ES Bringa - Így lehet koronavírus-mentes a Tour de France 2020-ban
Így lehet koronavírus-mentes a Tour de France 2020-ban
Fotó: Europress/AFP

Így lehet koronavírus-mentes a Tour de France 2020-ban

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/07/18 12:34
A Tour szervezői számos koronavírus-járvány elleni biztonsági intézkedéssel készülnek az augusztus 29-én kezdődő verseny idejére, melynek főpróbája a két héttel korábban rendezett Dauphiné lesz. 

Ezek közül talán a legfontosabb, hogy a mezőnyt egy nagy buborékban kell tartani, elkülönítve a nézőktől. Nézzünk néhányat a részben még kidolgozás alatt álló intézkedések közül.

1. Négyszázötven kilométer busszal, nem repülővel

A megfelelő regeneráció érdekében minden évben van legalább egy alkalom, amikor két szakasz között egy hosszabb távot repülővel tesznek meg a versenyzők. Több csapatfőnök kérésére az idén, a világjárványra való tekintettel a repülőt busszal helyettesítik. Így jutnak majd el tehát az első pihenőnap előtt Larunsból Charente Maritime-ba. Ezen kívül az utolsó szombaton szintén lesz majd egy buszos út, de ez nem változtatás, ezzel a versenyzők eredetileg is így kalkulálhattak.

2. Csak a segítők mehetnek be a célon túli területre

Ismerős kép, amikor a célba érkezést követően a fotósok és a nézők megrohanják a versenyzőket. Ilyen képre nem számíthatunk 2020-ban, ugyanis a befutó utáni zónába nem mehet majd be senki. Ezen a területen csak néhány előre kiválasztott fotós és a segítők tartózkodhatnak majd. Az idén a csapatbuszok környéke is le lesz zárva a rajongók elől.

3. Egy csapattag adja majd át a sárga trikót

Az idén csinos hölgyek sem lesznek a dobogó mellett, akik fölsegítenék a megkülönböztetett trikókat a versenyzőkre. 2020-ban a csapat segítői adják majd föl ezeket a trikókat. A szponzorok képviselői, valamint a különböző előkelőségek is csak korlátozott számban lesznek jelen, megfelelő távolságtartás mellett. 

4. Nem lehetnek külsősök a csapatbuszok között

Egy kevésbé izgalmas szakasz során gyakran láthatunk miniinterjúkat, melyeket a tévétársaságok munkatársai rögzítenek a szakaszok előtt. Jó eséllyel az idén erről is le kell majd mondanunk, ugyanis sem az újságírók, sem a meghívott vendégek nem mehetnek be a csapatbuszok közé. Ezzel kapcsolatban még zajlanak a tárgyalások, talán sikerül valamiféle kompromisszumos megoldást találni. Az is bizonytalan még, hogy lesznek-e mixed zónák a szakaszok végén, ahol a nap főszereplőit kérdezhetik az újságírók. Könnyen lehet, hogy csak egy interjú-kamion lesz, ahonnan a kezelő majd továbbítja a versenyzők képét és hangját a sajtó számára kijelölt terembe. 

Roglic: "Ezt a Quintanát nehéz lesz megállítani a Touron" | Eurosport

"Képes vagyok rá, hogy megnyerjem a sárga trikót, és meg is akarom nyerni, hisz mindenki erről álmodik. Azonban legalább ennyire fontos, hogy a mi csapatunk adja az összetett győztest"- mondta még télen elég diplomatikusan Primoz Roglic, aki a napokban egy kolumbiai újságnak, az El Tiemponak nyilatkozott a tekerés nélküli időszakról, a járvány várható utóhatásairól, a saját csapatáról, és persze a touros ellenfelekről.

5. Minden csapatnak lesz saját emelete a szállodákban

Az intézkedés, hogy a csapatoknak saját szintje lesz a hotelekben azt a célt szolgálja, hogy azok minél inkább a saját buborékjaikban tudjanak maradni. Egy saját, elkülönített étkező is a rendelkezésükre áll majd minden helyszínen a reggeli és a vacsora elfogyasztásához. Korábban a nagyobb éttermekkel rendelkező szállodákban előfordult, hogy akár három csapat is együtt evett. 

6. Maximum 5 000 ember lehet a rajtnál és a befutónál

Az jelenleg érvényben lévő franciaországi rendelkezések értelmében 5 000 fő a maximum, amennyi részt vehet egy rendezvényen. Ezen a szabályozáson szeptemberig még változtathatnak, jöhet enyhítés, de szigorítás is. Ezek az intézkedések bizonyos falvakban és hegyekben is életbe léphetnek, de ez függ a helyi szintű döntésektől is. A nagy tömegek elkerülése érdekében egyes hegyek le lesznek zárva a nyilvánosság elől, de az is előfordulhat, hogy biciklivel vagy gyalog azért föl lehet majd menni. A vírushelyzet függvényében a csendőrség akár egyik pillanatról a másikra is tiltott zónává nyilváníthat egy területet. A versenyzőket lökdösni hegynek fölfelé most még inkább tilos, mint egyébként. 


Het Nieuwsblad

Hozzászólások