ES Bringa - Parádés csapatmunka a Sunwebtől, Kragh nyerte a Tour 14. szakaszát
Parádés csapatmunka a Sunwebtől, Kragh nyerte a Tour 14. szakaszát
Fotó: Europress/AFP

Parádés csapatmunka a Sunwebtől, Kragh nyerte a Tour 14. szakaszát

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/09/12 19:02
Ahogy az várható volt, a mai szakasz nem annyira az összetett menőkről szólt, sokkal inkább a szökésekről és a zöld trikóért folyó harcról. Ennek megfelelően a nap nagy részében a Bora irányított, a végén azonban a Sunweb dominált, közülük is leginkább Søren Kragh Andersen, aki egy 3 km-es hosszú hajrát nyitva szerezte meg a győzelmet.

Ez történt

Többen próbálkoztak, de végül ketten, Stefan Küng és Edward Theuns tudtak elszakadni a mezőnytől. A részhajrára ráment Peter Sagan, el is vitte a harmadik helyet, míg a zöld trikós Sam Bennett a hatodikat tudta megcsípni. A kettejük közti pontkülönbség 66-ról 61-re csökkent. 

A nap első, egyben legkeményebb emelkedőjén élre állt a Bora, egyértelműen azzal a céllal, hogy megdolgozzák, esetleg le is szakítsák Bennettet. Komoly tempót diktáltak, amit a Quick-Step sprintere nem is tudott átvenni. A Col du Béal tetejére Küng ért fel elsőként, leszakítva magáról Theunst. 

A Bora lejtmenetben és a következő emelkedőkön sem kímélte a zöld trikóst, akit a csapata kétségbeesetten próbált lőtávolon belül tartani. A Bora ráadásul kapott egy kis segítséget a Trentinért és Van Avermaetért dolgozó CCC-től is. Nyolcvannal a vége előtt az élen állók utolérték Küngöt, nem sokkal később pedig Bennett elengedte a napot, szólt a társaknak, hogy ne erőltessék tovább az üldözést. 

Úgy érkeztek meg a mezőnyhajrá előtti kilométerekre, hogy a sprinterek közül Bennetten kívül hiányzott Ewan, Viviani és Bol is. Bő tízzel a vége előtt megindultak az akciók, a Sunwebből hárman is próbálkoztak. Benoot és Hirschi támadását még megfogták, Søren Kragh Andersent azonban már nem tudták utolérni. A mezőnysprintet Luka Mezgec nyerte Simone Consonni előtt, Sagan negyedikként jött meg.

Az összetett esélyesek gond nélkül hazaértek, az állás az élen nem változott. A  zöld trikó is maradt Bennetten, bár a Quick-Step versenyzője előnyének harmadát elvesztette. 

A szakasz végeredménye: ITT
Az összetett állása:  ITT


A szakaszgyőztes - Søren Kragh Andersen

Jó éve van a 26 éves dán versenyzőnek. A szezont rögtön egy dobogóval nyitotta az Omloopon, szakaszt nyert és tizedik lett összetettben a Nizzán, mától pedig már Tour-szakaszgyőztesnek is mondhatja magát. 

A nap száma - 23

Ennyi pontot hozott a nap során Sagan Bennetten a zöld trikóért folyó harcban. 

A nap mondása

"Nagyon érzelmes pillanat ez, nagyon régóta álmodtam már erről. De nehéz elhinni, hogy elég jó vagy ehhez, míg meg nem csinálod. Fiatal, de erős a csapatunk, a jövőt építjük." (Søren Kragh Andersen)

Ez jön (09.13 - 15. szakasz)

Vasárnap egy nem túl hosszú, de annál keményebb és fontosabb szakasz vár majd a mezőnyre. A versenyzőknek két első és egy kiemelt kategóriás emelkedőt kell majd megmászniuk. A nap hegyi befutóval zárul, a Grand Colombier tetején.

🗺️ A 15. szakasz szintrajza: ITT 
📺 Eurosport 12.20

Hozzászólások