ES Bringa - Kuszti sztárok ellen kezd
Kuszti sztárok ellen kezd
Fotó: twitter

Kuszti sztárok ellen kezd

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/02/24 09:43

Minden rosszban van valami jó.
Még egy bukásban is? Nézőpont kérdése, de úgy tűnik akár abban is lehet.


Kusztor Peti még tavaly augusztusban bukott a cseh körversenyen, és emiatt lemaradt a Tour de Hongrie-ról. A kórházban elvégzett vizsgálatok után viszont olyan hírt kapott, ami szó szerint megváltoztatta a pályafutását. Kiderült, hogy 1-es típusú cukorbeteg, és ez, illetve a nyilván nem elhanyagolható versenyzői múltja, megnyitotta előtte a Novo Nordiskhoz vezető utat.

A 2008-ban még Team Type 1 néven létrehozott csapatban ugyanis csak cukorbeteg kerékpárosok tekerhetnek. Így négy, My Bike-Stevens-ben eltöltött év után, Kuszti szintet lépett.

"A cseh körös bukásom után több vizsgálatot is elvégeztek nálam, és a kulcscsont műtétem előtt kiderült a cukorbetegség" - mesélte Kusztor Peti az ESB-nek. "Ezt követően írtam egy mailt a Novo Nordisknak, amiben arról érdeklődtem, hogy lehet ezzel a betegséggel sportolni. Szerencsém volt, mert bekaptam a nagyfőnök elérhetőségét és neki is írtam. Innentől kezdve szinte már egyből szerződést kínáltak, igaz előbb ők is megvizsgáltak a saját orvosi stábjukkal."

A megállapodás október elején már biztos volt, utána pedig jöhetett a téli felkészülés.

"November végén már a spanyolországi edzőtáborban tekertem. Aztán kint maradtam tíz napot a családdal Calpéban, majd jöttem haza. Görgő, kondi, futás. Ezeket a dolgokat próbáltam mixelni. Persze amikor csak lehet megyek ki az országútra, de ez itthon a hideg miatt nem mindig lehetséges. Meg a változatosság egyébként is jót tud tenni."

De mit jelent a cukorbetegség egy profi kerékpáros számára? Egyáltalán, hogy lehet ezzel tekerni?

"Egyes típusú vagyok, amit annyit jelent, hogy inzulint használok. De a csapatnál nincs például speciális étrendünk. Van egy dietetikus, aki ha kell segít, de azt esszük, amit mások a mezőnyben. Csak mi étkezések után használunk inzulint. Nagyjából ennyi."

Dz89TnwW0AABlaU.jpg Fotó: twitter

Ami viszont más, az a csapat és a körülmények.
"Össze sem hasonlítható azzal, ahol eddig tekertem. Teljesen más minden. Az edzések ugye nem, mert mindenki otthon készül, de sokkal szervezettebb a csapat. Van három edzőnk, ott a kiszolgáló személyzet, szóval tényleg más világ."

És ha már Novo Nordisk, akkor megkerülhetetlen kérdés: mi lesz a Sanremóval?
"A csapat ugye indul, az én helyzetem viszont még kérdéses. Sok függ attól, hogy az UAE Touron mit teljesítek. Ha jól, az elvárásoknak megfelelően megyek, bekerülhetek a Sanremós sorba. A hosszú tél után mindig kérdéses az első éles verseny, de az edzőtáborban kifejezetten jól mentem, és igen biztató számokat hoztam, szóval ezek alapján bizakodó vagyok. Egy Top 20 körüli helyezés összetettben, vagy egy előkelő hely valamelyik szakaszon már kiváló eredmény lenne."

És ha ez összejön, akkor minden esély megvan arra, hogy Kuszti ott legyen a Sanremón! Sztárok mellett, mint a ma rajtoló UAE Touron.

"Nekem nincs különösebb kedvencem a mezőnyből. Persze, tisztelem őket az eredményeik meg a múltjuk miatt, de különösebben nem várom azt, hogy valakivel együtt tekerjek. Az előbb is a Kreuzigerrel jöttem le a liftben, és simán beszélgettünk egyet. Senki nincs elszállva magától, tök jó fej mindenki. Ők is azért jöttek, amiért én. Versenyezni."


📺 Az UAE Tour első szakaszát 13.30-tól közvetítjük az Eurosport 2-n!

Hozzászólások