ES Bringa - Landa szerint minden adott ahhoz, hogy nagyot menjen egy háromhetesen
Landa szerint minden adott ahhoz, hogy nagyot menjen egy háromhetesen
Fotó: Europress/AFP

Landa szerint minden adott ahhoz, hogy nagyot menjen egy háromhetesen

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/01/08 17:17
Mikel Landa új éltet kezd. Megint. Ahogy megszokhattuk tőle, két évente csapatot vált, a Movistar után most a Bahrain-McLaren jön. Ahol nagyon bíznak benne, és ő is magában. Mint mondja, végre egy olyan sorhoz igazolt, ahol ő lehet az egyedüli kapitány.

Hogy hol? A Touron. És ez most nem is lehet kérdés. A jelenlegi felállás szerint a Bahrain csapata a lehető legerősebb keretével vág neki az év legfontosabb háromhetesének, vagyis a baszk versenyző mellett Poels, Teuns, Bilbao, és Caruso is ott lesz a csapatban. Ez pedig már nem tűnik egy annyira rossz sornak. Csak legyen rendben a kapitány... 

 

Amióta eljöttél a Sky-tól, ez volt a harmadik csapatváltásod. Miért? 
Nagyon örültem neki, hogy végre egy olyan sor keresett meg, amely mer nagyokat álmodni, és ahova érkezett egy komoly szponzor. Nem mellesleg a Bahrainnél a háromhetesek lesznek a legfontosabbak. A McLarennek nagy tervei vannak, ezt az első pillanattól fogva látom. 

Jó ötlet volt a Movistarba igazolni? Hisz ott volt a csapatban Quintana. 
És Valverde, de nyilván ezt én is tudtam. Hittem abban, hogy ha három erős emberrel megyünk egy célért, abból csak profitálhatunk. Már látom, hogy ez nem így megy. Ha van egy csapattársad, akinek ugyanazok a tervei, mint neked, akkor azzal megosztod a csapatot. És abban is hittem, hogy egy kicsivel több lehetőséget kapok... 

Mire gondoltál a Girón, amikor Carapaz megnyerte a 14. szakaszt és átvette a rózsaszín trikót? 
Előzetesen készültünk arra, hogy Nibali és Roglic egymást fogja figyelni. Ami ugye a verseny azon szakaszában teljesen normális volt. Richard mondta nekem korábban, hogy próbálkozni fog, hisz szerinte rám ugranának, rá viszont nem. Ez történt, nagyon jól elkapta a pillanatot. Amúgy pedig azon a szakaszon én nem is éreztem túl jól magam. Onnantól kezdve pedig elnézve az esélyeseket, tényleg ő volt a legkiegyensúlyozottabb. 

000_1H51IP.jpgFotó: Europress/AFP

Neked 2020-ban a Tour lesz a fő versenyed?
Elnézve az útvonalat, nagyon kedvez a hegyimenőknek a pálya, szóval igen. Itt kaptam egy esélyt, a csapatnak fontos ez a verseny, szóval miért ne próbálnám meg?

És az időfutammal mi a helyzet?
Edzenem kell rá, nem kérdés. De ezért is örülök a McLarennek. Az ő fejlesztéseikkel előre léphetek. De egyébként nem csak a Tour létezik, engem a kisebb versenyek is nagyon érdekelnek. Pontosan tudom, hogy ha egy új sorhoz érkezel, és gyorsan nyersz egyet, minden sokkal könnyebbé válik.

A Touron induló csapatodat már ismered?
Nagyjából igen. Teuns, Mohoric, Cortina, Caruso, Bilbao, és Poels, akit a Sky-ból jól ismerek. Ezzel a sorral lehet nagyot álmodni. De minden rajtam múlik. Nem szeretnék például akkorát hibázni, mint a 2017-es Touron. Amikor egy másodpercen múlt a dobogó. Korábban többször támadhattam volna, de nem mentem. Akkor még nyilván nem tudtam, hogy minimális különbséggel úszik el a 3. hely, de akkor is vállalkozni kellett volna. Mondjuk akkor a csapatom sem feltétlenül szerette volna, ha támadok. Mindegy, abból a versenyből is tanultam, még nem késtem le semmiről. 

