ES Bringa - Kusztor Peti: "Megdöbbentő, hogyan viselkedtek velünk egyes csapatok versenyzői"
Kusztor Peti: "Megdöbbentő, hogyan viselkedtek velünk egyes csapatok versenyzői"
Fotó: Europress/AFP

Kusztor Peti: "Megdöbbentő, hogyan viselkedtek velünk egyes csapatok versenyzői"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/03/04 16:56

Stresszes, ugyanakkor kifejezetten sikeres hetet tudott le Kusztor Peti az UAE Touron. Negyvenkilencedik lett összetettben pályafutása első World Tour versenyén, amolyan országúti kapitányként szépen összefogta a Novo Nordisk sorát, nem véletlenül dicsérte meg a szakvezetés a szombati zárószakasz után. Kuszti - akit szabályosan megdöbbentett néhány WT-csapatban tekerő kerékpáros viselkedése - így továbbra is bízhat abban, hogy ott lesz a Milánó-Sanremón. 

A magyar kerékpárossal hétfő délelőtt telefonon beszélgettünk. 

"Elég stresszes volt az egész hét" - mondta Kuszti az ESB-nek. "Bár a tv-n keresztül talán nem mindig jött át, de komoly szélben mentünk, és emiatt a mezőny is az átlagosnál feszültebb volt. Folyamatosan ment a helyezkedés, ami hosszú távon eléggé elfáraszt, talán az utolsó napokban ezért is volt az átlagosnál több bukás."

De nem csak ez szolgált "újdonságként" az UAE Touron.

"Az igazság az, hogy sok World Tour csapatban tekerő versenyző királynak hiszi magát. Beszólogatnak, lökdösődnek, csak azért, mert rajtad más mez van, és egy kisebb sorban mész. Miközben van jó pár ember, aki bár első osztályú csapatban teker, egyszerűen nem tud kerékpározni. Képtelenek felvenni a mezőny hullámzását, indokolatlanul sokat fékeznek, és őrült módjára mennek be a kanyarokba. Az erő persze megvan náluk, hisz WT sorban mennek, de az alapok szemmel láthatóan hiányoznak."

5A-UAE-TOUR-2019-DAR0004.jpg Fotó: twitter

De mégis, mit jelent pontosan az a kifejezés, hogy királynak hiszi magát?

"Alapvető intelligencia kérdése lenne például, hogy nem a mezőny közepén fújom ki az orromat. Mert akkor abból más is fog kapni. De köpködnek, könyökölnek, sokszor indokolatlanul is. Engem mondjuk nem kell félteni, de ez ettől még megtörtént. Egy sprint nyilván más, ott ez benne van. Ha a hajrában mondjuk Gaviria helyet akar csinálni magának, azon nem lepődsz meg. De sokan egyszerűen nem fogják fel, hogy mi is azért vagyunk ott, amiért ők: versenyezni szeretnénk."

És mi a helyzet az igazán nagy sztárokkal?

"Ők abszolút nem ilyenek. Egy Valverde, Nibali, Dan Martin vagy Roglic, teljesen normális, és korrekt módon teker. Itt a kisebb nevű, de WT-csapatokban tekerő versenyzőkről van szó. Nekem is volt egy olyan esetem Valverdével, hogy a 3. szakasz hajrájában be akart jönni elém, én pedig beengedtem. Hisz, ő még valószínűleg tud előrébb menni, nekem meg mindegy a dolog. Nem vágok be csak azért elé, hogy kiszúrjak vele. Ez komoly tiszteletlenség lenne a másikkal szemben. De egyesekből ez a hozzáállás hiányzik. Szánalmas, hogy néha milyen módon viselkedtek velünk."

Bár az oldalszél miatt szinte végig komoly koncentrálást igényelt az UAE Tour, Kusztinak azért ha nem is sokszor, de volt ideje valamennyit társalogni a mezőnyben.

"Sokat nem tudtam beszélgetni másokkal a szakaszok közben, hisz a szél miatt majdnem minden kilométer elég stresszes volt. Tratnikkal dumálgattam, aki ugye a volt csapattársam, de például Roglic-csal is tudtam váltani pár szót. Ő például nagyon normális, és rendes srác."


Zárásként a legfontosabb kérdés: mi lesz a Sanremóval?

"A csapattal és velem is elégedettek voltak a sportigazgatók" - mondta Kuszti, aki vasárnap a GP Industria & Artigianatón indul, aztán két héten keresztül itthon készül.

"Direkt kiemelték, hogy tök jól össze tudtam fogni a srácokat, és mindig egységesen mentünk. Sokszor szöktünk, plusz egész jól össze tudtunk állni a mezőnyhajrás szakaszok végén. Persze, az utolsó pár kilométeren az erő már néha hiányzott, de ott voltunk a végjátékban. Az meg kifejezetten jó érzés, hogy a többiek hallgatnak rám, és a vezetőség is amolyan országúti kapitánynak tart. Röviden összefoglalva, eddig minden szuper, így abszolút bizakodó lehetek a Sanremót illetően."

Mi meg talán már a jövő hét során okosabbak leszünk Kusztival kapcsolatban.
De ez így elsőre, tényleg nagyon szép volt.

Hozzászólások