ES Bringa - Kik lesznek a vb legnagyobb esélyesei?
Kik lesznek a vb legnagyobb esélyesei?
Fotó: Europress/AFP

Kik lesznek a vb legnagyobb esélyesei?

HosszabbitásHosszabbitás
2019/09/24 12:11
Nyakunkon a világbajnokság, az idei yorkshire-i pálya pedig számos különböző típusú versenyzőnek kedvezhet. Épp ezért nehéz esélyesek egy szűk köréről beszélni, ennek ellenére megpróbáltuk összeszedni, kik azok a versenyzők, aki a legnagyobb eséllyel indulnak a vasárnapi mezőnyversenyen.

Az idei útvonal kifejezetten dombos, összesen mintegy 3600 méter szintemelkedést tartalmaz, az utolsó 100 kilométeren használt körpályán viszont nem szerepel igazán komoly emelkedő, ez pedig taktikus és izgalmas versenyzést hozhat. 

Sok csapat és versenyző lesz érdekelt egy kisebb mezőnyhajrá összehozásában, de legalább ennyi favorit akarja majd elkerülni a sprintet. Az esélyeseket ezért megpróbáltuk az alapján csoportosítani, kinek milyen forgatókönyv esetén lenne a legnagyobb esélye megszerezni a világbajnoki címet.

Akik a sprintben bízhatnak: 

Michael Matthews (Ausztrália)

Az ausztrál versenyző korábban kétszer is volt már dobogós, tavaly viszont némi meglepetésre a keretből is kimaradt. Igaz, az innsbrucki pálya nem feküdt neki különösebben, az idei útvonalon viszont újra komoly esélye lehet.

Bár nem tudhat maga mögött különösebben jó szezont (a Touron kifejezetten csendes versenye volt, hiszen a végül el se induló Dumoulin segítésére készült), az idény végére csak megtalálta a formáját. Ezt jelzi a québeci egynaposon, komoly mezőnyben aratott győzelme. Ha a kanadai versenyhez hasonlóan itt is sprintre kerül a sor, jó esélyei lehetnek. Bár Sagant ritkán szokta lehajrázni, Québecben épp a szlovákot előzte meg, ezzel komoly önbizalmat szerezve.

B5065280-A254-4A7C-A7D4-F59450B57426.jpeg Fotó: Twitter

Matteo Trentin (Olaszország)

Nibali hiányában könnyen lehet, hogy a Mitchelton sprintere lesz az olaszok kapitánya a versenyen, így a mezőny egyik legerősebb sora dolgozhat azért, hogy összehozzák neki a sprintet. Trentin két éve már volt vb negyedik, tavaly hasonlóan dombos pályán eb-t nyert, most pedig egy újabb nagyszerű szezont követően lépne fel legalább a dobogóra. Az idei Touron megmutatta, hogy az emelkedőktől sem kell félteni, egy kisebb mezőnyhajrában pedig a leggyorsabbak között lehet.

Akiknek több forgatókönyv is kedvezhet:

Peter Sagan (Szlovákia)

Bár a saját mércéjével mérve nincs kifejezetten erős szezonja, a korábbi háromszoros világbajnok a Tour zöld trikót idén is behúzta, a kanadai egynaposokon pedig aktív versenyzéssel jelezte, hogy számolni kell vele.

Sagan dolgát nehezíti, hogy az ellenfelek őt egész biztosan nem akarják majd a célegyenesig kísérni, ahogy egy esetleges üldözésben is aligha számíthatna bárki segítségére. Ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy a szlovák a sprintre játszik majd, korábbi győzelmeivel megmutatta, hogy egy távolibb támadással is bőven lehet esélye. Persze ha összejön a mezőnyhajrá, akkor is ő lesz az egyik legnagyobb esélyes.

Mathieu van der Poel (Hollandia)

Bár a holland cyclocross szupersztár szinte csak idén kezdett komolyabban versenyezni országúton, parádés tavaszi eredményeivel (köztük a vb pályára igencsak hajazó Amstel megnyerésével) szinte a legnagyobb esélyessé nőtte ki magát. Ráadásul a nemrég véget ért Brit Kört is behúzta, 3 szakaszt is begyűjtve, szóval láthatóan újra a csúcsformájához közelít.

