ES Bringa - Komoly változások 2017-ben!
Komoly változások 2017-ben!
Fotó: Europress/AFP

Komoly változások 2017-ben!


2014/11/24 16:09

A Cyclingnews értesülései szerint a csapatok, a versenyzők, és a szervezők képviselői a múlt héten, Párizsban egyeztettek a tervezett reformokkal kapcsolatban. Arról, hogy változtatni kell, már hosszú ideje nagy az egyetértés, elsősorban a szponzorok, a televíziós társaságok és a nézők igényeinek szeretnének jobban megfelelni.

Hivatalos kiadvány még nem látott napvilágot a Nemzetközi Kerékpáros Unió (UCI) részéről, ám egy-egy tervezet nyilvánosságra került, amelyből kiderült, több fontos módosítás is lesz.

Az egyik legmeghatározóbb, hogy a csapatokat két osztályba sorolják: 16 A- és 8 B-csoportos alakulat lesz, ám az eddigi harminc helyett mindössze 22 versenyzővel. Innentől kezdve még nagyobb jelentőséget kapnak az eredmények, hiszen kieséses rendszer lesz a két kategória között. Azok a gárdák, amelyek csupán a másodosztályba kerülnek, gyakorlatilag a mostani Pro-konti státuszt kapják meg, viszont garantálják nekik, hogy legalább 50 versenynapjuk a World Tour sorozatban is lesz (amihez szabadkártyát kell kapniuk).

Sok pletyka kering azzal kapcsolatban is, hogy bevezetnek egy fizetési sapkát, hogy ezzel is elősegítsék az esélyegyenlőséget, és ne fordulhasson elő olyan nagy különbség, mint ami most jellemzi a Tinkoff-Saxo vagy a Sky, és az EuropCar vagy a Lampre költségvetését.

A versenynaptár is átalakításra kerül, a terv az, hogy ne legyen egyszerre két WT-viadal, mint ahogyan most mondjuk a Párizs-Nizza és Tirreno esetében van.

A kerékpárosok érdekvédelmi szervezete azt is szeretné elérni, hogy legyen egy szabály, amit az extrém időjárási körülmények között alkalmazni lehet, ezzel is védve a versenyzők egészségét.

Egy valami biztosnak tűnik, az ASO-val nem lesz könnyű tárgyalni. A többek között a Tour de France-t is szervező cég már jó előre jelezte, nem kíván osztozni a marketing- és közvetítési bevételein, és egyetlen eseményét sem szeretné megszüntetni.

Legyinteni viszont nem lehet, mondván hol van még 2017, hiszen a mostani változat szerint már a következő szezon is beleszámít annak eldöntésébe, hogy melyik csapat lesz élvonalbeli, és melyik másodosztályú.

Hozzászólások