ES Bringa - Landa: "Ha egyszer visszavonulok, Euskaltel mezben szeretnék lenni"
Landa: "Ha egyszer visszavonulok, Euskaltel mezben szeretnék lenni"
Fotó: Europress/AFP

Landa: "Ha egyszer visszavonulok, Euskaltel mezben szeretnék lenni"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2018/12/15 09:17

Egy nagy tábla Murguia határában, kerékpár rajongóként lehetetlen nem kiszúrni. A kis baszk település neve alatt ott figyel egy felirat, amely mindenkinek ismerős lehet: LANDA.

"Nem, nem miattam került oda. A baszk nyelvben ez a szó vidéket jelent. Az összes település táblájára kiírják, hogy pontosan tudd milyen környéken jársz."

Alig húsz kilométerre vagyunk a kosárcsapatáról híres Vitoriától, de ezt a környéket még egy komoly tapas, pontosabban pintxo-túrán lévő turista sem keresi fel tudatosan.

"Alig kétezren lakunk itt, sokan a környező nagyvárosokba járnak dolgozni. Akik maradtak, mint például a nagybátyámék,, állattenyésztésből és a mezőgazdaságból próbálnak megélni. Ők például kukoricát termesztenek."

Pedig Murguia kifejezetten szép környék, tele dombokkal, és tekerésre alkalmas utakkal. Nem véletlen, hogy Mikel Landának eszébe sem jutott elköltözni innen. 

"Tökéletesen érzem magam Baszkföldön. Bár nem tudok más profival együtt edzeni, mivel ez a rész szinte mindenkinek kiesik, de van egy kis, lelkes amatőrökből álló csoport, amely rendszeresen el szokott kísérni."

Hiába a kiváló eredmények, egyáltalán nem számít extra jelenségnek Murguiában. Sokáig például mindenkinek egyszerűen csak az erdész Landa fia volt.

"Nyilván páran felismernek, de abszolút nem kezelnek hírességként. Sokan még a mai napig apukám miatt ismernek, aki erdészként dolgozik a környező hegyekben."

MikelLanda.jpg Fotó: twitter
A hegyekben, amiből itt rengeteg van. Ideális terep egy fiatal kerékpárosnak.  

"Gyerekként folyamatosan feltekertünk a haverokkal a Virgen del Oro szentélyhez. Csodálatos onnan a kilátás. Aki ezen a környéken tartja az esküvőjét, biztos, hogy felmegy oda egy-két fotó miatt. Nagyjából 3 kilométer hosszú az emelkedő, és mikor kisebb voltam, álta lában naponta egyszer biztosan megmásztam."

Landa pont ezért, a barátok miatt kezdett tekerni. 

"Itt Baszkföldön semmi sík nincs, szóval hiába van közel hozzád egy település, nem olyan könnyű eljutni oda. Az én haverjaim pár kilométerre laktak tőlünk, és ha találkozni akartunk, kerékpárra kellett ülni. Az volt a leggyorsabb."

Azért nem volt ez ilyen egyszerű, hisz előbb a mama engedélye is kellett. Mikelt ugyanis egyetemre szánták. Építészmérnöknek tanult, csak aztán jött az Euskaltel ajánlata. Onnantól kezdve meg nem volt kérdés mit választ. Mivel profinak készült, gyorsan hagyta is a sulit.

"Beiratkoztam a burgoszi egyetemre, de végül a tekerést választottam. Otthon a mai napig van egy külön szobám, amiben csak a kerékpárjaimat tartom. Olyan, mint egy mini múzeum. Mostanság próbálok a nulláról felépíteni egy bringát, és azzal kísérletezem, hogy a lehető legkönnyebb legyen. Már lementem hat kiló alá, de szerintem tudok még javulni."

Ebben az időszakban Landának lehet is ideje a szerelgetésre, hisz épp ezekben a napokban kezdett el újra komolyabban mozogni. 

