ES Bringa - Landa: "Elégedett vagyok a Girómmal, jöhet a Tour"
Landa: "Elégedett vagyok a Girómmal, jöhet a Tour"
Fotó: Europress/AFP

Landa: "Elégedett vagyok a Girómmal, jöhet a Tour"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/06/05 11:15

Nagy remények kapitányként, negyedik hely, és egészen elképesztő teljesítmény a hegyekben. Ami meg talán ezeknél is fontosabb, végig a harmadik hét során szépen segítette Richard Carapazt.

Mikel Landa mesél a Giróról, a további céljairól, a Tour de France-ról, és az esetleges csapatváltásáról.


Elégedett vagy inkább elégedetlen vagy a Giro végeredményével?

Boldog vagyok és abszolút elégedett. Elsőként Richi sikere miatt, aztán mert kiválóan ment a csapat, és persze magam miatt is. Kapitányként jöttem a versenyre, nem kezdtem erősen, de a hegyeken teljesen rendben voltam.

Érdekes, de mikor te vagy a kapitány, mintha mindig történne valami...

A Giro eleje és a két időfutam valóban nem úgy sikerült, ahogy kellett volna. De aztán a hegyekben újra önmagam voltam. Ha kapitány vagy az felelősséggel társul. De az soha nem baj, ha van más opció is egy erős csapatban. 

A 2017-es Touron, vagy a mostani Girón szerzett negyedik helyed fáj jobban?

Talán ez. Az a Tour dobogó inkább ajándék lett volna. De nyilván soha nem jó pár másodperccel lemaradni valamiről. Ilyenkor mindig elő jön a kérdés, a három hét során hol lehetett volna megszerezni azt a keveset.

Mennyire lepődtél meg Carapazon?

Annak ellenére, hogy sokat nem mentünk korábban együtt, annyira nem. Örülök neki, nagyon jó srác. Ős Movistaros, hisz az utánpótlás csapatból jött fel.

000_1H48XW.jpg Fotó: Europress/AFP

Valóban volt abból konfliktus köztetek, hogy fogsz-e neki segíteni?
Amikor szóba jöhetett volna a téma, leültem Richivel és átbeszéltünk mindent. Mondtam neki, hogy miattam nem kell izgulnia, mindent megteszek azért, hogy nála maradjon a rózsaszín trikó.

Aztán ő dolgozott érted, és szombaton rámehettél a szakaszgyőzelemre.
Igen, de az utolsó kanyart elrontottam, aztán pedig Pello egyértelműen gyorsabb volt. Ismerem őt, nem tudok haragudni rá, ha valaki megérdemelte azt a napot, akkor ő.

És a fő ellenfelek? Roglic meg Nibali?

Primozról tudtuk, hogy jó az egyenkéntin, így neki a hegyeken kellett adni. Reméltük, hogy egyszer nagyon megzuhan, kap 20 percet, és már nem kell tőle félni. De nem így történt, jogosan lett dobogós. Nibalit is végig nagyon tiszteltük, elképesztő rutinja van.

És mi volt az a beszólás Yates-nek, még a verseny elején?

Engem is meglepett milyen cikk jött le a nyilatkozatom után, így beszéltünk négyszemközt, elmagyaráztam neki a szitut, és azóta is jóban vagyunk.

Mi lesz veled jövőre? Az olasz sajtó kész tényként ír arról, hogy a Bahrainhez igazolsz.

Az újságíróknak mindig szükségük van az extra hírekre. Megkeresések tényleg vannak, de még semmi nem biztos. Egyáltalán nem kizárt, hogy maradok a Movistarnál, hamarosan leülünk tárgyalni.

000_1GV4T4.jpg Fotó: Europress/AFP

És ha a közeljövőt nézzük, mi lesz a Tourral?
Alejandro nem fogja nézi az összetettet, Nairo és én viszont igen. Meglátjuk ebből a felállásból mit lehet kihozni. Láttuk a Girón is, hogy a kapitányi szerepek tudnak cserélődni, ha a helyzet úgy hozza.

A Vuelta esetedben kizárt?

Nagyban függ a Tourtól. Ha ott végig megyek, akkor nem hiszem, hogy indulok. Három nagy kör sok lenne.

Mi volt számodra ennek a három hétnek a legnagyobb tanulsága?

Az, hogy az időfutam továbbra is gyenge pontom, és ebben sokkal jobbnak kell lennem, ha szeretnék valami fontosat nyerni. Márpedig érzem, hogy bennem van egy nagy győzelem.(Forrás: Marca)


Hozzászólások