Az esélyesség ára, hogy a riválisok most már komolyan figyelnek majd a van der Poelra, mindenki rá fogja tenni a kereket, a végjáték előtt pedig mindenki tőle próbál majd megszabadulni. A holland csapat nem feltétlen elég erős ahhoz, hogy semlegesítse a támadásokat, így könnyen lehet, hogy van der Poel nem vár majd senkire, és maga fog próbálni meglépni. Egy biztos, nem lennénk annak a versenyzőnek a helyében, akinek a holland ellen kell hajráznia a győzelemért.

523DB69A-F925-467B-83A0-11B535B1EC3E.jpeg Fotó: Twitter

Greg Van Avermaet (Belgium)

Bár a CCC klasszisa sem a legjobb szezonján van túl, a rutinja és a számára tökéletes útvonal hozzásegítheti egy jó eredményhez. Ráadásul a belga csapat talán a legerősebb a mezőnyben, ha pedig sprintre kerül a sor, szinte biztosan Van Avermaet lesz az emberük. Csúcsformában akár Sagant is képes lehajrázni, de neki az emelkedők is kitűnő terepet adhatnak majd egy támadásra. Szóval számára több forgatókönyv is kedvezhet, még ha egyik esetben sem feltétlenül ő lesz majd a legnagyobb favorit.

Akiknek támadniuk kell:

Julian Alaphilippe (Franciaország)

A Quick-Step francia versenyzője idén minden várakozást felülmúlt, hiszen nagyszerű tavaszt követően a Touron is ötödik lett, sokáig vezetve a versenyt. Ahogy maga is mondta, számára innentől minden csak bónusz, ettől még persze szeretne világbajnokként hazautazni Yorkshire-ből.

Két éve egy jól időzített támadással már majdnem hazaért, tavaly viszont esélyesként nem volt ott a hajrában. Idén ismét egy távolabbi akció lehet az esélye, egy mezőnyhajrában azért lennének nála gyorsabbak. Szerencséjére a terep erre tökéletes lehetőséget kínál, a nagyobb probléma a társak találása lehet egy esetleges szökéshez. Hiszen egy pár fős csoportból sprintelve nem igazán fogadnánk Alaphilippe ellen.

Philippe Gilbert (Belgium)

Az egykori belga világbajnok nagyszerű formában érkezik a vb-re, a Vueltán szerzett két szakaszgyőzelmével szinte már a legendás 2011-es szezonját idézte. A belga csapat mélysége lehetőséget ad neki, hogy egy korai támadással próbáljon meglepni mindenkit, és a nagyszerű flandriai győzelmét idézve szólóban hazaérni. Ha társakkal érkezik a célhoz, valószínűleg akadnak majd nála gyorsabbak, egy emelkedős befutónak vélhetően jobban örülne.

Alejandro Valverde (Spanyolország) 

A címvédő spanyol közel negyvenévesen is elnyűhetetlen, újabb remek szezont és Vuelta második helyet követően érkezik Yorkshire-be, hogy megpróbálja egy újabb évre magán tartani a szivárványos trikót.

Bár egyáltalán nem írnánk le a címvédőt, a tavalyinál lényegesen könnyebb pálya azért erősen nehezíti a helyzetét, ráadásul a befutó is szinte sík, így pedig egy kisebb csoportos hajrának sem ő az esélyese. Az erős spanyol csapat viszont egyértelműen érte dolgozik, ha kellően nehézzé teszik a versenyt, Valverdének egy jókor indított támadással lehet esélye a címvédésre.

824ABAED-D411-46B2-8AA4-0933757B1E2F.jpeg Fotó: Twitter

Alexey Lutsenko (Kazahsztán)

Ugyan nem feltétlen tartozik a leggyakrabban emlegetett nevek közé, épp a meglepetés ereje adhatja a kazah versenyző nagy esélyét. Az utóbbi években számos klasszikus versenyt láttunk úgy eldőlni, hogy egy kisebb név távolról indított, az esélyesek pedig egymást figyelve hagyták hazaérni. Egy ilyen forgatókönyv esetén Lutsenko simán esélyes lehet, ne feledjük, a kazah kiváló éven van túl, legutóbb pedig egy kisebb olasz egynaposon 80 kilométert szólóban szökve azt is megmutatta, nem fél a bevállalós támadásoktól.

Szerintünk tehát ezek a versenyzők a legesélyesebbek arra, hogy a vasárnapi mezőnyversenyen megszerezzék a világbajnoki címet. Persze könnyen lehet, hogy végül másvalaki nyeri meg a versenyt. Ti kit hiányoltok a felsorolásból?


Szöveg: Szabó Bence

Hozzászólások