Akkor ez a Tour amolyan visszavágó lesz?
Azt látni kell, hogy továbbra is az Ineos a legerősebb. Nekünk arra kell felkészülnünk, hogy ha velük történik valami, ugrásra készen álljunk. Bernal személyében van egy fantasztikus versenyzőjük az összetettre, de ő sem verhetetlen. Annak ellenére mondom ezt, hogy Egan szerintem is mindenben kimagaslóan jó. Plusz ott van Froome. Neki tényleg nagyon szurkolok, hogy rendben visszatérjen.

Landa: "Ha Carapaznak sikerült összetettet nyernie..." | Hosszabbítás

Mikel Landa két év után elhagyta a Movistart, és a Bahrain csapatához igazolt Ebben a szezonban a Girón és a Touron is ott volt, mindkétszer Top 10-ben zárt (4. és 6. hely) Eddig csak egyszer, a 2015-ös olasz körön volt összetettben dobogós A 2019-es idényt egy győzelmemmel zárta, a Settimana Internazionale Coppi e Bartali-n nyert szakaszt Megint eltelt két év, szóval Mikel Landa újra költözik.

Szerinted az eddigi pályafutásod milyen volt? Pozitív, vagy inkább az elszalasztott lehetőségekről szólt?
Igazából is-is. Azokat a lehetőségeket már semmi és senki nem adja vissza, ugyanakkor tanulni lehetett belőlük. Talán a 2015-ös Girón voltam a legerősebb, még Astanásként. De akkor annak ellenére, hogy úgy mentem, mint Contador, nem én voltam a kapitány. Hisz engem alig ismertek, Aru pedig az előző évben már volt dobogón. Többször felvetődött, hogy visszatérek az Astanához, de akkor egyszerűen váltanom kellett. Minden Nibali és Aru körül forgott, számomra pedig nem volt hely.

Akkor most már minden tapasztalatod megvan ahhoz, hogy kapitány legyél? 
Már nem az a Landa vagyok, mint akkor, és amúgy mi vesztenivalóm lenne? Évekig mentem másokért, sokat tanutam, legtöbbet talán a Sky-nál lehetett. Sok olyan versenyző mellett tekertem, akik nagy kört nyertek, és láttam, hogy egyáltalán nem vagyok messze tőlük. Harminc éves vagyok, tele tapasztalattal, látom mit hibáztam, tudom mire vagyok képes. Lehet, hogy lassan érő típus vagyok, ki tudja. 

Akkor már tudod mi kell egy GT-győzelemhez?  
Tökéletes felkészülés már a téltől kezdve, némi szerencse, és egyértelmű szerepek. Jobba ha van egy erős embered, mintha három kapitányban bíznál egyszerre. 

ELapylyX0AYKpf2.jpgFotó: twitter

Nem volt rossz eljönni egy spanyol csapattól? 
Nem bánkódom miatta. Tök jó csapattársaim voltak, de sajnálom, hogy nem teljesedhettem ki, és nem kaptam meg az esélyt. 

Idén is támadó szellemű Landát láthatunk majd, csak más mezben? 
Ezt így nem lehet kijelenteni, mindig az aktuális versenyszituáció dönt. Ezt tehát nem ígérném meg, azt viszont igen, hogy van bennem egy nagyon komoly bizonyítási vágy, aminek ki kell jönnie, és eredményekké kell változnia. Idén nem csak egy Tour lesz, hanem olimpiai is. Ahol nagyon szeretnék indulni. Csak ez nem kedv meg szeretet kérdése, hanem az aktuális formádé. Minden attól függ, hogy zárom a Tourt. Ha most kérdezel azt mondom, inkább Párizsban legyek dobogós, minthogy bekerüljek az utazó keretbe. De hiszek benne, hogy meglesz mindkettő.
Bicisport

Hozzászólások