"Telente általában egy hónapra leállok, így tudok teljesen kikapcsolni. Ilyenkor találkozom a haverokkal, elmegyünk egy jót enni, beszélgetünk, túrázgatok az erődben, gombászom, vagy elmegyek pelotázni. Ez nálunk nemzeti sport, és mindenki csinálja. Mi baszkok a kerékpár meg a foci mellett a pelotáért tudunk megőrülni. Hihetetlenül szép játék, főleg, ha élőben nézed. Szép és gyors. Meg a hangját is szeretem, azt, ahogy a labda a falhoz, meg a pályához csapódik. Igazából csak egy évet játszottam, aztán gyorsan rájöttem, hogy a kerékpár inkább nekem való."

Jó baszkként, Landánál is központ szerepet kap a gasztronómia. Imád enni, szereti a borokat, és a tesójának köszönhetően hamarosan a kézműves családi sörüket is megkóstolhatja.

"A testvérem nagyon szereti az országúti kerékpárt, a közeli versenyekre mindig el szokott utazni. De tavaly 20 órát vezetett azért, hogy ott legyen velem a Mortirolón. Anyu meg mind a mai napig kivágja azokat az újságcikkeket, amelyek megjelennek rólam."

Márpedig cikkek bőségesen voltak az elmúlt években, hisz Landa szépen szállította az eredményeket. Sokan 2015-ben figyeltek fel rá igazán, amikor egymás után két hegyi szakaszt nyert a Girón, és a Contador-Aru kettős mögött harmadik lett összetettben. Két évvel később, már a Sky színeiben volt hegyi trikós az olasz körön, és zárt negyedikként a Touron. Úgy, hogy mindössze (!) egy másodpercre volt Romain Bardet-tól.

Idén - az első Movistaros évében - sérülések nehezítették a helyzetét, de egy Tour de France hetedik helyet így is összehozott. 

Adja magát a kérdés: mi lesz jövőre?

"Ahogy szoktam, szépen lassan kezdek. Az első éles versenyem a Tirreno lesz, ami előtte történik, nem fontos. Baszkföldön lakom, nagyon sok hegyi edzőtáborra nincs szükségem. Én például alig pár alkalommal jártam a Teidén. De idén elmegyek Gran Canariára, és ott készülök pár hetet néhány Movistaros csapattárssal. A háromhetesek közül a Giro most nagyon tetszik. Nyilván minden a csapaton múlik, de nekem bejön az útvonal. Mindig csodálatos hegyek vannak ezen a versenyen!"

Landánál egyébként is erős az olasz vonal, hisz bár Euskaltel nevelésnek számít (jelenleg is ő az Euskadi alapítvány elnöke!), két-két évig tekert a Sky-ban és az Astanánál. Ahol azért elég erős az olasz vonal.

img-20181128-wa0014.jpg Fotó: twitter
"Velük valahogy mindig jól kijöttem. A Sky-ban Puccio, Rosa meg Moscon volt a legjobb haverom, az Astanában pedig Gasparotto. És persze szegény Scarponi. Neki köszönhetően tanultam meg egészen jól olaszul."

A közeljövő tehát a Girót és valószínűleg a Tourt jelenti, merthogy szívesen elindulna mindkét háromhetesen. De Landa már távolabbra is tekint. Az Euskadi alapítvány elnökeként, ez mondjuk "kötelessége" is.

"Még a tavalyi Tour alatt halottam, hogy az alapítvány a megszűnés szélére került. Ezt nem hagyhattam. A korábbi elnökkel kötöttünk egy megállapodást arról, hogy átveszem a csapatot. Ment a verseny, én meg az alapítvány jövőjéről tárgyaltam. De jól is jött az egész, mert egy kicsit ki tudtam szakadni a monotóniából. Azt akarom, hogy a narancs mez újra ott legyen a Tour de France-on. Ez az álmom. Nyilván nehéz feladat, mivel jó pár évig még a saját versenyzői karrieremre is figyelnem kell. Most azon vagyok, hogy a tehetséges fiatalok megkaphassák azokat a lehetőségeket, melyeket régen én is megkaptam. És ha ez sikerül, akkor boldogan, Euskaltel mezben vonulhatok vissza."(Forrás: Ciclismoignorante, pelotonmagazine)
Hozzászólások