ES Bringa - Kittel: Megpróbálok úgy élni, mint egy szerzetes, hogy visszatérjek a legjobbamhoz
Kittel: Megpróbálok úgy élni, mint egy szerzetes, hogy visszatérjek a legjobbamhoz

Kittel: Megpróbálok úgy élni, mint egy szerzetes, hogy visszatérjek a legjobbamhoz

Kálmán Laci ·
2018/12/05 18:09

A 2018-as szezon katasztrofálisan sikerült Marcel Kittel számára. Mindössze két győzelmet szerzett, azokat is még márciusban. A német sprinter fogadkozik, hogy jövőre újra a régi lesz. 

Az évet elég korán, már szeptember elején befejezte. Sem ő, sem a csapat nem látta értelmét, hogy tovább erőltessék azt, ami nem megy. 

Pedig nagy reményekkel érkezett a Katushához. A felkészülés során új felvezető vonat épült köré, ám a dolgok sehogy sem akartak összeállni. A többiek jobbak, gyorsabbak voltak, Kittel pedig rendre elvesztette a segítője kerekét, de nem volt meg a sebessége sem, és hiányzott belőle a kellő agresszivitás is. Belekerültek egy rossz spirálba, ahonnan egyre kevésbé látszott a kiút, ezért is engedték el a szezont viszonylag korán.

Az eredmények hiányára még rátett egy lapáttal az egyik sportigazgató, Dimitri Konyshev nyilatkozata is, mely komoly feszültséget okozott a csapaton belül.

"Kittel egy egoista. Kifizetünk neki egy csomó pénzt, de őt csak önmaga érdekli."

Voltak olyan hírek, hogy a német sprinter egy év után fölbontaná a szerződését a Katushával, ám ő személyesen ezt sosem erősítette meg. Miután augusztusban sem a BinckBank Touron sem Németországban nem sikerült visszatérnie, és számottevő eredményt fölmutatnia, átesett néhány orvosi vizsgálaton. Ezek a tesztek azonban a kimerültségen kívül semmilyen más problémát nem igazoltak. 

kittel0.jpg Fotó: Europress/AFP

Világos már előtted, mi csúszott félre 2018-ban?

Ez a szezon kétségtelenül nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna. A Tour után kifejezetten üresnek éreztem magam. Kerestem az okokat, és úgy gondolom, több apró dolog is közrejátszott abban, hogy ennyire elfáradtam. Köszönöm a csapatnak, hogy lehetővé tette számomra, hogy előbb befejezzem a szezont, és pihenjek egyet. Amióta újrakezdtem az edzéseket, sokkal erősebbnek érzem magam, sokkal jobb bőrben vagyok. Így nagyobb önbizalommal vágok majd neki a téli edzéseknek. 

Miután eljöttél a Quick-Steptől, érezted magadon a nyomást, hogy bizonyítanod kell?

Ez része a mentalitásomnak, hogy mindig győzni akarok. A dolgok azonban néha félresiklanak. Ilyen volt a 2015-ös, és az idei szezon is. Úgy gondolom azonban, hogy a hullámvölgyek részei egy versenyző pályafutásának. Amikor a dolgok nem a tervek szerint alakulnak, olyankor egy kerékpáros újragondolja a dolgokat, és megpróbál mindent újból fölépíteni. Én is ezt teszem, és most csak a sportra koncentrálok. Megpróbálok úgy élni, mint egy szerzetes, hogy visszatérjek a legjobbamhoz. 

kittel.jpg Fotó: Europress/AFP

Mi volt a konkrét baj 2018-ban? Az új vonat? Esetleg te magad? Netán az, hogy megváltoztak a sprintek és nehezebbek lettek?

Nem, a dolognak semmi köze a csapathoz. Úgy vélem, minden a 2017-es Touron történt bukásomkor kezdődött, melyből sosem jöttem helyre igazán. Nem hagytam időt magamnak, gyorsan visszatértem, és nyomtam tovább. Az offszezont is nagyon tevékenyen töltöttem, ráadásul ott volt a csapatváltás is. Az ember az új terveibe, és a beilleszkedésbe is rengeteg energiát tesz, csak így a pihenésre, a feltöltődésre nem jutott idő. Mindazért, ami történt semmiképpen sem okolható egy dolog vagy egy ember. 

Kittel felvezető vonata nem sokat változik a következő szezonban. Érkezik a brit Harry Tanfield, de rajta kívül az idei embereire számíthat majd a német, azaz Alex Dowsettre, Nils Polittra, Rick Zabelre és Marco Hallerra. 

Mit vársz a 2019-es szezontól?

Az az igazság, hogy minden okom megvan arra, hogy bízzak abban, hogy a következő év sokkal jobb lesz, mint az idei volt. Hiszek magamban és a csapatban is. Rettentő keményen és elhivatottan készülünk majd a télen. A céljainkra összpontosítunk, úgyhogy a küldetésünknek sikerülnie kell. Ami engem illet, maximálisan profi módon igyekszem hozzáállni az egészhez, mindenre figyelek, amire csak egy top sportolónak figyelnie kell. Az edzésekre, a pihenésre, a kajára, mindenre. 

kittel2.jpg Fotó: Europress/AFP

Gyakran elfelejtjük, milyen iszonyatosan sok energiát kíván tőlünk ez a sportág. Elképesztő mennyiségű edzést, a versenyeket, az utazást, a média megjelenéseket. Ha jól akarod csinálni, nem aprózhatod el magad, nem szóródhat szét a koncentrációd. Be kell tenned magad egy kis dobozba, és mindent elfelejteni, ami körülötted történik. Csak így működhet. 

Mi az, amire a leginkább figyelsz most?

Az edzésre, a pihenésre és az étkezésre. Meg persze arra, hogy újra megtaláljam az egyensúlyt ezek között, és fönn is tudjam tartani hosszútávon. 


(Forrás: cyclingnews)
Hozzászólások