ES Bringa - Kittel: "A kerékpársport nélkül végre szabad vagyok"
Kittel: "A kerékpársport nélkül végre szabad vagyok"
Fotó: Europress/AFP

Kittel: "A kerékpársport nélkül végre szabad vagyok"

HosszabbitásHosszabbitás
2019/11/01 10:56
A nemrég véget ért szezon egyik komoly meglepetése volt, amikor Marcel Kittel áprilisban váratlanul bejelentette, átmenetileg felhagy a profi kerékpározással. Az ideiglenesből rövidesen végleges visszavonulás lett, a német versenyző pedig azóta sem bánta meg döntését. Most, pár hónappal a történtek után mesél a sajtónak az okokról és jövőbeli terveiről.

Váratlan visszavonulását követően először tért vissza a profi mezőny közelébe Marcel Kittel az előző hétvégén, amikor a verseny nagyköveteként tiszteletét tette a Japánban megrendezett Saitama kritériumon. A sajtónak hónapok óta először volt alkalma faggatni a német versenyzőt, aki ezúttal örömmel válaszolt a kérdésekre:

"Örülök, hogy itt lehetek Japánban, és valamilyen szinten még mindig van kapcsolatom ezzel a sporttal. Másrészről viszont egyáltalán nem hiányzik a dolog."

Mint mondja, a profi kerékpározás befejezésével egy egészen más életbe kezdett az elmúlt hónapokban:

"Nagyon élvezem, hogy végre másról is szól az életem, mint az állandó edzésekről és versenyekről. A sportolók, különösen azok, akik hosszú és sikeres karriert futnak be, csak ezt az egy életet ismerik, de ez nem a valóság."

Bár eredményeire mindig büszke lesz, kifejezetten örül, hogy kiszabadult a kerékpársportot körülvevő "buborékból".

"Büszke vagyok arra amit elértem, de nagy megkönnyebbülés, hogy már nincs rajtam az állandó nyomás és az elvárások, amiknek sprinterként mindig meg kell felelni. A profi kerékpársport egy nagyon szigorú környezet, ami nélkül végre szabadnak érzem magam."

000_QJ40J.jpg Fotó: Europress/AFP

Kittel a Quick-Step színeiben versenyezve még öt szakaszt nyert a 2017-es Tour de France-on, aztán azonban a nagy pénzért cserébe aláírt a Katushához, karrierje pedig elindult a lejtőn. Az orosz hátterű csapatnál eltöltött sikertelen időszakáról még mindig nem szívesen beszél, visszavonulása okait inkább a kerékpársport természetével magyarázza.

"Maga a kerékpározás egy nagyszerű dolog, profiként azonban teljesen más. A legnehezebb sport a világon. Hat-hét órákat versenyzünk, néha három héten keresztül folyamatosan, ráadásnak pedig ott van a rengeteg edzés. Állandóan fáradtnak érzed magad, nem csak fizikálisan, de mentálisan is."

A német versenyző szerint őt a karaktere nem tette alkalmassá arra, hogy hosszú távon elviselje ezt a mentális terhet.

"Vannak olyan versenyzők, akiknek nem okoz problémát minden mást félretenni és csak a versenyzésre koncentrálni, őket nem zavarja a buborék, amiben élnek. Ha viszont más vagy, komoly nehézségeket okozhat neked ez a sport. Én azok közé tartoztam, akik más dolgokat is élveztek, ez pedig néha nehéz tud lenni."

"Meg kell találnod az egyensúlyt, ami nekem mindig kihívás volt. Hogyan legyél egyszerre sikeres versenyző, de közben normális ember is? Ez nem egyszerű feladat. Épp ezért lenne fontos, hogy valaki támogassa a fiatal versenyzőket, akik ezzel a problémával küzdenek."

043_dpa-pa_190714-99-51436_dpai.jpg Fotó: Europress/AFP

Ezek a problémák már a múlt Kittel számára, azt azonban még nem tudja, mit hoz a jövő. Ami biztos, hogy a közeljövőben édesapa lesz, hosszú távon pedig szeretne diplomát szerezni, ennek érdekében már el is kezdett egy gazdasági képzést.

"Mielőtt profinak álltam, nem igazán volt tervem a jövőre nézve. Azt tudtam, hogy a gazdaság olyan téma, ami érdekel, és most szeretném kideríteni, hogy nekem való-e a dolog."

Ami a bringázást illeti, nem hagyott fel teljesen a sporttal, a jövőben jó pár Grand Fondon tervez indulni. A profi közeg kapcsán sem zárkózik el a lehetőségektől, de nem is keresi őket.

"A figyelmem most egyértelműen a tanulmányaimra és a születendő kisfiamra összpontosul. Örülök, hogy van még kapcsolatom a sporttal, és megpróbálok majd részese maradni, de a prioritásaim jelenleg egyértelműek."

Bár az apaság teljesen új kihívásokat tartogat majd számára, hamarosan megszülető kisfia kapcsán egy dologban biztos.

"Nem fogom bátorítani arra, hogy bringázni kezdjen, de elrejteni sem fogom előle a sportot és a pályafutásomat. Bármit is szeretne majd, támogatni fogom, hiszen ez a legfontosabb dolog, amit a profi karrierem során megtanultam: amíg boldog vagy azzal amit csinálsz, semmi más nem számít."


Szöveg: Szabó Bence

Cyclingnews.com

Hozzászólások