ES Bringa - Kittel: "A Tour előtti időszak nem számít"
Kittel: "A Tour előtti időszak nem számít"
Fotó: Europress/AFP

Kittel: "A Tour előtti időszak nem számít"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2018/06/14 09:30

Tavaly szinte verhetetlen volt a sprintekben, összesen öt szakaszt nyert. Egy bukás miatt nem jutott el Párizsba, pedig a zöld trikó megszerzésére is jó esélye volt.

Télen csapatot váltott, eddig viszont adós az igazán jó eredményekkel. De Marcel Kittelt nem is azért igazolták, hogy Dubaiban meg Ománban gyűjtögesse a szakaszgyőzelmeket. Neki és a Katushának csak egy verseny számít: ez pedig a Tour de France.

"Eddig nincs sok győzelmem, ez tény. De ha nyerni tudok a Touron, nem fog számítani, hogy mi történt korábban."

Vagy mi nem történt, hisz Kittel tényleg nem nyert sokat. Két győzelme van, mindkettő a Tirrenóról. 

"A tavalyi év csodás volt, akkor minden sikerült. Ötször nyertem a Touron, minden könnyű volt, ösztönből mentem, a csapatom pedig kiválóan dolgozott. De ez már nem számít. Mint ahogy 2015 sem, amikor kimaradtam a keretből, semmi nem jött össze, beteg voltam, és nem tudtam harcolni a céljaimért. Azóta tudom, nem szabad félni a váltástól."

Marcel Kittel a Tour de France-on
Összesen: 14 szakaszgyőzelem
Az első: 2013-ban
A legtöbb: 2017-ben (5)
Részvétel: 5 (ebből befejezett: 3)
Győzelem Párizsban: 1 alkalommal (2014-ben)

Kittel 2016-ban került az Etixx-hez, ahol első évében egy, a második szezonjában öt szakaszt nyert a Touron. Aztán a télen ismét váltott, és aláírt a Katusához.

Az idény elején folyamatosan azt hangsúlyozta, hogy egymásra kell találni az új társakkal. Hisz egy jól működő vonatot, nem lehet egyik napról a másikra összerakni. Lassan viszont itt a Tour, így sok idejük nincsen. A napokban zajló szlovén kör szinte az utolsó éles tesztlehetőség a Katusha és Kittel számára.

"A Kalifornia első szakaszán mindössze a harmadik alkalommal sprinteltem úgy élesben, hogy Rik Zabel volt az utolsó emberem. Ha megnézzük az ellenfeleket, ilyen szempontból mindenki előttünk jár. A legfontosabb az, hogy merjünk beszélni a problémákról. Nyitottnak kell lennünk a másik irányba, mert ha elhallgatjuk a gondokat, nem leszünk jók a legfontosabb pillanatokban."

Sokan már azon is meglepődtek, hogy Kittel egyáltalán csapatot váltott, de ennek is megvan az oka. Ez pedig nem más, mint egy név: Fernando Gaviria.

"Ebben az évben valószínűleg lett volna egy vitánk arról a Quick-Step vezetőivel, hogy ki menjen a Tourra. Tavaly nem volt gond, mert Gaviria fiatal tehetségként megkapta a Girót, hogy kellő tapasztalatot gyűjtsön egy nagy körversenyen. Ő a jövő embere, bíznak benne, és ez így van rendjén. De ebben a szezonban már nem lett volna egyértelmű a helyzetünk. Nyilván a Katushában sincs garantált helyem, ha nem leszek jó formában, én is kimaradok, de itt legalább csapaton belül nincs rivalizálás."

043_05311783.jpg Fotó: Europress/AFP

Az új csapatnál tehát csak egy valami számít: legyen meg legalább egy sprint a Touron.  Ezt Jose Azevedo már a szezon kezdete előtt kihangsúlyozta.

"Ha ötször nyersz, nyilván lehet esélyed a zöld trikóra. De nekünk a szakaszgyőzelmeknél semmi nem lesz fontosabb."

Márpedig az orosz csapat nem áll túl jól a minőségi győzelmekkel. Kittel az elmúlt két évben nyolc GT-szakaszt nyert. A Katusha ebben az időszakban összesen hármat. 

(Forrás: részben-velonews)

Hozzászólások