ES Bringa - Kis Sagan és nagy Sagan (2. rész)
Kis Sagan és nagy Sagan (2. rész)
Fotó: Europress/AFP

Kis Sagan és nagy Sagan (2. rész)

Bodnár GergőBodnár Gergő
2018/08/09 17:46

Három szakaszgyőzelem, újabb zöld trikó, egy komoly bukás után letekert harmadik hét a Touron. Illetve a három világbajnoki cím, Flandria, valamint idén április óta egy Roubaix-győzelem is.

Igen, ő Peter Sagan, akiről szinte mindent tudunk. Bár ez nem olyan biztos. Most viszont egy olyan személy mesél róla, aki nagyon jól ismeri.
A lehető legjobban. És nem mellesleg, gyakorlatilag neki köszönhetjük azt, hogy napjaink egyik legjobb és legeredményesebb versenyzője egyáltalán tekerni kezdett. Ő nem más, mint a tesó, Juraj Sagan.

Bár Juraj az idősebb, Peter az eredményesebb. Ez egyértelmű. Adja magát a kérdés: nem cserélne szívesen a fiatalabb, ám háromszoros világbajnok tesóval?

"Erre egy határozott nem a válaszom. Peter hatalmas sztár, de ennek van negatív oldala is. Ő például nem tudna itthon lakni. Nem vagyok féltékeny, örülök a sikereinek, és főleg annak, hogy egy csapatban tekerhetünk. A testvéri kapcsolatunknak pedig sokszor versenyzés közben is megvan az előnye. Elég csak egymásra nézünk, és tudom mit akar. Egy szót sem kell mondanunk egymásnak. Mint az idei Sanremón. Előre küldött tempót menni, aztán elköszönt tőlem a csapatrádión keresztül."

És a közös edzések?
Kevés van belőlük. Vagy Zsolnán, ha otthon vagyunk, vagy Monacóba, mikor átmegyek hozzá. Amúgy neki edzenie sem könnyű. Imádják, mindig felismerik, és folyamatosan meg akarják állítani. Nyilván nehéz úgy készülni, hogy három percenként félreállsz valaki miatt, mert aláírás kér tőled.

Miben hasonlítotok egymásra?
Mindketten a tökéletességre törekszünk, maximalisták vagyunk, és nagyon alaposak. Ha egy valamire rápörgünk, akkor azt végig is csináljuk. Peter viszont sztárnak született, és ezt is nagyon érzi. Én tökéletesen érzem magam a szerepemben, szeretek segítő lenni. Ebben a műfajban próbálok a lehető legjobb lenni.

És te miben vagy a jobb?
A házimunkában. :) Mikor együtt laktunk, mindig én főztem és takarítottam. Néha egy kicsit csesztetni kellett, hogy végezze már el az alap dolgokat, de hát akkor még fiatal volt.

Élesben, valamilyen versenyen verted meg valamikor?
Régebben más korosztályban mentünk, de általában ő nyert. Még sílécen is lenyomott. Sőt, nagyjából az összes sportban jobb nálam. Igazi versenyző típus, mindenben a legjobb akar lenni. Elképesztő feje van, és nagyon jól gondolkodik. A 'ha' meg a 'talán', számára nem létezik. Mindig arra figyel, mitől tud egyre jobb és jobb lenni.

043_05326269.jpg Fotó: Europress/AFP
Veszekedések?
Milyen testvérek azok, ahol nincsenek? :) De amúgy semmi komoly. Régebben is hallgatott rám, mivel én voltam az idősebb. Elég stresszes élete van, ha például a folyamatos eredménykényszert nézzük, de ezt is kiválóan kezeli.

Mit kívánsz neki a következő évekre?
Egészséget. Ez a legfontosabb. Ebben a sportban egy rossz kanyarvétel miatt mindent megváltoztathat.

Látsz esélyt arra, hogy valaha egymás ellen menjetek?
Szerencsések vagyunk, mert mindig egy sorban tekerünk. Azt tudom elképzelni, hogy ő hamarabb visszavonul, én pedig tovább maradok a mezőnyben. Szerintem csak így lehet minket elválasztani egymástól.(Forrás: tuttobici)

Hozzászólások