Nem tagadom, mindig is szerettem magam szép nőkkel körülvenni. 

Viviani távozásosáról

Sajnálom azokat a versenyzőket, akik kapnak egy jó ajánlatot, és mi azzal képtelenek vagyunk versenyezni. Ilyen volt most Viviani is. Vasseur már tavaly időben felhívott, közölte velem, hogy egészen komoly pénzből dolgozhat 2020-ban, és szeretné megkörnyékezni Vivianit. Aki bár szeretett volna maradni, és imádott nálunk tekerni, csak 30 éves, és nem lehet tudni, kap-e valaha még egy ilyen ajánlatot. Ennyi idősen a jövőre is gondolni kell, nem csak arra, kikkel szeretsz együtt tekerni. Jó pénzt kínáltak neki, okosan tette, hogy elfogadta a Cofidis ajánlatát. Mi nem tudtunk volna neki ennyit adni.

4cb8ebba-33f3-11ea-bc8b-ebdcf9fb393d_web_scale_0.0811688_0.0811688__.jpg

Bennett érkezéséről

Sam tavaly a legeredményesebb versenyző volt, most kap maga mellé egy kiváló vonatot, szóval még messzebb juthat. De ebben a sportban nem tudsz semmit előre kimatekozni, és én amúgy sem a versenyző nevét, hanem sokkal inkább a stílusát nézem. Ott van Alaphilippe példája: nem erőltettem volna ilyen testalkattal a Flandriát, és abban sem hittem, hogy három héten keresztül jó lehet a Touron. Aztán tessék. Elképesztően ügyes srác, köszönhetően a cyclocrossos múltjának, jól tette, hogy hitt magában, és megpróbálta ezeket a versenyeket.

Az UCI-ról

Szerintem a sportágunknak nem is elnökre, hanem sokkal inkább egy vezérigazgató típusú vezetőre lenne szüksége. Teljesen más, inkább üzleti nézőpontból közelítenék a szponzorokhoz. A sportág sokat változott, de más nézőpont szerint alig lépett előre. Márpedig vannak riválisok, nálunk otthon például a rögbi egyre népszerűbb. Ezért is kellene tenni a biztonságért. Különben a szülők azt fogják mondani, menj egy zárt pályára játszani, és ne az autók közé az országútra. Pénz kell, hogy velodrome-okat lehessen építeni, vagy védettebb útszakaszokat, ahol nyugiban lehet tekerni. Értem én, hogy a mostani elnök egy politikus, aki elmegy Afrikába a szavazatokért, de szerintem ennél lennének fontosabb dolgaink.

1f7ef3be-2bbc-11e9-9eab-0bd0101f0ea7_web_scale_0.064616_0.064616__.jpg

A nyugdíj közelségéről

Erre most még nem is gondolok. 2021-ig az összes szponzorunkkal élő szerződésünk van, két éves hosszabbítási lehetőséggel. De mindent élvezettel csinálok, motivált vagyok, nem fáradtam bele a munkámba. Persze, elmúltam 65, de ettől még fiatalnak érzem magam. Néha 25-nek. Jó azt elismerem, ha az átlagosnál tovább maradok a bárban esténként, akkor másnap nem ezt mondom:) Régóta itt vagyok, mindenki ismer, Guercilena például 'capónak" szólít. A mai napig többen kérnek tőlem tanácsot, Vasseur például abban is kikérte a véleményemet, hogy érdemes-e Vermote-ot leigazolni. De attól, hogy rég a közeghez tartozom, nincs varázserőm. Ha lejár egy szponzori szerződés, nekem is el kell indulnom utódot keresni. Ha pár éve például nem jön a Deceuninck, tényleg nagy szarban lettünk volna.

A Quick-Step titkáról

Egységesek vagyunk, és mindenki éhes a sikerre, ennyi. Azért fizetünk a versenyzőinknek, hogy nyerjenek, de ez nyilván nem mindig lehetséges. Azt viszont nem tűröm, hogy valaki elégedett menjen vissza a buszba abban az esetben, ha nem miénk lett egy nyerhető befutó. Egyszerűen mindig a maximumra kell törekedni. Azt hiszem csak pár év múlva fogom teljesen felfogni, hogy milyen éveket futunk, és milyen sokat nyerünk.Het Nieuwsblad/Tuttobici

Hozzászólások