ES Bringa - Kittel: "Illúzió, hogy a kerékpársport valaha is tiszta legyen"
Kittel: "Illúzió, hogy a kerékpársport valaha is tiszta legyen"
Fotó: Europress/AFP

Kittel: "Illúzió, hogy a kerékpársport valaha is tiszta legyen"

Szabó BenceSzabó Bence
2020/03/28 15:11
Marcel Kittel ugyan lassan egy éve visszavonult, de teljesen nem szakadt el a profi kerékpársporttól. Gyakran ad interjúkat, amiben kifejti véleményét különböző aktuális kérdésekről. Az egykori sztársprinter ezúttal a jelenlegi doppingellenes rendszerről  fejtette ki álláspontját. 


Határozott álláspontod van a doppingról, de a kerékpársportban rengeteg szer van a szürke zónában. Ott van a tramadol például, vagy a versenyeken használt fájdalomcsillapítók. Mi a véleményed ezekről?

Azt gondolom, hogy alapból, ha egy sportolónak orvosi előírása van egy gyógyszerre, teljesen rendben van, hogy szedi. Ez még csak nem is kéne, hogy vita tárgya legyen. Mégis, az én karrierem alatt sok változás volt ezen a területen. Nem is feltétlenül a szabályozás terén, hanem az UCI és a csapatok részéről volt egy nyomás, hogy tisztábbá tegyük a sportot. Meg persze a közvélemény ugyanezt várta. 

Van egy film a 2013-as Tour de France-ról, amiben látszik, hogy elutasítasz olyan gyógyszereket, amire nincs szükséged. Mindig ez volt az álláspontod?

Én így nőttem fel, de ettől még tudom, hogy nem ez a természetes. Igazából szerencsés vagyok, hogy mindig volt mellettem valaki, aki felhívta a figyelmet ezekre a dolgokra és átvezetett az ilyen helyzeteken.

Vagy talán azért alakult így - és ez szintén a szerencsém része - mert a Shimano csapat, ahol profi lettem, mindig másképp állt az anti-dopping kérdéséhez. Meg akarták mutatni, hogy másképp, tisztán is lehet csinálni.  

043_05134252.jpg Fotó: Europress/AFP

Te már visszavonultál, letudtad az utolsó doppingtesztedet. Nincs több idegen emberek előtt pisilés...

Így van, már nem vagyok a rendszer része és nem mondanám, hogy bánom. A tesztek időnként nagyon bosszantóak tudnak lenni, persze részei egy profi életének ugyanúgy, ahogy az utazások vagy a helyes táplálkozás.

A baj az, hogy szerintem a jelenlegi rendszer nem működik. Elég megnézni, hogy mi derült ki az Operation Aderlass vizsgálatból: a dopping-hálózat, a vércsere, még ma is lehetséges így csalni. Kéne tenni egy újabb lépést, de ez nem a most használt ADAMs rendszer új változatát jelenti. Az szerintem borzalmas, egyáltalán nem modern. Valahogy elműködik, de már nem olyan hatásos, mint régen volt. Szerintem be kéne vonni a rendőrséget, ez már nem a sportszövetségek hatásköre. 

Szóval kriminalizálnád a doppingolást?

Törvényt kéne alkotni erre az összes fontosabb országban. A NOB segítségével ezt viszonylag könnyen meg lehetne tenni, persze ehhez nekik is akarni kéne. Egy ilyen lépés szerintem magától elindítana egy tisztulási folyamatot a sporton belül is.

Németországban ez történt, ezért sikerült most elkapni a csalókat. Ez egy fontos lépés volt és annak is örülök, hogy  2014-ben azok között a sportolók között lehettem, akik részt vettek a tervezet bemutatásán. Szerintem ez az egyetlen módja a helyzet megoldásának: törvénysértéssé kell nyilvánítani, valódi büntetésekkel, akár börtönnel. 

Az emberek ettől azt gondolnák, hogy ezt nem lehet csinálni, legalábbis Németországban. A probléma, hogy más országokban nyugodtan megtehetik. 

Pontosan, ezért is gondolom, hogy illúzió, hogy a sport valaha is teljesen tiszta lesz. Rengeteg különböző mentalitás létezik, ami normális Németországban, nem biztos, hogy szokás... mondjuk Európa déli részén. Nem akarok konkrétan megbántani senkit, de a mentalitás és az élethelyzetek mindenhol mások.

Ott van például George Preidler esete. Csapattársak voltunk három évig, mégsem értem őt. Talán valakiben mindig is ott van egy csaló hajlam, de lehet, hogy csak olyan élethelyzetbe kerül, ahol nem tudja, hogyan segítsen magán és végül ezért dönt illegális dolgok mellett. Egy ilyen helyzet egyszerűen szomorú.

043_dpa-pa_190204-99-842577_dpai.jpg Fotó: Europress/AFP

Azt mondod, lehetséges, hogy valakivel közeli kapcsolatban vagy, mégsem tudod, hogy doppingol?

Teljes mértékben. Egy alkalommal még szobatársak is voltunk edzőtáborban, nagyon kellemes volt. Akkoriban semmi okom nem volt feltételezni, hogy doppingolna. Igaz, ez csak két hét volt és a nyomozás jelenlegi állása szerint ekkoriban nem is használ szereket, csak pár évvel később.

Nem értem az okait és igazából elítélni sem akarom. Ulrich példája tökéletes az ilyen helyzetekre, ő csak egy megtört ember, aki valószínűleg bármit megtenne, amit mondanak neki. Erre gondolok, amikor azt mondom, hogy a versenyzők nagyon különbözőek és elképesztően nehéz ezeket a hatásokat kirekeszteni a sportból. 

Csak egy illúzió, hogy a sport valaha tiszta legyen, ez nem lehetséges. Szerintem az egyetlen amit tehetünk, hogy törvénysértéssé nyilvánítjuk a csalást, miközben a fiatal versenyzőket megfelelő tanácsokkal látjuk el és megmutatjuk nekik, mik az erkölcsi követelményei annak, hogy sportolók legyenek. Ezután csak reménykedhetünk a legjobbakban.  


Rouleur

Hozzászólások